Pocetna Kultura Snaga emocije i moć vode

Snaga emocije i moć vode

807
0
Podelite

U Narodnom muzeju u  Užicu, otvorena je izložba slika – ulje na platnu, beogradskog umetnika Vladimira Milovanovića. Izložba traje do 20. septembra.

Milovanović prvi put izlaže u Užicu. Slike su inspirisane beogradskim rekama. Kako sam kaže, slika Beograd iz ugla reke, drugačiji, nekako skriven, na koji nismo navikli i Beograđane koji se bave ribarenjem.

-Iako je reka prisutna, ona nudi nešto mistično, nesvakidašnje. Ona je u Beogradu okružena urbanizmom, nekom brzinom, a kada se nađete u ribarskom čamcu sasvim drugačije posmatrate i mostove, tramvaje i ljude koji se nalaze u njima i koji nemaju vremena da pogledaju u tu reku, divlju prirodu. To je taj kontrast. A ribolov je, uopšte, jedna misterija. Uostalom, svi se mi nalazimo u mreži kako interneta tako i života – kaže Milovanović kome je slikarstvo potreba da prenese ono što oseća.

Milovanović kaže da je imao sreću da radi u ateljeu velikog Petra Omčikusa, a  doškolovavao se u školi Ecola de Viaduc des Arts u Parizu i to je imalo uticaj na njegov rad, a  veliki format proizilazi iz zidnog slikarstva. Milovanović je diplomirao na FPU u Beogradu-zidno slikarstvo.

-Biti slikar postaje luksuz, tako pored klasičnog slikarstva bavim se i konzervacijom i restauracijom zidnih slika, ikona – kaže Milovanović. Osim u Srbiji, pre svega na Kosovu i Metohiji, pripada i ekipi umetnika, slikara-restauratora koja radi u Hilandaru na obnavljanju ove srpske svetinje posle požara.

Dragana Obradović, kustos, istoričar umetnosti, između ostalog je napisala u katalogu  za izložbu:

-U umetničkim pojavama Vladimira Milovanovića, iako raznolikim, promenljivim i teško uhvatljivim u stroge granice, moguće je pronaći zajednički imenitelj u simbolici oblika i znakova. Simboličke predstave pokazuju opčinjenost vodom  kroz koju slikar sve dublje zadire u oblast emocija, intelekta i apstrakcije. Te vode i rečni tokovi na Milovanovićevim slikama kreću se od mirnijih, naslikanih u pastelno Moneovim plavičasto-ružičastim nijansama do ekspresivnih predstava akcentovanih skalom Modrijanovih boja sa Kompozicije II. Ekspresivnim oblicima i agresivnim, nametljivim bojama umetnik ističe snagu  emocija i naglašava moć vode stvarajući složene kompozicije skoro apstraktnih prostora koje nikada do kraja nisu bespredmetne pa na njima razaznajemo oblike kuće, sidra, ribe…“

Vladimir Milovanović je rođen u Beogradu 1977. godine, diplomirao na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu – zidno slikarstvo. Usavršavao se na Ecola de Viaduc des Arts u Parizu. Predstavljao Srbiju na međunarodnim salonima Figuration Critique 2007.  i Salon d Automne 2008. i 2009. u Parizu. Izlagao na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Angažovan na zaštiti spomenika kulture od 1999. godine. Član je ULUS-a.

Izložbu u Narodnom muzeju u Užicu otvorio je kustos, istoričar umetnosti Marko Đurić.

Ostavite odgovor