Pocetna Kultura „Od tradicije do savremenog“ po sedmi put

„Od tradicije do savremenog“ po sedmi put

515
0
Podelite

U Gradskom kulturnom centru održana je sedma po redu izložba „Od tradicije do savremenog“ uz učešće 42 žene koje su izložile svoje ručne radove od zahtevnog kosovskog veza i pletenih kapa do predmeta rađenih u dekupaž tehnici i slika.

Organizator izložbe je Forum žena Jedinstvene Srbije, a njen cilj promocija stvaralaštva i kreativnosti žena koje plasmanom svojih rukotvorina i proizvoda često dopunjuju kućne budzete.

Predsednica Formu žena JS Snežana Ristanović podsetila je na svečanosti otvaranja da ovom akcijom žele da doprinesu očuvanju starih zanata od zaborava i da je uspeh prošlogodišnje i prethodnih izložbi doprineo da ona preraste u tradiciju.

– Kroz umetnost kao što je slikanje, grnčarija, tkanje, vez, izrada nakita, proizvodi od recikliranog materijala , papira, šišarki i drugih prirodnih materijala prikazana je kreativnost i maštovitost naših sugrađanki . Sedma po redu izložba je i potvrda da je rezultat to našeg zajedničkog druženja i rada, da verodostojno prikažemo ženu koja je uvek bila oslnonac i stub porodice i očuvanja srpske tradicije kroz vekove. Njene zlatne ruke mogu da podignu na pijedestal lepotu življenja , jer naše žene su u svoje radove utkale svoje slobodno vreme, trud, rad, maštu, emocije, svu svoju ljubav – navela je Ristanović, koja je pored drugih gostiju na izložbi pozdravila i narodne poslanike Djordja Kosanića i Nedja Jovanovića.

U kulturno-umetničkom delu nastupili su hor Zlatiborska vila, podmladak KUD-a Prvi partizan, ženska pevačka grupa „Užičanke“, dečiji hor Đurđevak i Nađa Đoković. Izložba u GKC-u imala je i prodajni karakter.

Ostavite odgovor