Pocetna Ekonomija Više od fabrike

Više od fabrike

4639
0
Podelite

Za opštinu Priboj „Expert Automotive Systems“ jeste, a tek će biti više od fabrike. Zapravo, biće to novi početak u razvoju ovog grada, kaže se, između ostalog, u obrazloženju za nagradu užičke RPK.

Priznanje Regionalne privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga „Kompanija godine“ u kategoriji malih privrednih društava za 2019. godinu dodeljeno je preduzeću „Expert Automotive Systems“ Priboj koje je zadovoljilo sve kriterijume uspešnosti definisane za ovu nagradu. Stručne službe RPK Užice posebno su vrednovale povećanje ukupnog prihoda, rast broja zaposlenih, rast stalne imovine, prinosa na aktivi, rast prinosa na kapital kao i niz drugih segmenata poslovanja.

Osnovna delatnost „Expert Automotive Systems“ je proizvodnja delova kočionog mehanizma za automobilsku industriju i ona se kompletno plasira u izvoz, direktno u proizvodne pogone najpoznatijih svetskih brendova u ovoj vrsti industrije. Preduzeće, koje sada zapošljava do 50 radnika, osnovali su Samir i Selma Rustemović 2015. u saradnji sa nemačkim partnerom i samo za pet godina „Expert Automotive Systems“ postaje jedna od najboljih kompanija u užičkom kraju po finansijskim i drugim parametrima uspešnosti.

-Kako smo krenuli, pretpostavljam da ćemo u ovoj godini po svim parametrima preći u rang srednjeg preduzeća. Moj suprug Samir i ja počeli smo pre pet godina sa šest zaposlenih, kao porodična firma. Napredovali smo zahvaljujući redu, radu i disciplini. To znači i da svaki dan poslu bukvalno dajete celog sebe, nosite ga kući i on se ne prekida. Ipak, mislim da uz sve to postoji i nešto što se zove sreća i što čovek kada je dobije mora da je zgrabi i ne pušta. Opet, ta sreća se zaslužuje nekim vašim činjenjem ili nečinjenjem kroz život i kada se sve te kockice poklope i kada se sve sabere, imate nešto što smo mi sada. To su i nove obaveze prema ljudima koji rade kod vas, a od početka do danas, funkcionišemo kao porodica. Trudimo se da našim radnicima izlazimo u susret maksimalno koliko je to moguće, a za uzvrat od njih dobijamo ono najbolje – rekla nam je Selma Rustemović.

U preduzeću se radi timski, a kontroli gotovog proizvoda posvećuje se posebna pažnja. Kako ističe Selma, to je „sto posto“ kontrola.

-Precizno se sve kontroliše tako da krajnji kupac mora biti sto posto zadovoljan, morate da isporučite kvalitet, kvantitet, a u inostranstvu je veoma važan i termin isporuke. Tu nema kašnjenja. Sve ovo se mora postići da biste opstali – naglašava Selma.

Preduzeće poseduje halu od oko 500 kvadrata u kojoj su smeštene sve faze proizvodnje za koju se, najveći deo sirovina nabavlja u uvozu, mada se uvek gleda da se, koliko je izvodljivo, deo nabavi i u Srbiji.

Selma i Samir su duže živeli i radili u inostranstvu i imali su svoje poslove koji nisu bili vezani za sadašnji vid proizvodnje koji se odvija u Priboju, a za koju je, ipak, bilo dosta predispozicija, počev od prostora.

-Verujte, a to se pokazalo i u proteklih pet godina, da i ljudi koji se kod nas zapošljavaju ne moraju usko stručno biti obrazovani za ovaj posao. Ako imate dovoljnu želju, motivaciju i cilj, ništa vam drugo nije potrebno. Sve se može stići i naučiti i stalno se truditi da u tome budete bolji. U samoj proizvodnji dosta je zastupljena montaža pa mnogo poslova mogu da rade žene. Tako da od ukupnog broja zaposlenih u našem preduzeću oko 70 posto su žene. Konkurisale su žene sa kraćim ili dužim radnim iskustvom, ali i one koje ga uopšte nisu imale i kada im date šansu da imaju svoj posao i ekonomski budu nezavisne, one se izuzetno trude i to veoma znaju i da cene. Na taj način one uzvraćaju na pruženu šansu. Da nije takvih od svega ovoga ništa ne bi bilo. LJudski resurs je jedan od najvažnijih za poslovanje firme, pa tako i kod nas – smatra Selma.

U obrazloženju za nagradu RPK se, između ostalog, navodi: „kvalitet proizvoda, izuzetna organizacija rada, tačnost isporuke i izuzetna efikasnost uz optimizaciju u svim fazama procesa, doprineli su da nemački partner u plan svojih investicionih aktivnosti uvrsti i proširenje proizvodnje u Priboju. U toku je izgradnja proizvodne hale u kojoj će biti zaposleno do 400 radnika, a u koju je uključen niz kompanija iz užičkog kraja. Za opštinu Priboj to će, svakako, biti više od fabrike. Zapravo, biće to novi početak u razvoju ovog grada i poziv mladima da budućnost ponovo nađu u svom gradu. Nova fabrika će predstavljati novo obeležje grada i svojevrstan poziv investitorima da se u ovom delu Srbije može uspešno poslovati.“

O planovima Selma, ipak, nije želela mnogo da govori.

-Možda naše nade i ciljevi nisu skromi, ali ne bih o tome. Neka vreme pokaže – kaže Selma.