Pocetna Društvo Tadić: Nevakcinisano lice je opasnost za kolektiv

Tadić: Nevakcinisano lice je opasnost za kolektiv

570
0
Podelite

U proteklih mesec i po dana Sanitarna inspekcija Zlatiborskog okruga izvršila je 87 inspekcijskih kontrola ugostilteljskih objekata. U razgovoru za “Vesti” pored odgovora na pitanja o ispravnosti vode za piće, stanju kupališta i javnih česmi, načelnica dr Snežana Tadić navodi da je u toku pojačana kontrola ugostiteljskih objekata kao i tokom svake turističke sezone i  podseća da inspekcija nadzor radi i na zahtev građana. 

Sve je više restorana, uopšte ugostiteljskih objekata u užičkom kraju zbog potreba turizma. Kako ocenjujete poštovanje standarda u pogledu higijene?

Sprovođenje higijene u prostorijama ugostiteljskog objekta, adekvatno održavanje uređaja i opreme kao i higijena zaposlenih je imperativ poslovanja onih koji drže do svog ugleda. Sanitarni inspektor vrši kontrolu uslova koji moraju da ispune ugostiteljski objekti radi zaštite zdravlja stanovnika. Pojačana kontrola ugostitetljskih objekata je upravo sada i to u turističkim centrima, objektima, pored magistralnog puta i u toku turističkih manifestacija. Naravno, sanitarna inspekcija može da izvrši nadžor i na zahtev građana ukoliko primete loše sanitarno-higijenske uslove, nenošenje radne odeće, loše lične higijene zaposlenih. U julu i avgustu smo izvršili 87 inspekcijskih kontrola ugostiteljskih objekata. Primećuje se često da u samom početku vlasnici objekata ispune sve uslove, no nažalost posle se situacija menja i stanje se zapušta. Samo će se samosvesni i odgovorni vlasnici pridržavati standarda i poboljšavati kvalitet svojih usluga što obuhvata i higijenu.

Bili smo svedoci trovanja hranom u jednom objektu u Okrugu u kome su srednjoškolci bili najčešći konzumenti…

Nedavno smo bili svedoci epidemije izazvane salmonelom zbog nesavesnog ponašanja vlasnika objekta. Niko nema  pravo da nam  ugrožava zdravlje i još da mu za to platimo! Zato i molimo potrošače da nam prijavljuju nepravilnosti, ukoliko ih uoče.

Kakve su zaprećene kazne ukoliko inspektor zatekne radnika u kuhinji bez sanitarne knjižice?

Svaki zaposleni u objektima za proizvodnju  i promet hrane mora imati sanitarnu knjizicu od samog početka rada. Ako se dogodi neko trovanje i analizom briseva ustanovi da je radnik kliconoša objekat se zatvara. Ukoliko radnik nema dokaz da je izvršio sanitarni pregled kazna je od 30.000 do 150.000 dinara. Sanitarni pregledi su obavezni za radnike u zdravstvu na odeljenjima sa povećanim rizikom, za zaposlene u objektima za negu lica i tela, zaposlene u predškolskim ustanovama i drugo. Kliconoštvo je važan faktor u prenošenju zaraznih bolesti i ne sme se zanemariti njegov značaj.

Nadležnost sanitarne inspekcije je i kontrola sprovođenja imunizacije stanovništva. O tome se malo zna, sa čim se suočavate u praksi? 

Sanitarna inspekcija između ostalog kontroliše sprovođenje obavezne imunizacije lica i to je jedna od najvažnijih mera sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti čije bi posledice mogle biti veoma ozbiljne ponekad i fatalne. Uspeh vakcinacije zavisi od zdravstvene kulture stanovništva, motivacije roditelja i drugog. Nažalost,  i dalje je znatan broj roditelja koji odbijaju da vakcinišu svoju decu, čak i protiv tuberkuloze  koja se prima na rođenju. Imamo slučajeve da dete nije primilo nijednu vakcinu do svoje petnaeste godine. Kazne za prekršaj  izricane  do sada  nisu davale efekat, neki se samo opomenu i tu se posao završava. Za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja neophodno je da su deca vakcinisana, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije. Kazne za odbijanje imunizacije su od 30.000 do 150.000 dinara. U rešavanje ovog problema moraju da se uključe sve nadležne institucije, jer je nevakcinisano lice opasnost za kolektiv.

Ostavite odgovor