Pocetna Čajetina Prezentacija plana za upravljanje otpadom

Prezentacija plana za upravljanje otpadom

552
0
Podelite

U Čajetini je održana prezentacija Lokalnog plana za upravljanje otpadom na teritoriji opštine Čajetina za period od 2019 – 2028. godine, koji je usvojen Odlukom SO Čajetina u februaru 2019. godine. Projekat Pomoć lokalnim samoupravama na putu ka Evropskoj uniji u oblasti zaštite životne sredine, čiji je opština Čajetina jedan od učesnika, započeo je pre 30 meseci. Cilj projekta bila je pomoć lokalnoj samoupravi da podigne nivo znanja i veština u ovoj obasti svojim zaposlenima, kako bi oni bili što pripremljeniji za podizanje nivoa kvaliteta usluga koje opština preko svojih preduzeća pruža korisnicima.

Lokalni tim uz pomoć domaćih konsultanata Dragane Ivanović i Velimira Mitrovića, kao i švedskih Per Olof Halberga i Johana Englunda, uspeo je da izradi Lokalni plan za upravljanje otpadom na teritoriji opštine Čajetina za period od 2019. do 2028. godine. Po prvi put je u jednoj Lokalnoj samoupravi urađena sažeta verzija jednog strateškog dokumenta namenjena svim građanima.

Vi ste danas dobili brošuru u kojoj možete na jednostavan i kratak način naći sve informacije o planovima čija realizacija je već započela, ali se glavne aktivnosti očekuju tokom sledeće godine kada ćemo uvesti novi sistem sakupljanja otpada putem dve kante, oformiti Centralnu kompostanu i započeti izgradnju Reciklažnog dvorišta. O ovim ali i drugim aktivnostima bilo je reči u prezentaciji plana koju je vodila Vera Blagojević – rukovodilac komunalne službe u KJP Zlatibor.

Naš plan se dobrim delom oslanja na pozitivna iskustva Kraljevine Švedske, koja je danas lider u reciklaži otpada, čemu svedoči podatak da ta zemlja deponuje samo 1 % sopstvenog otpada. Sa ovim sistemom prisutne su upoznali Švedski konsultanti.

Prisutnima se obratio predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović i direktor KJP „Zlatibor“ Srđan Pantović.

Kroz prezentaciju Plana proveli su prisutne Per Olof Halberg i Johan Englund, kao i Vera Blagojević – rukovodilac komunalne službe u KJP Zlatibor.

Ostavite odgovor