Pocetna Društvo Prvi Sajam usluga socijalne zaštite

Prvi Sajam usluga socijalne zaštite

711
0
Podelite

Povodom tradicionalnog obeležavanja Dečije nedelje i meseca posvećenog starijim licima, Centar za socijalni rad „Užice“ organizovao je prvi Sajam usluga socijalne zaštite.

-Osnovni cilj nam je bio da okupimo sva udruženja kako bismo usluge socijalne zaštite učinili dostupnijim i transparentnijim našim korisnicima. Želeli smo da se građani Užica informišu o svim nedoumicama koje postoje u vezi sa socijalnim uslugama. Osim toga, Centar za socijalni rad ovim Sajmom pokazuje da želi da nastavi saradnju koju ima sa svim udruženjima i da je proširi i podigne na viši nivo. Na Sajmu su i naše kolege iz regiona tako da imamo priliku da razmenimo informacije, iskustva i znanja iz ove oblasti – rekla je Ana Urošević, direktorka Centra za socijalni rad Užice.

Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica, pohvalio je organizovanje Sajma kojim su „uvezane“ sve relevantne institucije koje se bave socijalnom problematikom u gradu.

Učesnici Sajma su osim Centra za socijalni rad i Domskog odeljenja za smeštaj odraslih i starijih lica „Zabučje“ bili i OŠ „Miodrag V. Matić“, Kolo srpskih sestara, Predškolska ustanova Užice, Udruženje za pomoć MNRO „Anđeli“, Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize, Udruženje distrofičara Užice, Udruženje paraplegičara Zlatiborskog okruga, Crveni krst Užice, Ženski centar Užice, Gradski centar za usluge socijalne zaštite, Međuopštinska organizacija saveza slepih Srbije-Užice, Užičko udruženje za pomoć osobama sa autizmom, Udruženje multiple skleroze Zlatiborskog okruga.

Jedan od učesnika Sajma je i Gradski centar za usluge socijalne zaštite grada Užica. Dragica Milosavljević, v.d. direktora, podsetila je da je ovo nova ustanova u oblasti socijalne zaštite koju je osnovao grad Užice i koja je počela da radi 1. jula ove godine. Za sada ova ustanova pruža tri vrste usluga: dnevni boravak za decu, mlade i odrasle sa smetnjama u razvoju, pomoć u kući za starije osobe i lični pratilac deteta.

-Nameravamo da u narednom periodu povećamo broj usluga. Zapravo, pratićemo koje su usluge potrebne građanima pa ćemo na taj način i uvoditi nove – napominje Dragica Milosavljević i kaže da za sada ima 40 korisnika usluge pomoć u kući za starije osobe za koje je angažovano pet geronto domaćica, u dnevnom boravku za decu sa smetnjama u razvoju u Domu „Petar Radovanović“ kapacitet od 20 dece je popunjen i tu radi šestoro ljudi koji su stručno osposobljeni za ovu vrstu usluge, a obavljali su je i ranije u dnevnom boravku koji je funkcionisao u okviru Doma. Za sada Gradski centar za usluge socijalne zaštite ima i 25 ličnih pratilaca dece, ali pošto za ovom uslugom postoji još zahteva, njihov broj će biti uvećan.

Predrag Bakić, predsednik Udruženja distrofičara Zlatiborskog okruga i predsednik Saveza distrofičara Srbije, smatra da su socijalne usluge veoma značajne za podršku populaciji osoba sa invaliditetom, ali i starim licima.

-Sajam je lepa ideja i treba da bude tradicionalna i da uvek bude  organizovana u vreme obeležavanja Dana grada, jer grad i većinom finansira socijalne usluge – istakao je Bakić.

Ostavite odgovor