Pocetna Društvo Rekonstrukcija platoa Narodnog muzeja

Rekonstrukcija platoa Narodnog muzeja

409
0
Podelite

U okviru projekta parternog investicionog održavanja užičkog Narodnog muzeja oko 1. septembra će početi radovi na rekonstrukciji muzejskog platoa. Radove  finansira Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz podršku grada Užica.

Direktorka Narodnog muzeja Slavica Stefanović navodi da protok vremena od pola veka koliko je prošlo od poslednjeg uređenja  nalaže neophodne radove. Ističe i problem sa kojima se zbog nesavesnog parkiranja zaposleni u Muzeju suočavaju gotovo svakodnevno.

-Narodni muzej i Grad će dobiti jedan moderan prostor koji će dobiti drugačiji izgled  i u kome će moći da se održavaju manifestacije. Sugrađani će dobiti prijatan prostor u kome će moći da se prošetaju i odmore. Postament na kome se nalazi tenk je u lošem stanju i predviđena je izrada novog. Biće postavljene klupe za sedenje, osvetljenje,  kante za odlaganje otpada, odgovarajući cvetni mobilijar. Mermerni stubići prema raskrsnici  sprečavaće nekontrolisano parkiranje vozila ljudi koji dolaze na pijac ostavljajući vozila na muzejskom platou stvarajući nam probleme – navodi Stefanović uz podatak da je  ugovor  sa Ministarstvom potpisan 19. aprila dok prijava na tender traje do 12. avgusta kada će se znati kada bude otvoren koliko će radovi i  koštati.

Stefanović dodaje da je Ministarstvo kulture ove godine finansiralo rekonstrukciju toplovodne podstanice u Muzeju sa 3,5 miliona dinara koja  će za desetak dana biti završena. Dodaje da nema potrebe govoriti koliko je podstanica  bila stara i dotrajala, a pored nje okončani su i radovi na konzervatorskoj radionici koja mnogo znači  ovoj ustanovi kulture.

-Ministarstvo kulture nam je ove godine opredelilo deo sredstva za rekonstrukciju legata Mihaila Milovanovića  za koji ćemo ove godine uraditi projekat i dizajn. Biće urađena demontaža izložbe, zanatski i građevinski radovi. Ukoliko ove godine ne bude sredstava za kompletan projekat, onda ćemo sledeće godine raditi na mobilijaru i preostalom delu postavke. Sigurno je da  će legat  naredne godine dobiti potpuno novi izgled – kaže Stefanović.Spomen-kompleks “Kadinjača” svake godine beleži sve više posetilaca, a ove godine navršava se 40 godina od otkrivanja spomenika. Povodom značajne godišnjice Muzej priprema izložbu i monografiju, odnosno Zbornik u kome će svi radovi biti posvećena Kadinjači i Užičkoj republici. Dobijena su sredstva za državni program proslave 29. novembra, a prema rečima direktorke Narodni muzej “bije bitku” za sredstva kako bi uradio deo pristupnih staza na Kadinjači koje treba renovirati.

Šta će biti sa Titovim spomenikom?

-Stručni savet Muzeja je doneo odluku da Titov spomenik ostane na mestu na kome se nalazi od 1991. godine – u dvorištu muzeja. Mišljenje stručnjaka Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu i Narodnog muzeja jeste da je spomeniku mesto na Trgu partizana – prostoru za koji je i namenjen. Titov spomenik je jednom premešten i  ne treba ga više premeštati.. Projektom rekonstrukcije platoa predviđena je pristupna staza i biće postavljena memorijalna klupa od belog mermera pored spomenika. Njegova lokacija biće dostupna posetiocima koji dolaze u Užice zahvaljujući aplikaciji na mobilnom telefonu – navodi Slavica Stefanović.

Ostavite odgovor