Pocetna Kultura Užički učenici o Muzeju SPC

Užički učenici o Muzeju SPC

1610
0
Podelite

Veče posvećeno Muzeju Srpske pravoslavne crkve priredili su Užička akademska parlamentarna unija,Učenički parlament Tehničke škole i učenici povodom jubileja osam vekova autokefalnosti SPC u svečanoj sali Grada Užica.

U okviru programa učenici su muzičko scenskim nastupom, izložbom radova, besedom i drugim sadržajima “odškrinuli” vrata Muzeja Srpske pravoslavne crkve i predstavili njegove raskošne riznice.

-U protekle tri godine ukazivali smo deci na one vrednosti koje nemaju u velikoj meri da vide u svakodnevnom životu na našim nacionalnim televizijama. Bavili smo se humanitarnim radom, posetili smo Srpsku akademiju nauka i umetnosti (SANU) i prikazivali različite pozitivne sadržaje. Nedavno smo posetili srpske svetinje manastire Ćelije i Lelić i izložbu povodom osam vekova autokefalnosti u Muzeju Srpske pravoslavne crkve u Beogradu-rekao je Branislav Mitrović, predsednik Skupštine Grada Užica.

Ovo veče je i organizovano za sve zainteresovani da se upoznaju sa duhovnim blagom naše crkve.

-U narednom periodu biće niz tribina u školama na kojima će učenici govoriti o Justinu Popoviću, Nikolaju Velimiroviću…Cilj nam je da mladima približimo prave vrednosti kroz različite sadržaje-istakao je Mitrović.

Danka Gogić, nastavnica Tehničke škole i koordinatorka Učeničkog parlamenta navela je da ovaj program predstavlja spoj stručnih znanja, kreativnosti, entuzijazma i marljivosti.

-Učenici će nas na svoj način  uvesti u riznice Muzeja. Tokom posete kupili smo monografiju i fotografisali, a zatim smo preneli svoje utiske i drugima tako da su se deca zainteresovala i uključila u ovaj program-objasnila je Gogić.

Učenik četvrtog razreda Tehničke škole Veljko Ćurdić ima sajt Naše Užice na kome je deo posvećen izložbi u Muzeju srpske pravoslavne crkve.

-Osam vekova autokefalnosti inspirisalo me je tako da sam za ovaj program pripremio snimak urađen zajedno sa TV Hram iz Beograda. Poseban utisak na mene je ostavila manastirska riznica i izložbena postavka koja je fascinantna-istakao je Veljko.

On je dodao da kod njegovih drugova i mladih uopšte postoji velika zainteresovanost za crkvu i veru.