Pocetna Ekonomija Šanse za ubrzani budući razvoj Užica

Šanse za ubrzani budući razvoj Užica

397
0
Podelite

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković sa saradnicima, organizova je 26. decembra tradicionalni novogodišnji prijem za privrednike koji rade i posluju na području grada Užica, kao i za predstavnike javnih preduzeća, ustanova i institucija.

Poželevši im uspešniju narednu godinu, Petković je istakao da je privreda Užica poslednjih decenija uspevala da opstane i ostvari dobre rezultate zahvaljujući, pre svega, „sposobnim ljudima koji su pratili kretanja na tržištu i u skladu sa njima kreirali poslovnu politiku svojih firmi“. Po njegovim rečima, za Užice je sreća što su se velika privredna društva prilagodila tržišnoj ekonomiji, a pojedini su se svrstali među najveće izvoznike u Srbiji. Uz to, naročito u poslednje dve decenije, na području grada Užica, osnovan je značajan broj malih i srednjih preduzeća među kojima su i ona koja u izvozu plasiraju svoju celokupnu proizvodnju na najzahtevnija svetska tržišta i spadaju među najuspešnije u zemlji.

-Svi vi ste dali značajan doprinos smanjenju nezaposlenosti i poboljšanju životnog standarda naših sugrađana. Da li je sve to dovoljno da budemo zadovoljni? Naravno, da nije. Daleko smo još uvek od razvijenih zemalja po mnogim parametrima – rekao je gradonačelnik Petković i istakao da ohrabruje to što je poslednjih nekoliko godina došlo do značajnog poboljšanja saobraćajne infrastrukture u čitavoj Srbiji, a veoma je važno što je autoput stigao od Beograda do Preljine. Užički privrednici decenijama su insistirali na autoputu kao preduslovu za povećanje privredne aktivnosti i dolasku novih investicija.

-Počela je izgradnja deonice autoputa do Požege, a u toku je izrada projektne dokumentacije za nastavak ovog autoputa od Požege do Kotromana koji će povezati naš region sa BiH i učiniti mnogo bržim protok ljudi i robe. Treba istaći da se trenutno radi i projektna dokumentacija za rekonstrukciju pruge na relaciji Valjevo-Vrbnica kao deo aktivnosti na rekonstrukciji dela pruge Beograd-Bar do granice sa Crnom Gorom – rekao je Petković i ukazao na državne napore da zakonskom regulativom podstakne rast privrede bez čega nema ni većih plata ni boljeg života.
-Izgradnja prve zelene industrijske zone na Beloj Zemlji, na kojoj trenutno, prema raspoloživim podacima posluje oko 50 privrednih subjekata od kojih je desetak njih steklo renome ozbiljnih kompanija, predstavljaće našu podršku njihovom daljem razvoju, proširenju kapaciteta kao i otvaranju novih firmi. Uveren sam da će formiranje ove zone doprineti bržem rešavanju infrastrukturnih problema vezanih za otpadne vode i i snabdevanje strujom na području cele Bele Zemlje – rekao je gradonačelnik i poručio:

-Lokalna samouprava je svima vama na raspolaganju kao spona sa resornim ministarstvima i državnim institucijama kako bi se konkretni problemi brže i jednostavnije rešavali. Želim da iskoristim priliku da vas pozovem da svoje predloge, ideje i sugestije podelite sa nama kako bismo mogli da ih podržimo. Verujem u to da samo naše zajedničko angažovanje i posvećenost razvoju Užica mogu da daju dobre rezultate i podstaknu nove investicije – rekao je gradonačelnik Tihomir Petković istakavši da završetkom planiranih važnih saobraćajnica i industrijske zone, Užice ima šansu za ubrzani razvoj narednih godina.

-Vreme je da se okupimo oko najboljih ideja, iskoristimo sve raspoložive potencijale i realno sagledamo šta je to što svako od nas na svom radnom mestu može da učini za opšte dobro naših građana – zaključio je gradonačelnik Petković.

Ostavite odgovor