Pocetna Društvo Zlatiborski okrug: Nema afričke kuge svinja

Zlatiborski okrug: Nema afričke kuge svinja

532
0
Podelite

U Zlatiborskom okrugu do sada nisu registrovani slučajevi afričke kuge svinja – izjavio je načelnik okruga Boban Perišić uz najavu mera prevencije koje će sprovoditi akcioni timovi i lokalne samouprave uz jasna uputstva veterinara. 

U Kraljevu se danas održava sastanak predstavnika četiri okruga Raškog, Rasinskog, Moravičkog i Zlatiborskog sa predstavnicima Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede kako bi se preventivno delovalo i sprečilo prenošenje zaraze koja desetkuje svinjski fond.

-Na području našeg Okruga nisu zabeležni slučajevi pojave afričke kuge svinja. Međutim, da bi se sprečilo širenje zaraze koja je već registrovana u Srbiji dogovoreno je formiranje akcionih timova za prevenciju širenja smrtonosne bolesti svinja koji će raditi shodno instrukcijama veterinarskih stručnjaka iz centra u Kraljevu koji će biti nadležan za navedena četiri okruga – kaže Perišić i dodaje da će i lovci zbog virusa koji pogađa i divlje svinje biti uključeni u akcione timove.

Svinjsko meso zaraženo afričkom kugom svinja nije opasno za ljudsko zdravlje. Ovo meso  se može koristiti samo termički obrađeno i za zemlje u kojima je registrovana ova zaraza važi zabrana izvoza sikrovog mesa koje se može izvoziti samo ukoliko je obrađeno na više od 80 stepeni Celzijusa.

Protiv klasične kuge svinja vakcinacija će se sprovoditi kao što je i najavljeno u oktobru, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede. Za razliku od klasične kuge za afričku kugu svinja ne postoji vakcinacija. Mere predviđaju zabranu  držanja svinja na otvorenom kako ne bi došlo do prenosa zaraze, uzgajivači svinja  i lovci moraju se pridržavati jasnih uputstava i mera sigurnosti kako ne bi došlo do prenošenja zaraze.

Ovo virusno oboljenje svinja je veoma opasno, a bolest nije zoonoza odnosno od nje ne obolevaju ljudi.

Kako primetiti oboljenje kod svinja? Često se dešava da je prvi znak bolesti gubitak apetita svinja, ali najčešće vlasnici nadju uginule životinje, navodi Uprava za veterinu.

Kod bolesnih svinja primećuje se: povišena temperatura, crvenilo kože, najčešće po njušci, ušima, repu , nogama, slabinama, pobačaju, potištenosti, nesigurnosti pri hodu, otežanom disanju, kašljanju, povraćanju i krvavom prolivu.

Bolest se prenosi zaraženom hranom, vodom i prostirkom, odećim, obućom, inficiranim krpeljima, prevoznim sredstvima, leševima uginulih ili zaklanih životinja.

Referentna laboratorija u Madridu je 13. avgusta ove godine potvrdila da je u Srbiji registrovano oboljenje svinja i to u tri sela kod Mladenovca. Jedini lek kod obolelih svinja je neškodljivo uklanjanje pod veterinarskim nadzorom.  U zemljama u kojima je registrovana afrička kuga svinja desetkovala je svinjski fond.

Ostavite odgovor