Pocetna Društvo Valentina i Andrea srećne ruke

Valentina i Andrea srećne ruke

1780
0
Podelite
foto: arhiva, 2020.

U porti hrama Svetog Djordja u Užicu održano je lomljenje božićne česnice uz prisustvo većeg broja vernika.

U česnici prečnika preko dva metra i težine oko 80 kilograma bila su tri zlatnika, a prvi je pronašla osmogodišnja Valentina Vranić, a srećne ruke bila je takođe i jedanaestogodišnja Andrea Žuvela iz Užica.

– Radosne smo što smo pronašle zlatnike, koji simbolizuju sreću i blagostanje, srećan Božić svima – poručile su uz osmeh Valentina i Andrea.

Protojerej-stavrofor Miloš Bosić koji je sa sveštenstvom užičke crkve osveštao česnicu poželeo je da bude srećno i blagosloveno i za ovaj Božić i rečima iz andjeoske pesme “slava Bogu na visini, medju ljudima mir i dobra volja” poželeo da se i narednih godina u ovom i još većem broju Užičani okupljaju ispred svoje crkve.

Zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević podsetio je da se na božićno jutro treću godinu zaredom u saradnji sa užičkim sveštenstvom ispred crkve Svetog Đorđa održava lomljenje česnice.

-Česnica je poklon preduzeća “Sreten Gudurić”, a darodavci zlatnika su zlatarska radnja “Karat”, dok je druga dva poklonio Grad Užice”. Raduje nas što manifestaciji prisustvuje veliki broj dece i sugrađanima povodom Božića želim mir, blagostanje i sreću – rekao je zamenik gradonačelnika Stanisavljević.

Direktor Pekarskog preduzeća “Sreten Gudurić” Aleksandar Stanojević, kaže da je ovo preduzeće i ove godine imalo čast da napravi božićnu česnicu za svoje sugradjane na veliki pravoslavni praznik.

– Česnica je teška 80 kilograma i njen prečnik je 2,2 metra. Sastojala se iz 1700 delova-kajzerica i u njenoj izradi učestvovalo je šest naših pekara – naveo je Stanojević uz čestitke sugradjanima i tradicionalni božićni pozdrav “Mir Božji!Hristos se rodi”.