Pocetna Ekonomija Završena prva faza ograđivanja

Završena prva faza ograđivanja

887
0
Podelite

Završena je prva faza ograđivanja aerodroma na Ponikvama. Ograda je postavljena u dužini od 3.735 metara od ukupno 8.930 metara koliko je potrebno uraditi ograde da bi aerodrom bio u funkciji javnog saobraćaja, naravno, uz dodatne uslove koje bi morao da ispuni. Ukupna vrednost izvedenih radova je 15,4 miliona dinara

Po rečima gradonačelnika Užica, Tihomira Petkovića, za ograđivanje aerodroma na Ponikvama u prvoj fazi sredstva su obezbeđena iz finansijske podrške Aerodroma „Nikola Tesla“ od 50 miliona dinara koju je pre nekoliko godina dobilo JP Aerodrom Ponikve. Osim ovog dela ograde, od ovih sredstava izgrađena je pristanišna zgrada. Aerodrom na Ponikvama ima struju i tehničku vodu.

-Bitno je završiti još 800 metara piste i uraditi svetlosnu signalizaciju na aerodromu. U nekoj od predstojećih faza potrebno je rekonstruisati i vodovod kojim se napaja aerodrom i pristanišna zgrada i uraditi još nikih poslova koji idu uz to vezano za protivpožarnu zaštitu. Sveukupno, mi smo procenili u jednom momentu, da je neophodno oko pet miliona evra da se aerodrom potpuno završi i stavi u punu fuinkciju – izjavio je ovom prilikom Tihomir Petković. S obzirom, kako je istakao, da nijedan grad u Evropi ne može sam da upravlja aerodromom jer je to veoma „visokostručan i zahtevan“ posao, Užice je zamolilo Vladu Republike Srbije  da vrati vlasništvo nad aerodromom Republici što je Vlada i prihvatila. Ova tema naći će se pred odbornicima u petak na sednici Skupštine grada na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o prenosu vlasništva. Po rečima gradonačelnika Petkovića, iskustva prelaska vlasništva aerodroma u Nišu sa grada na Republiku, pokazala su da je mnogo bolje da vlasništvo na aerodromima u Srbiji bude republičko. Užice, kako je istakao Petković, ima uveravanja sa republičkog nivoa, od predsednika države preko resornog ministarstva, da će aerodrom na Ponikvama biti jedna od prvih destinacija u koju će Vlada Republike Srbije ulagati u narednom periodu, već od početka naredne godine.

-Prirodno je da i aerodrom na Ponikvama bude deo sveukupne strategije vazdušnog saobraćaja države – rekao je Petković i smatra da bi se realno moglo očekivati da za dve naredne godine na aerodromu budu završeni svi radovi i on bude spreman za javni vazdušni saobraćaj.

Slaviša Dimitrijević, direktor JP Aerodrom Ponikve, napominje da je aerodrom u funkciji, ali na njega sleću samo manji, mahom privatni avioni generalne avijacije. Do sada je u ovoj godini bilo oko 200 domaćih i oko 70 međunarodnih letova.

Ostavite odgovor