Pocetna Arilje Ugovori za start up centre u Užicu, Priboju i Arilju

Ugovori za start up centre u Užicu, Priboju i Arilju

2173
0
Podelite

Ministar Nenad Popović, zadužen za inovacije i tehnološki razvoj  uručio je ugovore o dodeli sredstava za realizaciju programa podrške otvaranju regionalnih inovacionih Start up centara u Užicu, Priboju  i Arilju. Ukupna vrednost ugovora za tri centra u Zlatiborskom okrugu iznosi 139 miliona dinara.

Ministar Popović istakao je da izgradnjom start up centara Vlada želi da stvori uslove da  mladi osnuju svoje kompanije, da se bave inovacijama i da sarađuju sa svojim kolegama u svim gradovima u Srbiji i u celom svetu. Ali i da se mladi inženjeri posle studija vrate u Užice, Priboj i Arilje i koriste sve ove potencijale.

-Vlada Republike Srbije će im obezbediti ne samo prostor već i najnoviju opremu, umrežiće ih sa ostalim start up centrima u Srbiji, imaće i pravnu, finansijsku, računovodstvenu i marketinšku podršku.Vlada će finansirati i mentorstvo, jer  želimo da mladi koji imaju ideje uz pomoć mentora ih pretvore u proizvod koji ima šansu na tržištu-naglasio je Popović.

On je precizirao da Srbija svoju budućnost vidi u digitalnoj transformaciji industrije, a tu ključnu ulogu imaju inženjeri. Srbija je prošle godine ostvarila od izvoza IT usluga milijardu i 150 miliona evra, a očekujemo da do kraja ove godine to bude 1,5 milijardu evra. Ali i da tri nova inovaciona start up centra u Užicu, Priboju i Arilju budu uspešni kao i u Beogradu i  Novom Sadu koji upošljavaju hiljadu inženjera koji posluju sa celim svetom.

Grad Užice za Start up centar dobio je 46 miliona dinara, od kojih je 20 miliona za rekonstrukciju prostora od 422 kvadrata, još 20 miliona biće iskorišćeno za nabavku opreme, a  preostalih šest miliona za funkcionisanje centra tokom prve godine.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković rekao je da očekuje otvaranje Start up centra u Krčagovu u martu sledeće  godine kada sve bude završeno.

-Ovaj Centar je veoma bitan za razvoj grada i biće baza i osnova za formiranje većih institucija poput tehnološkog parka. Mi ćemo se potruditi i da Start up centar funkcioniše na najbolji način na korist mladih Užičana-.

Petković je dodao i da je Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj na čelu sa ministrom Popovićem opredilo još i 24 miliona dinara za projekat “Pametna škola” najstarijoj užičkoj Prvoj osnovnoj školi kralja Petra Drugog.

Predsednik opštine Priboj Lazar Rvović istakao je ovaj projekat regionalnog inovacionog centra je vredan preko 50 miliona dinara od kojih su 42 miliona dinara sredstva ministarstva.

-Inovacioni centar nam je preko potreban jer Priboj ne može da kaže da je na auto putu, ni da se nalazi blizu nekog velikog centra ili da je veliko tržište. Mi možemo da pobedimo u ovoj nemislosrdnoj tržišnoj utakmici i borbi za investitore samo znanjem. Dodatni korak je osnivanje ovog centra koji će privredi Priboja dosta značiti jer nećemo prostu radnu snagu već moramo imati dobro obrazovanu-objasnio je Rvović.

On je dodao da kada daju šansu i mogućnost ljudima kroz inovacioni regionalni centar da razvijaju svoje ideje i pomažu privredi onda mogu nešto da učine da se vrate gde će biti razvijena privreda, gde će znanje pobeđivati na tržištu i gde se neće stalno oslanjati i čekati da  im pomogne neko drugi.

Predsednik Skupštine opštine Arilje Dragiša Terzić rekao je da će program biti realizovan preko učeničkih star up kompanija srednje škole. Ministar je posetio Srednju školu “Sveti Ahilije” i upoznao se sa radom učeničkih kompanija i njihovim rezultatima.

-Učenici su postigli izvanredne rezultate na evropskim i svetskim takmičenjima. A po završetku ovog centra uspećemo da proširimo obrazovnu ponudu škole-rekao je Terzić.

Sa Gradom Užicem projekat inovacionog centra u Krčagovu realizuje Regionalna razvojna agencija “Zlatibor” Užice, sa  Pribojem Regionalna razvojna agencija “Industrijski parkovi Priboja” a sa Ariljem projekat realizuje Srednja škola “Sveti Ahilije”.

Ostavite odgovor