Pocetna Društvo Povratak na Vrutke – događaj godine

Povratak na Vrutke – događaj godine

1571
0
Podelite

Povratak na akumulaciju posle pet godina od kraha vodosnabdevanja zahvaljujući novoj Fabrici vode na Cerovića brdu  i uspesi užičkih sportista svakako su događaji koji su obeležili godinu koja je za nama.  Junaci našeg doba su obični, skromni, pravi Užičani koji znaju da malo može biti mnogo za one koji nemaju. Nasuprot njima svedoci smo postojanja  neznalica koje su dovoljno inteligentne da to znaju i koje sopstvenu glupost  uvek  nadomeste bezobrazlukom na štetu svih nas.  Poželimo zato gradu na Đetinji samo više pravih Užičana i to je dovoljno za srećnu i berićetnu Novu godinu!

Statistika je na početku godine objavila  prosečnu platu u Srbiji od 54.512 dinara što mnogi priželjkuju i godinu dana kasnije. Marije Šerifović održala koncert na Gradskom trgu. Evropska unija je sa 600.000 evra podržala projekat neolitskog naselja u Staparima. Na užičkom pijacu pred Božić pojavile su se prve tezge sa organskom hranom. Polovinom januara  zadesile su nas obilne snežne padavine, dodatna mehanizacija za čišćenje puteva angažovana u Staparima, Kremnima, Mokroj Gori, Volujcu…

Impol Seval je nastavio modernizaciju fabrike i saopštio podatak o vrednosti izvoza od 100 miliona evra. Fudbaleri “Slobode” najavili bitku za opstanak. “Vesti”  pisale o nevoljama putnika na Autobuskoj stanici i ceni peronske od 100 dinara što je aktuelna tema i danas. Slavku Štimcu na “Kustendorfu” nagrada za buduće filmove.

Na debelom minusu 25. januara održan prvi od dvadeset građanskih protesta koliko ih je bilo u Užicu “Jedan od pet miliona” na kojima su pored ostalih govorili Nikola Kojo i Bane Trifunović.  Užička odbrambena liga poručila da hoće čist vazduh i čistu vodu. U Užicu predstavljen jedinstven šifrarnik zanimanja sa preko 2600 šifara čije je usklađivanje po preduzećima još u toku.

Na ulicama grada početkom februara ponovo cisterne zbog probnog rada Fabrike vode na Cerovića brdu. Rešenjem Ministarstva zdravlja, Odeljenje za sanitarni nadzor od 18. februara 2019. godine Fabrika voda ponovo snabdeva vodom za piće Užice sa Vrutaka posle pauze od pet godina.

Građani  Ulice Riste Tešića pobunili se protiv seče drveća i proširenja groblja Dovarje na kome su neki poželeli i VIP grobna mesta.  Oglasio se Zeleni savet o aerozagađenju – iz loženja potiče 60 odsto štetnih materija. Uzet kredit od 150 miliona dinara za infrastrukturne projekte, opozicioni SZS ponovo napustio zasedanje užičke skupštine posle žučne rasprave i revolta zbog dešavanja u Lučanima gde su održani lokalni izbori.

Na Pršutijadi najbolji Marić i Stojanović. Novine su pisale o samohranij majci sa Zabučja Nataši Kovačević i pomoći dobrih ljudi. Iz Opšte bolnice u Užicu svakodnevno u februaru informacije o broju obolelih od gripa. Podeljene prve porodične kartice “Tri plus”.  Koraks i Petričić svoje karikature  izložili u Užicu. Miljana Drašković izlagala u Narodnom muzeju povodom tri decenije rada. U FK “Sloboda” najavljene promene.

Početkom marta užička gradska vlast razgovarala o prenosu 29 hektara “Srbija šuma” na Beloj Zemlji u vlasništvo grada za potrebe Industrijske zone.

Sistem 48 obeležio tri meseca rada, a građani najnezadovoljniji funkcionisanjem javne rasvete i sanacijom udarnih rupa. Povodom Dana žena Rada Gujaničić iz Ženskog centra izjavila da su mnoga naša prava, a pre svega radna urušena zato što nismo imali nikakav, ili vrlo mali otpor i što je izostala solidarnost. Sjajni student Andrej Kovačević govorio za “Vesti” o svojim medaljama na takmičenjima. Prioritet u zapošljavanju imaće mladi i stariji od 50 godina i osobe sa invaliditetom, saopštila užička Nacionalna služba zapošljavanja. Proširen vrtić u Sevojnu, a za naš list govorila Milka Knežević koja se 15 godina bavi odgajanjem dece bez staratelja.

Civilna zaštita obeležila svoj dan i poručila da je težište na obučenosti, a ne brojnosti pripadnika. Preminuo slikar i profesor koga smo svi mnogo voleli Obrad Jovanović. Održana tribina o medijima na kojoj je rečeno “Niko ne živi tako dobro kao na televiziji”.

