Pocetna Društvo Golija i Bečići u novom ruhu

Golija i Bečići u novom ruhu

727
0
Podelite

Projekat „Javne ustanove – identitet grada“, koji realizuju Radio Užice, nedeljnik „Vesti“ i portal „Infoera“, nastavljamo predstavljanjem Ustanove dečje odmaralište „Zlatibor“ Užice.

Ustanova, koja je generacijama Užičana ostala upamćena po zimovanjima na Zlatiboru i letovanjima u Bečićima, osnovana je 1956. godine. I danas ova ustanova poseduje Dečje odmaralište na Zlatiboru i Omladinski hostel u Bečićima u Crnoj Gori. Osnovna delatnost ove Ustanove je pružanje usluge smeštaja i ishrane za decu i omladinu. Direktor Vladan Cuparić kaže da je to najteže, jer su deca veoma zahtevna, za njih važe posebni uslovi, pa je to i veoma teško raditi.

Nekada je svaki grad imao svoje odmaralište i deca su išla na zimavanje i letovanje u te objekte. Međutim, blizina Zlatibora je učinila da sada sve manje dece iz Užica boravi u odmaralištu „Golija“, jer oni na ovoj planini borave mnogo češće. Zato su gosti „Golije“ sve više deca iz Vojvodine, Beograda, Šumadije, Republike Srpske i drugih mesta.

-Vila „Golija“ do 1985. godine renovirana je nekoliko puta, a poslednja ozbiljnija rekonstrukcija bila je 2005.godine. Objekat je tada imao 1600 kvadrata. Poslednjih pet godina urađena je velika rekonstrukcija „Golije“ i njeno proširenje, tako da je sada ukupna površina 3.400 kvadrata. Vila rapolaže sa 195 ležajeva, a tu je i zatvoreni bazen, dve sportske dvorane jedna sa parketom, a druga sa multifunkcionalnom aktivnom podlogom, kao i tri otvorena terena. Objekat je kompletno renoviran, od elektro instalacija, vodovodno – kanalizacionih cevi, kreveta, zapravo sve je novo, – kaže Cuparić.

Za sve što je urađeno stigla je podrška resornog Ministarstva za trgovinu i turizam i Grada Užica. Oni su obezbedili oko 40 odsto sredstava, a ostatak je Dečje odmaralište izdvojilo iz sopstvenih sredstava, jer ova ustanova u potpunosti posluje tržišno.

-Obejkat u Bečićima, ima 190 ležajeva u 35 soba i on funkcioniše kao Omladinski hostel, zbog crnogorskih zakona. Ti, ali i naši zakoni nas sprečavaju da nam naše ministarstvo pomogne finansijski, pa smo mi već neke od poslova uradili iz sopstvenih sredstava. Objekat je bio prilično ruiniran, ali su i naši zaposleni išli u Bečiće da rade. Zamenili smo kompletnu stolariju, uradili toalete, zamenili električne instalacije. Na proleće planiramo još neke radove, tako da će do kraja iduće godine objekat dobiti potpuno drugačiji izgled, kao što je i „Golija“ na Zlatiboru, – najavljuje direktor Ustanove.

Objekat u Bečićima koristi se samo za letnju sezonu, od 20.maja do 21.septembra. U tom periodu svi kapaciteti su popunjeni sto odsto, jer je Ustanova sklopila odlične ugovore, na osnovu kojih su u naredne dve godine unapred rasprodati svi kapaciteti.

-Podsećam da u ovo odmaralište Grad Užice šalje decu na besplatno letovanje svake godine. Takođe i mi šaljemo decu iz socijalno ugroženih kategorija na besplatno letovanje u Bečićima, – kaže Cuparić.

Ustanova dečje odmaralište „Zlatibor“ Užice ima 19 stalno zaposlenih, što je nedovoljan broj. Tokom letnje i zimske sezone angažuju se sezonski radnici. Plate u ovom preduzeću su iznad republičkog proseka, napominje Cuparić.

PROJEKAT RADIO UŽICA “JAVNE USTANOVE – IDENTITET GRADA” SUFINANSIRA GRAD UŽICE

STAVOVI IZNETI U PODRŽANOM MEDIJSKOM PROJEKTU NUŽNO NE IZRAŽAVAJU STAVOVE ORGANA KOJI JE DODELIO SREDSTVA

 

Ostavite odgovor