Pocetna Društvo Stanković: Borila sam se časno i glasno!

Stanković: Borila sam se časno i glasno!

765
0
Podelite

Predsednica Skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača „Užice“ Slađana Stanković podnela je otavku i istupila iz udrženja. Stanković u pisanoj izjavi navodi  da je protekle dve godine aktivno  učestvovala u borbi za cenu maline, zalagala se za prava i bolji položaj poljoprivrednih proizvođača.

-Svaki moj iskorak koji sam napravila da javno kažem i ukažem na probleme kao aktivista, zajedno sa članovima Udruženja uticao je da se u odrđenom trenuku mobiliše javnost i da se o našim problemima diskutuje, u nadi da će se nešto promenti verujući u sigurniju bućnost poljoprivrednih proizvođača i njihovih porodica. Kako je vreme prolazilo bila sam sve odlučnija da ću svojim glasom i iskrenošću napraviti mali pomak, koji je možda i napravljen ali licemerje malih ljudi i pozicije velikih ajkula koji njima upravljaju svaki dan govore da se sve više manipuliše , a model za to je strah i neizvesnost koji se stvara  svakoga dana. Veliki jedu meso  bacajući kosku za glodanje… Glodatorka nikada nisam bila, a niti ću biti to mi moje ljudsko dostojanstvo, a i građansko pravo ne dozvoljavaju – kaže Stanković.  Ona i ovom prilikom  pita ekonomiste, pravnike i agronome i druge «gde vide sebe u budućnosti sa ovakvom poljoprivredom i ovim mehanizmima zaštite našeg tržišta i poljoprivrednih proizvoda”.

-To što se sada cena na tržištu menja i što se se licitira od 138 do 187 dinara to je ta  borba na gladnom tržištu za malinom, a da li je realno da cena bude i veća? Ko garantuje onim poljoprivrednim proizvođačima koji su ugovore sklopili sa hladnjačarima da će im biti isplaćena razlika kao što u nekim ugovorima i piše : „može biti“, ko im to garantuje? A da ne pričam o bizarnostima da li ste predali malinu do 13 časova popopodne ili posle toga pa na osnovu toga imate veću ili manju cenu. Po zvaničnim izjavama naših stručnjaka maline na tržištu nema dovoljno, a prinosi su ove godine bili manji što smo svi osetili u našim malinjacima. Svaka čast izuzecima, nije sve ni do mera zaštite i unapređenja, ali ipak ima tu i sreće. Sneg koji je padao u prolećnom periodu, zatim kišni dani sve je to uticalo da se negativno odrazi na prinos i samu biljku, a da ne pričam o samoj zaštiti gde su se morala izdvojiti veća sredstva da bi se obavio proces zaštite. I sada dolazimo do toga kda se podvuče računica koja je to proizvođačka cena maline i koja je to realana cena koja pripada proizvođaču. Ima mnogo onih koji kažu pa dobro ne treba biti nezadovoljan. Jel? A što ne tražiti ono što vam realno pripada. Drugo niko više ne postavlja pitanje ovih dana a šta je sa cenom maline iz 2018. godine i pljačkom koja je zadesila poljoprivredne proizvođače – malinare. Da li je to što je prošlo, bilo pa prošlo ili  tom pljačkom treba neko da se pozabavi – navodi Stanković koja se u svojim javnim  istupima i učestvujući na protestima zalagala za bolji položaj malinarske proizvodnje.

Ostavite odgovor