Pocetna Ekonomija Cilj je upotreba isključivo IT tehnologija

Cilj je upotreba isključivo IT tehnologija

594
0
Podelite

Naša je želja i obaveza po novom Zakonu da do 2023. godine komjuterizujemo uvoz i izvoz. Na taj način bismo stvorili potpuno bezpapirno okruženje u kojem bi naša privreda mogla da posluje kao i privreda u savremenim carinskim administracijama, istakao je Veselin Milošević

Regionalna privredna komora Zlatiborskog upravnog okruga je u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom finansija  organizovala stručni skup pod nazivom „Susret privrednika sa Carinskom upravom“ koji je bio izuzetno posećen.

O novinama i benefitima koji se odnose na carinsko poslovanje i kako do njih doći po novom Carinskom zakonu, koji je donet krajem prošle, a primenjuje se od polovine ove godine, govorio je Veselin Milošević, pomoćnik direktora Uprave carina Republike Srbije. Učesnike stručnog skupa o poslovnoj saradnji Uprave carina sa PKS RPK Zlatiborskog upravnog okruga, upoznao je Mićo Vučićević, upravnik Carinarnice u Užicu.

-Novina koju nosi novi Carinski zakon u primeni, jeste obaveza Republike Srbije, Ministarstva finansija i Uprave carina, da u potpunosti kompjuterizuje carinsko poslovanje. Republika Srbija je već kompjuterizovala tranzitni postupak, a naša je želja i obaveza po novom Zakonu da do 2023. godine komjuterizujemo uvoz i izvoz. Na taj način bismo stvorili potpuno bezpapirno okruženje u kojem bi naša privreda mogla da posluje kao i privreda u savremenim carinskim administracijama – rekao je između ostalog Milošević i istakao:

-Krajnji cilj je brzo i efikasno poslovanje sa što manje troškova bez učešća diskrecionog prava čoveka da li nešto može ili ne može. Zapravo, osnovni benefit je stvaranje uslova za upotrebu isključivo IT tehnologija iz kojih onda proističu svi ostali benefiti. Ono što smo dobili u tranzitu da ne postoje carinske deklaracije to ćemo u narednih nekoliko godina pokušati da napravimo i kada je izvoz i uvoz u pitanju.

Kristina Đurić, direktor sektora za pružanje podrške, zastupanje i zaštite interesa članova Privredne komore Srbije je ovim povodom izjavila:

-Novi carinski propisi su veoma značajni za našu privredu koja je izvozno orjentisana jer bi oni trebalo da joj omoguće što efikasnije poslovanje, brži protok robe, razmenu dobara. Kao Komora mi ćemo i dalje nastaviti da odgovaramo na pitanja privrede i da u saranji sa Upravom carina pokušamo da nađemo najbolja rešenja za probleme sa kojima se ona svakodnevno suočava u poslovanju.

Ostavite odgovor