Pocetna Ekonomija Efikasne usluge za 97.000 privrednika

Efikasne usluge za 97.000 privrednika

337
0
Podelite

U 18 lokalnih samouprava u Srbiji, među kojima je i Grad Užice, koje su uspešno prošle ili prolaze kroz proces sticanja sertifikata o povoljnom poslovnom okruženju u jugoistočnoj Evropi BFC SEE, obezbeđena je kvalitetnija i brža usluga lokalne administracije za oko 97.000 preduzetnika i preduzeća i gotovo 1,8 miliona građana koji u njima posluju i žive.

Ovim povodom organizovan je okrugli sto “Opštine i gradovi po meri privrede” i radni sastanak predstavnika lokalnih samouprava sa ministrom državne uprave i lokalne samouprave Brankom Ružićem i rukovodstvom NALED-a. Sastanku su prisustvovali, osim predstavnika Užica i predstavnici Novog Sada, Šapca, Ćuprije, Stare Pazove, Pančeva, Sombora, Leskovca, Čačka, Niša, Raške, Rume, Požarevca, Subotice, Velike Plane, Bora, Gornjeg Milanovca i Pećinaca.

Na okruglom stolu je bilo reči o iskustvima prolaska kroz proces sertifikacije, koja bi mogla da pomognu drugim lokalnim samoupravama da steknu ovaj pečat kvaliteta i na taj način unaprede uslove poslovanja.

Ministar Ružić je rekao da Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave podržava program sertifikacije jer olakšava i unapređuje rad lokalnih samouprava, koje su najbliže građanima.

– I sami, kroz poseban Fond ministarstva, podržavamo opštine i gradove da budu efikasniji i podignu kvalitet života građana. Fond je ove godine iznosio 490 miliona dinara, sledeće ćemo obezbediti 520 miliona, iako smo, pre samo nekoliko godina, počeli sa svega 10 miliona. Na putu ka dobijanju ove vredne podrške, kao plus smo istakli BFC certifikat. Na lokalu mnogo toga zavisi od sposobnosti i volje lidera da neke stvari pokrene i promeni u svojoj zajednici. Ali, podrška postoji, ima je sve više i nadam se da će ovo motivisati opštine da se potrude i obezbede sugrađanima bolji život – rekao je Ružić.

Dejan Đokić, predsednik Izvršnog odbora NALED-a i direktor kompanije „Asseco SEE“, istakao je da su sertifikovane opštine prolaskom kroz BFC SEE program unapredile poslovno okruženje za 70 posto zahvaljujući jasnim smernicama kako da u rad lokalne administracije uvedu najviše međunarodne standarde povoljnog poslovnog okruženja.

– Za privredu i građane šalteri su prvo mesto na kojem će izgraditi utisak i stav o efikasnosti javne uprave i da li je baš to lokacija na kojoj žele da započnu biznis. Sertifikovane opštine su, kroz ovaj program, izgradile značajno veće kapacitete za brigu o privredi, koje sada bolje i efikasnije koriste tako da su bile dvostruko uspešnije u privlačenju investicija – rekao je Đokić.

U Srbiji je Program sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem startovao 2008. kao jedinstvena inicijativa za poboljšanje kvaliteta usluga i informacija koje lokalne samouprave pružaju privredi. Kvalitet programa su prepoznali i partneri u regionu s kojima je 2012. razvijen prvi zajednički regionalni standard povoljnog poslovnog okruženja BFC SEE. Dosad su 54 lokalne samouprave iz Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, Crne Gore i Srbije prošle proces sertifikacije i još 33 su u procesu.

Ostavite odgovor