Pocetna Društvo Kroz projekat „Udružimo se“ uređenje 13 lokacija

Kroz projekat „Udružimo se“ uređenje 13 lokacija

695
0
Podelite

Grad Užice će sufinansirati u 2019. godini projekte od javnog interesa kroz sprovođenje akcije „Užički program lokalnog partnerstva“ koji omogućava neposredno učešće građana u rešavanju dela problema lokalnih zajednica u saradnji sa Gradom Užicem. Sredstva za ove namene obezbeđena su kroz naplatu poreza na imovinu.

„Javili smo se na poziv Grada Užica i konkurisali za uređenje javne površine ispred naše zgrade u Ulici Heroja Jerkovića. Zahvljujemo se Gradu što su izašli u susret i podržali naš projekat uređenja parkića za rekreaciju, odmor i druženje koji nama puno znači,  jer je reč o velikom naselju, gde ima mnogo male dece, ali i starijih sugrađana“ istakao je Dejan Topalović, predstavnik stanara ovog dela grada.

„Gradsko veće je na predlog Konkursne komisije donelo odluku o dodeli sredstava za projekat Užički program lokalnog partnerstva „Udružimo se“ za 13 projekata. Reč je o projektu koji je prepoznat i u Srbiji kao primer dobre prakse, jer predstavlja novi pristup u kreiranju i trošenju budžetskih sredstava. Za ovaj projekat koji omogućava da naši sugrađani predlažu ideje za uređenje javnih površina iz njihovog okruženja, u budžetu je opredeljeno pet miliona dinara“ – rekao je Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za oblast finansija.

„Imali smo 19 predloga projekta, Konkursna komisija je izvršila uvid u sve podnete prijave i rangirala 13 predloga. Reč je o 13 lokacija, od kojih se osam lokacija nalazi u samom gradu, dve lokacije u Gradskoj opštini Sevojno i preostale tri u našim selima. Projekti koji su odbijeni ne znači da se neće raditi u narednom periodu jer je za pojedine Grad Užice kroz druge načine planirao da finansira uređenje tih javnih površina, a neke ćemo realizovati iduće godine kada bude izašao novi konkurs. Projekti koji su prošli mogu da krenu sa realizacijom već od danas i nadamo se da će do kraja godine svih 13 biti završeno“ -istakao je Petković.

Grad Užice sufinansira projekte pojedinačne vrednosti do 500.000 dinara. Obaveza građana koji pokreću inicijativu je učešće od 10 posto kroz volonterski rad. Reč je o uređenju javnih površina, kao što su sportski tereni, dečija igrališta, staze, šetališta, izletišta, pristupi za osobe sa invaliditetom, prostori ispred stambenih zgrada i slične lokacije.

„Kroz projekat „Udružimo se“, moguće su aktivnosti vezane za realizaciju urbanog identiteta Grada Užica i formiranje malih javnih površina koji se transformišu na način koji je prilagođen aspektima i potrebama naših sugrađana i naravno mogućnosti koje su ostvarene kroz korišćenje tih neformalnih instrumenata u urbanizmu, a to su participacija građana i njihovo uključenje u realizaciju aktivnosti“ rekla je Ruža Penezić, arhitekta i dodala „ove godine je Grad prvi put uključen u takve aktivnosti koje će se nadamo se popularizovati i dati mnogo veći doprinos kasnije i u realizaciji i očuvanju i održavanju takvih javnih površina“.

Ostavite odgovor