Pocetna Ekonomija Planiran oprezan rast

Planiran oprezan rast

3089
0
Podelite

Valjaonica bakra Sevojno, jedna od okosnica privrednog razvoja užičkog kraja je prošlu godinu, po rečima direktora Milije Božovića, „relativno“ uspešno završila a finansijski rezultat je u odnosu na prethodnu za oko četiri do pet posto bolji. Budžetom za 2020. godinu projektovan je oprezan rast za oko tri do četiri odsto.

Ukupan prihod u 2019. biće blizu 150 miliona evra od čega je izvoz oko 100 miliona, neto devizni efekat je pozitivan oko 70 miliona evra (veći izvoz od uvoza). Ostvareni finansijski rezultat je po proceni, koja je „dosta objektivna, biće zadovoljavajući“, sa ebidom od oko šest i po do sedam miliona evra i neto dobiti blizu četiri miliona, izjavio je Božović. Investiciona ulaganja koja se uglavnom odnose na modernizaciju opreme, bila su u visini od tri miliona evra.

-Kažem da smo prošlu godinu relativno uspešno završili, jer uvek imam želju i zahtev da bude još bolje. Inače, krećemo se u okvirima planiranog budžeta – napominje Božović i ističe da se u Valjaonici bakra i dalje gaji i razvija politika prestrukturiranja proizvodnje ka industrijskim, profitabilnijim proizvodima. Takvo opredeljenje biće razvijano i u ovoj, 2020. godini.

Tržišna pozicija Valjaonice bakra Sevojno dosta je solidna po rečima Božovića, ali je konkurencija izrazito prisutna.

-Borimo se sa najvećim svetskim proizvođačima pre svega na evropskom tržištu bez kojeg ne bismo ni imali neki značajniji izvoz, jer je sve drugo sporadično. Znači Evropa plus Amerika. Izvoz na rusko tržište je dosta skroman bez mogućnosti da se značajnije poveća, pre svega, zbog sankcija EU, ali i opredeljenja ruske privrede da se sopstvenom proizvodnjom zadovoljavaju potrebe bez obzira na kvalitet proizvoda – rekao je Božović i napomenuo da za Srbiju nije dobro da je Fabrika bakarnih cevi Majdanpek, po njegovim saznanjima, prestala sa proizvodnjom, a bila je jedna od najmodernijih. U „Novkabelu“ proizvodnje nema od prošle godine.

-Mi ćemo se boriti da budemo što uspešniji i bolji – ističe Božović.
Budžetom za 2020. godinu projektovan je oprezan rast ukupnog poslovanja za oko tri do četiri posto, predviđene su investicije na nivou od oko 12 miliona evra, a odnose se, uglavnom, na modernizaciju opreme, automatsko vođenje proizvodnje i slično.
U Valjaonici bakra Sevojno je, po rečima direktora Božovića, u prošlog godini zaposleno ukupno blizu 60 novih radnika što je posledica smene generacija.

-Vrsni majstori nam u narednih dve do tri godine odlaze u penziju pa smo zato i ušli u dualno obrazovanje. U ovoj godini će izaći prvo odeljenje učenika koje smo primali na praksu, ali smo im dodelili i stipendije koje nisu predviđene zakonom a mi smo to uradili da bismo ih motivisali da ostanu. Stojimo im na raspolaganju, mada je ipak, sve stvar opredeljenja svakog pojedinačno. Sada smo i u poziciji da primamo ljude i sa iskustvom, ali starosti do 40 godina. Ima dosta zainteresovanih da baš rade u Valjaonici bakra – kaže Božović.

Neto prosečna plata u prošloj godini, po njegovim rečima, bila je blizu 60.000 dinara, a pred kraj prošle, za ovu godinu povećana je najniža cena rada za 3,7 posto.

-Radnik može zaraditi i više kroz stimulacije. Ako normalno i savesno radi uvek može da dobije stimulaciju do 30 procenata od svoje osnovne plate. To je pitanje ličnog odnosa prema radu – navodi Božović.

-Verujem da namenska proizvodnja u Srbiji ima perspektivu, ima tržište. Sve ovo što se trenutno dešava u vezi sa ovom industrijom –afere-neafere, mislim da neće bogzna šta negativno uticati na naše poslovanje. „Krušik“ nam nije veliki kupac. Naš glavni kupac u Srbiji je „Prvi partizan“ i u perspektivi „Belom“ u Uzićima koji još uvek nije počeo redovnu proizvodnju. „Prvi partizan“ će prevazići tekući problem koji je vezan za plasman svojih proizvoda. Posle ovih kupaca u Srbiji, naši veliki kupci su sa bivšeg jugoslovenskog prostora, iz BiH, „Igman-Konjic“, „Pobeda“ Goražde, “Pretis“ u Vogošći – rekao je Milija Božović

Većinski vlasnik kapitala Valjaonice bakra Sevojno, 80,87 posto je „East Points Metals Limited“, Akcijski fond je vlasnik 9,72 odsto kapitala, a mali akcionari ostatka kapitala 9,41.

-U postupku je otkup akcija malih akcionara Valjaonice bakra i to će se desiti početkom januara. To znači da će sadašnji vlasnici „East Points Metals Limited“ biti vlasnici kapitala preduzeća sto posto – izjavio je direktor Milija Božović.