Pocetna Kultura Uručena nagrada „Milutin Uskoković“

Uručena nagrada „Milutin Uskoković“

614
0
Podelite

Prva nagrada „Milutin Uskoković“ za najbolju savremenu neobjavljenu pripovetku na srpskom jeziku u 2018. godini uručena je u ponedeljak u Čitalištu Narodne biblioteke Momčilu Bakraču, književniku iz Vrbasa za pripovetku „Putovanje, kavaliri i pešaci“
Drugu nagradu dobila je Jagoda Nikačević iz Beograda, a treću, Miro Radojević iz Vrbasa koji iz opravdanih razloga nije došao na uručenje. Sva tri autora su do sada nagrađivani za svoj rad, a među brojnim nagradama koje je Momčilo Bakrač dobio za poeziju i prozu je i još jedna, prva nagrada „Milutin Uskoković“ koju je dobio 2014. godine. Momčilo Bakrač kaže da mu ova nagrada mnogo znači, a neće se smiriti dok ih ne dobije pet.

-Velika je stvar dva puta biti laureat na konkursu „Milutin Uskoković“. Ovo je istovremeno za mene na neki način i iznenađenje i prijatno je, zaista – kaže Bakrač, pesnik, pripovedač, putopisac, esejista i dodaje:

-Za mene je Milutin Uskoković paradigma emocije bola i zato ga volim.
Jagoda Nikačević iz Beograda, užička snaja, prvu nagradu za svoju poeziju dobila je baš u Užicu 2010. godine, Književnog kluba „Rujno“, samo dve godine od kada je počela da piše poeziju i prozu. Ove godine prvi put je konkurisala i dobila drugu nagradu „Milutin Uskoković“ za pripovetku „Zimski dnevnici“

-Nagrada me mnogo obradovala zbog ponovnog susreta sa Užicem, vraća me u lepe dane – kaže Jagoda.

Ova nagrada se dodeljuje 26. put i značajna je i za užičku biblioteku, ali i za sam grad Užice, kaže Dušica Murić, direktorka Narodne biblioteke, jer čuva sećanje na lik i delo Milutina Uskokovića, Užičanina, tvorca beogradskog urbanog romana čija zaostavština predstavlja značajan deo srpske književnosti. Među dosadašnjim nagrađenim autorima su i mnoga značajna imena domaće književnosti, kao što je Vladan Matijević, Ljubica Arsić, Petar Arbutina i drugi. Nagrada „Milutin Uskoković“ sastoji se od Povelje i novčanog iznosa za tri najbolje priče koje se sa još sedam najuspešnijih radova objavljuju u časopisu za književnost „Međaj“. Ove godine na konkurs je prispelo 130 pripovedaka od 94 autora iz krajeva u kojima se danas govori ili se može čuti srpski jezik, iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Nemačke, Australije, Novog Zelanda. Po rečima prof. dr Ljiljane Kostić, predsednice žirija, ove godine navršava se i 155 godina od rođenja Milutina Uskokovića, ali i 104 godine od njegove tragične smrti.

-Kratak život, otpočeo na obali reke Đetinje i tragično ugasnuo u talasima nabujale Toplice, iznedrio je bogat opus koji je Uskokovića uveo u krug miljenika Jovana Skerlića, ondašnjeg gromovnika srpske književnosti i istovremeno mu u korpusu srpske književnosti obezbedio mesto tvorca beogradskog romana- rekla je između ostalog prof. dr Ljiljana Kostić.

Ostavite odgovor