Pocetna Ekonomija Ortaci za primer

Ortaci za primer

4523
0
Podelite

Mnogi zajedno uplivaju u biznis reku, ali retko zajedno i doplivaju do obale posle svih izazova sa kojima se suoče, najviše u početnoj fazi životnog ciklusa preduzeća. Svetislav Vermezović, elektrotehničar i Nenad Aćimović, precizni mehaničar, osnivači i vlasnici „Biro sistem tim“-a primer su kako i koliko se ortaci mogu razumeti i sinhronizovano raditi bez trzavica i velikih padova i oscilacija idući samo uzlaznom linijom.

U prvoj deceniji postojanja i rada zajedno su prebrodili sve početničke „bolesti“, zaokružili, stabilizovali i na tržištu uozbiljili poziciju svog mikro preduzeća. Sada žele da nastave u istom ritmu, bez preteranih ambicija, a sve u skladu sa realnom snagom preduzeća.

-Bili smo drugari i pre nego što smo otvorili zajedničku firmu. Takvi smo i danas. Ortaci za primer. Ortakluk može da opstane uz zajedničke interese i uz samo malo širine. Baš sam ponosan na nas dvojicu jer za proteklih deset godina nismo imali nijednu ozbiljniju raspravu. Posao je posao i svaka greška može se oprostiti i ispraviti. Sve krupnije odluke donosimo zajedno. Mislim i da ne bismo uspeli da smo krenuli samostalno u ovaj biznis – kaže Svetislav što potvrđuje i Nenad i obojica su izričiti u tome da bi uvek žrtvovali posao i novac zarad prijateljstva.

Kao ortačka radnja u početku, radilo se u pedesetak kvadrata. Samo Svetislav i Nenad. Kako se tržište širilo i zanatska radnja je rasla i prerasla u društvo sa ograničenom odgovornošću. Sada je u njemu ukupno sedam zaposlenih, raspolaže svojim voznim parkom, duplo većim lagerom robe i znatno većim radnim prostorom.

-Zadovoljni smo. Sve smo stvorili samo radom.U početku smo imali veliku pomoć od poslovnih partnera. Sada imamo oko 800 klijenata-pravnih lica kao i brojna fizička lica, mahom sa područja grada Užica. Dosta je i trenskog rada, na primer, do nedavno smo sarađivali šest i po godina sa firmom koja je generalni zastupnik Tošibe (Toshiba) za Srbiju i bili smo njihov serviser od Gornjeg Milanovca do Ljubovije i Sjenice. Sve smo stizali – kaže Nenad i ističe da je do današnje stabilnosti u poslu vodio put mukotrpnog rada i odricanja.

-Iako smo vlasnici i Nenad i ja radimo podjednako kao i naši zaposleni koji su divni momci čije radno vreme, praznike i sve drugo poštujemo. Kada je potrebno nešto završiti, onda nas dvojica dolazimo ranije ili ostajemo duže, radimo i vikendom ako je neophodno. Jedino baš ukoliko mi ne možemo da postignemo, onda nam oni pomažu. Međutim, maksimalno se trudimo da takvih sitacija bude što manje, ali i da nama dvojici uvedemo radno vreme, da ne postanemo robovi svog posla. Treba i živeti– dodaje Svetislav i napominje da su i dan danas obojica u svako doba telefonom dostupni za svoje korisnike.

„Biro sistem tim“ se bavi popravkom i prodajom kompletne biro opreme, računara, računarske opreme, printera, foto kopir aparata, faksova, telefona, izrada računarske mreže, potrošnog materijala i drugo.

-Posla ima, mada nam je najveći problem naplata kao i mnogim drugima, nas niko ne štiti, a moramo namiriti i PDV, platiti robu, isplatiti zarade zaposlenima– kaže Svetislav i navodi da ta dugovanja nisu bezazlena, jer zanju ponekad dobro da opterete rad preduzeća. Za sada su se takve situacije prevazilazile, a planira se sa oprezom.

Odluka da pokrenu sopstveni posao, jednostavno se desila i to u momentu kada se mahom ljudi i odluče na takav korak, onda, kada se zapitaju o svom budućem životu. Svetislav i Nenad nisu imali početnog kapitala, ali su imali značajno radno iskustvo u preduzeću slične delatnosti, dovoljno znanja i samopouzdanja, hrabrosti, volje za radom i bezrezervnu podršku svojih porodica bez obzira na strah od brojnih rizika.

-Ušli smo u ovo da bismo mogli sebi zaraditi platu od koje naše porodice mogu pristojno da žive i funkcionišu. Obojica smo oženjeni, imamo po dvoje dece. Nisu nam prohtevi veliki i nije nam cilj da se bogatimo– priča Svetislav.

„Biro sistem tim“ nudi opremu najpoznatijih svetskih brendova, a za mnoge od njih su i nosioci sertifikata. U gradu i u okruženju imaju konkurenciju, ali su retki oni koji tržištu mogu da ponude kompletnu uslugu poput „Biro sistem tima“. Nenad i Svetislav ističu, da sa svima odlično sarađuju, jer za sve ima posla.

A šta dalje?

-Nenad i ja nikada nismo pravili dugoročne planove, jer smo u ovaj posao krenuli bez ogromnih očekivanja i ambicija. Postavimo kratkoročne ciljeve i kada ih ostvarimo definišemo nove. U ovom momentu smo zadovoljni kako radimo, sa ovim brojem zaposlenih funkcionišemo taman kako treba. Trudićemo se da održimo to što imamo i da sitnijim koracima dosadašnji rad unapređujemo – kaže Svetislav.

-Trudimo se da korisnicima naših usluga i kupcima izađemo u susret, da znamo šta je njima zaista potrebno i da im predložimo ono što podrazumeva ne samo našu, već i njihovu korist. U suštini, u radu nam je najbitniji kvalitet robe i usluge koju nudimo, da sve što uradimo to i funkcioniše. Sitne intervencije ne naplaćujemo – kaže Svetislav.