Užice i Tuzla na zajedničkom projektu, začet staparski NeoLife. Na Pedagoškom fakultetu  Arno Gujon kome je uručena plaketa za humanitarni rad i u ovom mesecu obeležen vek obrazovanja učitelja.

Košarkaši “Slobode” ponovo u eliti posle šest godina. Gradonačelnik Užica povodom hiljadu dana gradske vlasti izjavio ponosni na urađeno. U Biblioteci održano pesničko veče Dragana Jovanovića Danilova.  Kod spomenika veteranima tuga povodom godišnjice NATO bombardovanja.  Krajem marta tragedija na Međaju – život u požaru izgubila tri lica. Malinari poručili prošlogodišnji scenario o ceni neće proći.  Odbojkaši ostali u ligi.  U RPK Užice bilo reči o  ekonomskom osnaživanju žena na selu.

Užički akcijaši na svoj dan 1. april pošumljavali Ponikve i Stapare. Đoriću izglasano poverenje na izbornoj skupštini “Slobode”. U Užicu najavljeno uvođenje sigurnosnih video-kamera.  U Gradskoj kući održana tribina o zaštiti dece od droge – upaliti crvenu lampicu. Poslastičarnica “Una” obeležila tri decenije postojanja i rada. U sedištu Užičke književne republike održan Festival na pola puta od 21. do 25. aprila. Na Starom gradu startovale vožnje “zip lajnom”, a tema “Vesti” na kraju aprila bila lokalno novinarstvo i poslednji dani. U Narodnoj biblioteci predstavljen roman Vladimira Tabaševića dobitnika NIN-ove nagrade “Zablude Svetog Sebastijana”.

Za zamenika gradonačelnika Užica početkom maja izabran Ivan Stanisavljević SNS, dok je Nemanja Nešić postao pomoćnik gradonačelnika. Moderna galerija iz Valjeva u užičkoj Gradskoj galeriji na radost ovdašnje likovne publike. Izložba “Srbija-Rusija, Jugoslavija SSSR” u Istorijskom arhivu” koji je obeležio 70 godina rada. U maju nam se dogodio sneg i majski mraz koji je obrao voće. Registrovan rekordan broj prijava na konkursu za energetsku efikasnost. Besmrtni puk marširao povodom Dana pobede.

Otkriven spomenik 1300 kaplara ispred Gimnazije. “Bioktoš” nastavio rekonstrukciju gradske pijace. U Narodnom pozorištu premijera “Kako život”. Veterani ratova devedesetih poručili na skupu u Užicu da neće status socijalnih slučajeva. Pčelari dobili četiri miliona subvencija. Na Trgu partizana postavljene nove klupe i žardinjere. “Naše zeleno polje” koje zapošljava invalide  počelo sa radom. Nikola Filipović – svetski prvak u kik boksu.

Početkom juna startovala  rekonstrukcija Komandno-obrazovnog centra u Krčagovu.  U Biblioteci veče posvećeno Gojku Tešiću, a u Beogradu veče Užičana. Osnovana ustanova za socijalne usluge. U gradu na Đetinji ponovo se govorilo o problemu pasa lutalica. Svečano u “Valjaonici bakra” Sevojno – najavljen novi investicioni ciklus od 15 miliona evra. Završen vrtić “Sunce” na Beloj Zemlji.

Dogodila se peticija Užičke odbrambene lige za gradnju fekalnog kolektora u Turici. Na deponiji održan Prvi zeleni dan – ekološka kampanja EU i Ministarstva za zaštitu životne sredine. Sem Fabrici i ministarka Joksimović rekli da je primarna separacija otpada u Užicu podržana sa 6 miliona evra. Gran pri 14. Međunarodnog grafičkog bijenala “Suva igla” pripao Vladimiru Zuevu.

Početkom jula postavljen kamen temeljac za šoping centar “Nest” u Krčagovu koji je otvoren u novembru. Užički naprednjaci najavili inteziviranje aktivnosti u susret izborima za koje je krajnji rok maj ove godine. Užička košarkaška legenda Nikola Otašević odigrao oproštajnu utakmicu.  Dodeljeni ugovori za zapošljavanje sto lica u Užicu. Cena borovnice doživela krah, dok se malina ove godine dobro držala i do 175 dinara  U Krčagovu počeli radovi na kišnoj kanalizaciji. U Sokolcu održane 56. MOSI sa kojih su se Užičani vratili sa brojnim medaljama. Počela rekonstrukcija platoa Narodnog muzeja.

Pobednici tradicionalnih skokova sa Starog železničkog mosta bili su Igor Arsenić i Džimi Andersen.  Pauk “Bioktoša” opasno se naljutio i krenuo u akciju. Krajem jula u  užičkoj biblioteci divili smo se crtežima sineaste Živojina Žike Pavlovića.

Gradska opština Sevojno obeležila Dan opštine i slavu Svetog arhangela Gavrila.

