Pocetna Društvo Povrede “na radu” svedene na minimum

Povrede “na radu” svedene na minimum

408
0
Podelite

-Broj zatečenih radnika “na crno” smanjen u odnosu na proteklu godinu – navode inspektori rada uz podatak da je broj nadzora  povećan za 60 odsto. Načelnik inspekcije rada Momo Mišević kaže da i dalje ima rada “na crno” i da se krši Zakon o bezbednosti na radu, ali da za razliku od ostalih krajeva Srbije u Zlatiborskom okrugu nema teških i smrtnih povreda dok su povrede na radu su svedene na minimum.Ova ocena posebno se odnosi na gradilišta na kojima je sezona u punom jeku.

-Nemamo povreda na građevini što u odnosu na celu Srbiju Zlatiborski okrug izdvaja u pozitivnom smislu. I broj zatečenih radnika “na crno” je mnogo manji u odnosu na ranije godine. Na nivou Zlatiborskog okruga u ovoj godini bilo je mnogo više inspekcijskih kontrola za oko 60 odsto nego u prošloj godini i broj zatečenih radnika na crno je mnogo manji – navodi Mišević. Ali i ističe i pojavu koja je nerazumljiva da radnici koji su uredno prijavljeni i prošli obuku za bezbednost i zdravlje na radu kada se pojavi inspekcija napuštaju gradilište i odlaze!

-Nije nam jasno zbog čega to rade! Kontrolu ne radimo za poslodavca nego prvenstveno štitimo bezbednost i zdravlja radnika! Ali, prosto se događa situacija da dođe izvođač radova i kaže, ja ne znam zašto su oni pobegli sa gradilišta  i donese nam ugovore o radu na uvid, prijavu na osiguranje i sve što je potrebno za radnike – navodi Mišević i dodaje da ukoliko govorimo o građevini pojava rada „na crno“ je najviše prisutna na Zlatiboru, gde ima inostranih radnika, zatim iz Republike Srpske, Crne Gore… Međutim, ovde postoji i procedura vezana za prijavu, jer poslodavci prvo moraju da prijave boravište da onda radnike Nacionalnoj službi zapošljavanja… Što se tiče izmene pojedinih propisa ranije je važilo pravilo da poslodavac radnika mora da prijavi uz obavezno osiguranje najkasnije osam dana od početka rada.  Sada Zakon predviđa da pre početka rada radnik mora imati ugovor o radu i mora biti obavezno prijavljen na zdravstveno osiguranje. U slučaju rizičnih struka i rada na građevini radnik mora biti i obučen. Ukoliko radi na visini mora imati lekarsko uverenje da je obučen za rad na visini i dobiti sva lična zaštitna sredstva u zavisnosti od rizika radnog mesta. Ukoliko je dobio sva sredstva i ne nosi ih taj radnik snosi posledice, a ne izvođač radova objašnjava nam naš sagovornik. On upozorava na štete koje proističu usled izostanka prijave radnika.

-Nažalost, radnici i sami traže da ne budu prijavljeni i da im se na ruke isplati novac koji bi trebalo da ide za poreze i doprinose. Na taj način sami sebi uskraćuju prava na penziju i bolovanje. Kada dođe do problema u slučaju da ih poslodavac otpusti, ili se povrede, ili usled prijave trudnoće otpusti dolaze u inspekciju rada i recimo  kažu – ja sam radila kod poslodavca i kada je saznao da sam trudna dao mi je otkaz. Žalosni su takvi postupci poslodavca, ali takva osoba svoja prava jedino može da ostvari na sudu uz mukotrpno dokazivanje. I zato preporuka je da niko  ne počne da radi bez ugovora o radu i prijavljenog osiguranja –  ističe Momo Mišević, načelnik inspekcije rada Zlatiborskog okruga.

Trideset pet stepeni

Uprava za bezbednost zdravlja na radu  dala je preporuke kako poslodavci i radnici treba da se ponašaju u slučaju ekstremno visokih temperatura i preko 35 stepeni  u hladu. Potrebno je da se prave češće pauze i preporuka je da se od 11 do 17 časova  uopšte ne radi. Međutim, u pitanju je preporuka i zbog procesa rada to je često neizvodljivo. Potrebno je  obezbediti što češće pauze  sa  dosta tečnosti, vode, sokova i osveženja.

Milionske kazne

Zaprećena kazna za poslodavca koji sa angažovanim licem nije zaključio ugovor o radu ili drugi ugovor u skladu sa Zakonom o radu je od 800.000 do 2 miliona dinara za pravno lice i 50.000 do 150.000 dinara za odgovorno lice, odnosno 300.000 do 500.000 dinara za preduzetnike. Međutim, dešava se i da Prekršajni sud umanji pojedine kazne i za 80 odsto i da se naplati samo 10 odsto predviđene kazne – navodi sagovornik “Vesti”.

E-inspektor

-Zlatiborski okrug ima 14 inspektora rada koji pokrivaju deset opština redovnim, vanrednim i integrisanim nadzorom – kaže Mišević uz napomenu da shodno nalogu o nadzoru sve što inspektor radi na terenu stiže preko lap topa na uvid načelniku u Užicu i  inspektoratu u Beogradu. Pored tržišne, sanitarne i poreske policije i inspekcija rada je u projektu e – inspektor

Ostavite odgovor