Pocetna Kultura Završava se kolonija „Zlakusa 2019“

Završava se kolonija „Zlakusa 2019“

577
0
Podelite

Međunarodna kolonija umetničke keramike „Zlakusa 2019“, trajala je proteklih deset dana u okviru koje je stvaralo svoja umetnička dela 11 umetnika iz osam zemalja, Italije, Hrvatske, SAD (Kalifarnija), Belgije, Rusije, Francuske, Australije i Srbije. Kao i nekoliko proteklih godina, domaćin kolonije bilo je domaćinstvo lončara Milana Savića u Zlakusi, a organizator je Udruženje „Keramika Zlakusa“.

Kolonije je deo projekta „Keramika – Zlakusa“ autora akademskog slikara keramičara Sofije Bunardžić, koja je i rukovodilac kolonije.

Umetnici su proteklih deset dana stvarali svoja umetnička dela na stari, tradicionalan način na koji domaćinstva u Zlakusi rade više od 400 godina, odnosno, tehnikom koja je nova u teoriji savremene keramike nazvanoj „Zlakusa“ ili „Sofija-Zlakusa“. Taj tehnološki proces izrade keramike koji je veoma sličan onome u praistoriji, veoma je zanimljiv za savremenu umetnost. Tako kolonija svih proteklih godina, a i danas, gradi fine spone između tradicionalnog lončarstva jedinstvenog po materijalu, metodu rada i pečenju i sa druge strane savremenih tendecija u umetničkoj keramici. Prvo pečenje radova na otvorenoj vatri koji su nastali na koloniji, bilo je sinoć.

Umetnici su kao i ranijih godina, tokom kolonije, posetili Potpećku pećinu, Terzića avliju, sam grad Užice, Mokru Goru i Sirogojno.

Pokrovitelji ovogodišnje kolonije kao i do sada su Ministarstvo kulture Republike Srbije, grad Užice, mnoge druge institucije, a od ove godine manifestaciju podržava i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u istočnoj Evropi u partnerstvu sa Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ).

Do sada je kolonija okupila oko 360 umetnika iz 35 zemalja sa svih kontinenata, likovnih kritičara, arheologa, umetničkih fotografa i arhitekata.

Ostavite odgovor