Avgust je počeo lepim vestima. Maturant Užičke gimnazije Igor Topalović drugi na Olipijadi iz hemije u Parizu. Mikica Vesnić postao šampion TCR Istočna Evropa. Staparska banja dobila novi mobilijar. Na Gradskom trgu održana Puzijada. Ali i tužnoj hronici i zapisano – napustio nas je još jedan slikar i otišao u večno trajanje Milan Tucović iz Gorobilja. Poreska uprava registrovala 259 milionera u užičkom kraju od kojih je oko 140 iz Užica.

Licidersko srce okupilo hiljadu mališana iz celog sveta. U Gradskoj galeriji izlagali “Oni koji dolaze”,  a u “Zlakusi” održana kolonija. Krajem avgusta počela rekonstrukcija zgrade Železničke stanice u Užicu. Održan još jedan “Žestival” , a  u Prvoj osnovnoj školi kralja Petra Drugog zahvaljujući Fondaciji Live Rich  opremljena trpezarija za mališane. U Karanu ispred Bele crkve na Veliku Gospojinu   veče posvećemno slikaru Mihailu Milovanoviću.

Početkom septembra završeni radovi na Kulturnom centru u Sevojnu. Na Beloj Zemlji u industrijskoj zoni počela gradnja kolektora i kanalizacije.

Polovinom septembra izvršitelji prvi put pokušali iseljenje porodice Ćitić u Vidovdanskoj, Užičani iskazali solidarnost sa porodicom.  Osnovna škola “Nada Matić” dobila je mini ZOO vrt. Užičanka Maja Aleksić na krovu Evrope u reprezentativnom dresu odbojkašica Srbije. Naplata poreza na imovinu u Užicu 70 odsto. Britanski hirurg Amdžad Parvajz operisao u Opštoj bolnici. Najavljeno selektovanje otpada u prigradskim naseljima.

Aerodrom “Ponikve” i skupštinskom odlukom u vlasništvu Republike. Crveni krst Užice postao ekipni prvak države u pružanju prve pomoći. U Užicu sedište Akademije strukovnih studija Zapadna Srbija.

Na svečanoj sednici povodom Dana grada 9. oktobra  najviša priznanja dobili arheolog dr Marko Popović i Nikola Selaković.  Sevojničane i sve nas tokom leta i jeseni  nervirali radovi na magistrali koji će biti završeni u martu iduće godine.  Počela rekonstrukcija Starog grada na osnovu izgleda iz 1737. godine iz Bečkog arhiva. Studentski dom u Krčagovu primio prve stanare. Hor Sankt Peterburške eparhije nastupio u Crkvi Svetog Đorđa.  Počela rekonstrukcija Vlajkovog platoa koja do zaključenja novogodišnjeg broja “Vesti” nije okončana.

Užička gimnazija obeležila 180 godina rada i postojanja. Izložba “Drugi život Nađe Tešić” u Narodnoj biblioteci i “Međaj” posvećen užičkoj heroini. Krajem oktobra na sceni Narodnog pozorišta nastupili hrvatski “Lado” i srpski ansambl “Kolo”.

Stapari, Bioska i “Libergraf” rekli stop mini hidroelektrani kojoj je oduzeta građevinska dozvola. Obeležena 101. godišnjica pobede Užičana u Prvom svetskom ratu.

Kineski Harbin donirao Užicu opremu vrednu 300.000 evra za sportsko-rekreativni centar na Pori. U novembru održano donatorsko veče za freskopis manastira Rujan.

Paraolimpijac Nebojša Đurić osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu u Dubaiju.

Održan 24. Jugoslovenski pozorišni festival čiji je ovogodišnji moto bio  “Ko je junak našeg doba” a za najbolju predstavu proglašen “Lorencačo” JDP.  SZS pozvao građane da prijave korupciju u okviru akcije “Uzbuni se”. Plavim vozom za 29. novembar putovalo se iz Beograda do Užičke republike. Počela rekonstrukcija Narodnog pozorišta. Protest prosvetnih radnika protiv svih  nasilja u školama.

Gradski fudbalski klub “Sloboda” postaojesenji prvak  Zapadno- moravske zone. Krajem novembra obeleženo  40 godina Spomen-kompleksa Kadinjača. Užički SUBNOR 16. decembra obeležio 75. godišnjicu oslobođenja Užica u Drugom svetskom ratu. Usvojen budžet grada Užica od 3,2 milijarde dinara, rečeno svim korisnicima više novca. Najavljeni Željko Joksimović i Kerber na Gradskom trgu za novogodišnje praznike. Na  trgu u poslednjoj dekadi decembra novogodišnji bazar, a na malom platou prve novogodišnje čestite.

Kada smo već kod čestitki jedna i od redakcije “Vesti”: Želimo vam da u Novoj okrenete novi list,  beo i čist i cele godine na njemu ispisujete samo zdravlje, sreću i uspeh!