Pocetna Društvo Uspešan u kozarstvu

Uspešan u kozarstvu

711
0
Podelite

Milomir Stanojčić iz Bioske i u penziji ostaje veran poljoprivredi. Ekonomista po struci radio je u zadružnom sektoru i agroindustriji u  “Budimci”, “Agrar Blagaji”, zadruzi u ivanjičkim Prilikama. Zatim započinje privatan biznis i uzgaja stoku i najpre se bavi tovom bikova. Kao jedan  od zaljubljenika u organsku hranu proteklih godina posvećuje se kozarstvu. U ovaj posao uključena je čitava porodica. Trenutno ima stado od šezdesetak kozica  i nada se da će za godinu dana prevazići konverziju i dobiti sertifikat.

-Početno stado dobio sam  preko grada Užica, osam koza. Kasnije sam izmenio sastav stada i nalazim se u drugoj godini konverzije. Nadam se da ću  sve postavljene standarde ispuniti pre roka a to je za najdalje za godinu dana – priča Milomir. Kaže da je početna kontrola prošla i da su stručnjaci konstatovali da je ovo gazdinstvo 90 odsto prevazišlo konveziju. Kontroliše ih agencija u Beogradu i nedavno je dolazio predstavnik Ministarstva, ako  i stručnjaci Poljoprivredne stručne službe Užice, nekadašnje “Moravice”.  Na farmi je dvadeset-pet šest koza u muži, a ostale se pripremaju za iduću godinu.

-Pravimo sir, surutku i imamo dobar plasman. Na pijaci imamo tezgu za prodaju kozjeg sira, ali ovog proizvoda nema dovoljno tako da tezgu ne koristimo. Jednostavno sve se proda  i nema za pijac – dodaje Milomir čiji je punomasni sir 500 dinara, a kada je na pijaci je oko 700 dinara. Pitamo ga šta podrazumeva sertifikaciona kontrola.

Kontrola podrazumeva pre svega uslove čuvanja koza, kakvi su uslovi smeštaja i kakva je ishrana koja je najbitnija. I naravno u kakvom je stanju zemljište. Organizovali smo se oko našeg Centra za organsku proizvodnju koji deluje pri gradu Užicu, a COP je povezan sa sertifikacionim kućama u Beogradu koje kontrolišu konverziju za organsku proizvodnju. Da bi sve ispunili konkretno u stočarstvu kao prvo moramo imati kvalitetno i nezagađeno zemljište za ispašu i ubiranje sena, odnosno kabaste hrane. Moramo imati nezagađene i konvertovane njive u kojima bi sejali sopstveni proizvod koji bi kasnije prerađivali za hranu za stoku – priča Milomir. On kaže da se konkretno kod njega u Biosci ne može uzgajati kukuruz, ali može pšenica, tritikale,  koji je dobar za ishranu stoke. Može i zob, zatim ječam i to bi bile kulture koje bi mogli uzgajati na kvalitetnim njivama  bez primene pesticida i veštačkih đubriva, uglavnom koristeći organska đubriva kojih u izobilju ima od stoke i živine. Dodaje da bi na taj način konverzija mogla da se završi u što kraćem roku i da se steknu uslovi i preduslovi da bi se stekao sertifikat.

– Tamo gde smo stacionirali koze  nema nikakve industrije niti radionica. To je čista priroda, a nadmorska visina preko 800 metara. Vode imamo u izobilju i onu koju koristimo trenutno dolazi iz srca planine Tare i pre dve decenije je urađen vodovod od 15 kilometara. Kvalitetne vode ima u izobilju – priča Milomir Stanojčić.

Na pitanje da li kupci dolaze po kozji sir kod njega u Biosku Stanojčić začuđen našim pitanjem odgovara “Jašta nego dolaze”. Najviše kupuju surutku zbog svojih lekovitih svojstava, zatim razne sireve, belu krišku, zatim sa dodacima začinskih trava kao što je majčina dušica, paprika jedna i druga, sa lukom i drugo. Ceni se i kvalitet i ukus kozjeg sira.

-Mislim da ukus kozjeg sira dosta zavisi od podneblja i trave. Kozice vole brst i oko 90 odsto kabaste hrane pojedu u toku dana. A brsta u Biosci ima koliko hoćete, još malo ćemo zarasti u šumu, ako kozice ne odrade svoj posao – kroz osmeh dodaje ovaj vredan čovek koji i u trećem dobu ne odustaje od agrara.

Ostavite odgovor