Pocetna Ekonomija Subvencije „Zlatiborskog eko agrara“

Subvencije „Zlatiborskog eko agrara“

291
0
Podelite

Za unapređenje poljoprivredne politike ruralnog razvoja, PD „Zlatiborski eko agrar“ nastavlja sa merama podrške. Opština Čajetina je ove godine u tu svrhu opredelila sredstva u visini od 25 miliona dinara.

Nakon završenog prvog kruga na konkurs koji je PD „Zlatiborski eko agrar“ raspisao od 1. do 30 aprila javilo se 112 poljoprivrednika sa teritorije opštine Čajetina , što dovoljno govori o značaju pružanja ovakve vrste pomoći. Najviše interesovanje bilo je za meru podrške koja se odnosi na fizičku imovinu, zatim za meru podrške nepoljoprivrednim aktivnostima, kao i za meru upravljanja rizicima i za marketing.

„Nakon tog završenog prvog kruga, raspisan je još jedan javni poziv, koji je ove godine vezan za meru koja se ove godine odnosi na podršku mladima, a koja je, za razliku od prethodne godine, predviđena u ovom programu i ta mera je podrazumevala podelu priplodnih grla ovaca i koza zainteresovanim poljoprivrednicima sa teritorije opštine Čajetina, odnosno mladim poljoprivrednicima do 40 godina. Po tom pozivu prijavilo se devet poljoprivrednika i svi su ispunili uslov,“ kaže Ivan Gujaničić iz PD „Zlatiborski eko agrar“.

Najviše interesovanja stočari su pokazali za sjeničku rasu ovaca i nešto manje za rasu il d` frans. Nakon raspisivanja javne nabavke za priplodni materijal izvršiće se podela onim gazdinstvima koja su i ostvarila pravo po ovom osnovu.

„Ono što bi mogli poljoprivrednici da ičekuju u narednom periodu to je da će biti raspisan javni poziv, drugi krug, koji bi trebalo da bude raspisan krajem jula, početkom avgusta. Pošto je preostalo sredstava nakon raspisanog prvog javnog poziva, u ovoj godini opština Čajetina je opredelila 25 miliona gde je za meru ruralnog razvoja bilo predviđeno 23 miliona, a za meru kreditne podrške 22 miliona,“dodaje Gujaničić.

Iz godine u godinu sve je veće interesovanje za meru kreditne podrške gde opština Čajetina pokriva kamtne stope  poljoprivrednicima koji se prijave za ovu vrstu subvencije. Ova mera povoljna je i zbog toga što odobrenim sredstvima poljoprivredni proizvođači mogu konkurisati i za subvencije koje daje država.

Ostavite odgovor