Pocetna Društvo Za projekte građana 13 miliona dinara

Za projekte građana 13 miliona dinara

1892
0
Podelite

Užički program lokalnog partnerstva „Udružimo se“ doneo je građanima veće uključivanje u odlučivanju i kreiranju gradskog budžeta, kao i trošenju sredstava iz poreza na imovinu. Prošle godine za ove namene izdvojeno je pet miliona dinara, od kojih je finansirano trinaest projekata neformalnih grupa građana. Ove godine opredeljeno je duplo više novca, odnosno deset miliona dinara iz gradskog budžeta. Ovaj iznos biće uvećan za očekivanih tri miliona dinara, kao podrška programa „Reforma poreza na imovinu“ koji finansira švajcarska vlada, a sprovodi „Helvetas”.

Član Gradskog veća Miodrag Petković istakao je da je Grad Užice prepoznat kao primer dobre prakse u Srbiji u okviru programa „Reforma poreza na imovinu”, kada je u pitanju uključivanje građana u trošenje ovih sredstava i dodao da je ovaj program obezbedio dalju podršku uz dodatno finansiranje u iznosu od 150.000 švajcarskih franaka na nivou cele Srbije, gde su 44 lokalne samouprave, učesnice programa, imale mogućnost da konkurišu za ova sredstva.

„Užice je praktično bilo pionir u ovom projektu, a druge lokalne samouprave su krajem prošle godine konkurisale za pomenuta sredstva po našem modelu, što je bila i instrukcija od strane Programa. Posebno zadovoljstvo za nas, predstavlja činjenica da su građani prihvatili ovaj koncept, a Program to prepoznao kao primer dobre prakse. I Grad Užice je konkurisao za dodatna sredstva, pa verujemo da ćemo dobiti tri miliona dinara“, kaže Petković.

Podsetimo, u 2019. godini, građani su predložili 19 projekata, od čega je 13 prihvaćeno i finansirano. Reč je projektima uređenja manjih javnih površina koji se odnose na sadržaje namenjene najmlađim sugrađanima, nova i rekonstrukciju postojećih igrališta, mesta za odmor, šetališta, izletišta i slično. Odobreni projekti odnosili su se, kako na gradske, tako i na seoske mesne zajednice, a finansirani su u iznosu od 150.000 do 500.000 dinara. Učešće građana bilo je 10 procenata i to putem volonterskog rada.

„Ideja je da građani dobiju mogućnost da odlučuju o projektima u svom neposrednom okruženju, a koji se finansiraju od sredstava prikupljenih od poreza na imovinu. Takođe, volonterski rad, kao učešće građana, daje dodatnu vrednost i dimenziju celom konceptu jer se na taj način povećava osećaj pripadnosti i vlasništva nad projektima, koje građani predlažu, a samim tim se postiže njihova veća održivost u budućnosti“, ističe Miodrag Petković.

Imajući u vidu veliko interesovanje građana, grad Užice je za ovu godinu iz budžeta izdvojio duplo više sredstava a očekuju se dodatna sredstva od strane programa „Reforma poreza na imovinu”. Ideja je da se javni poziv što pre raspiše, kako bi se procedura sprovela do početka građevinske sezone.

„S obzirom da su predviđena značajno veća sredstva, pre raspisivanja javnog poziva, odluku o visini pojedinačne podrške po projektu daćemo na javnu raspravu. Sa jedne strane, sada imamo više novca za ove namene, a sa druge strane, projekti koji građani predlažu, često zahtevaju i veća novčana sredstva“, rekao je Petković i naveo da je ideja da što više neformalniih grupa građana učestvuje u ovakvim projektima, kao i da lokalna samouprava podrži što veći broj projekata.

Uglavnom, pravila ostaju ista kao i prethodne godine, sa učešćem građana, a dobrodošle su i donacije iz privatnog sektora. I sve ovo da grad na Đetinji bude uređen u svakom segmentu i delu grada.