Pocetna Fudbal Javna rasprava o zaštiti dece od nasilja

Javna rasprava o zaštiti dece od nasilja

2044
0
Podelite

Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja realizovalo je u Užicu javnu rasprava o Predlogu strategije za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja za period od 2020-2023.godine sa dvogodišnjim akcionim planom. Užice je treći grad posle Beograda i Novog Sada u kojima je održana javna rasprava a građani, nevladine organizacije, akademske zajednice i svi koji su posvećeni ovoj temi mogu poslati svoje sugestije, primedbe i predloge na sajt Ministarstva do 19.decembra kada se završava ovaj proces.

-Pitanje dece i zaštite dece od nasilja je  nacionalno pitanje broj jedan. Jako je važno da naša deca budu bezbedna, zdrava, da imaju srećno detinjstvo i pitanje dečje zaštite i unapređenje položaja dece.Kada je ovo pitanje na dnevnom redu premijerka Brnabić je formirala i ministarski tim koji se bavi i vršnjačkim nasiljem. Ministar rada Đorđević i ministar obrazovanja Šarčević potpisali su poseban protokol i uputstva kako da se ponašaju ustanove socijalne zaštite i škole-naglasila je Stana Božović, državna sekretarka Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

U Užicu je predstavljena Strategija koju su radili najkompetentniji stručnjaci u Srbiji uz podršku UNICEF-a. U Srbiji postoji problem vršnjačkog nasilja i kroz strategiju, institucije i celokupno društvo treba odgovoriti na najbolji način  i to pre svega raditi na prevenciji.

Srbija je među prvih 10 zemalja koja je potpisala Istanbulsku konvenciju Saveta Evrope o borbi protiv nasilja u porodici, a od 2017.godine imamo zakon koji je ohrabrio mnoge da prijave nasilje.

-Nasilje je društveni problem i ne možemo se izboriti ako nismo svi uključeni. Na javnim raspravama prisustvuju svi zainteresovani ovom temom.Strategija može biti primenljiva i dobra ako čujemo sve strane. Suštinsko pitanje je ako želimo srećnu,  bezbednu decu u Srbiji i njihovu pravu budućnost svi moramo da budemo uključeni i posvećeni ovom problemu, da ih na najbolji mogući način zaštitimo-zaključila je Božović.

Problemu nasilja se mora posvetiti posebna pažnja od državnog vrha do lokalne samouprave i organizacija koje se time konkretno bave, naveo je Ivan Stanisavljević, pomoćnik gradonačelnika Užica.

-Grad Užice je što se tiče socijalne zaštite jedan od lidera u regionu i imamo sve relevantne ustanove koje se bave tim problemom- dodao je Stanisavljević.

Na novinarsko pitanje o nedavnom protestu prosvetnih radnika Stanisavljević je odgovorio da će sastanak tim povodom biti održan sa predstavnicima škole, policije, tužilaštva i lokalne samouprave kako bi se pomoglo prosvetnim radnicima da prevaziđu probleme. Stanje bezbednosti dece u Užicu je na visokom nivou a ovo što se dogodilo Stanisavljević smatra da je izolovan slučaj.

 

Ostavite odgovor