Pocetna Društvo Deca fizički nespremna

Deca fizički nespremna

930
0
Podelite

Povrede dece su česta pojava, ali u ovom periodu karakteristične su zadobijene tokom vožnje trotineta, rolera i bicikli.To je po oceni naših sagovornika “trend” koji ima prednosti ali i nedostatke. Pored uživanja u vožnji stručnjaci iz različitih oblasti upozoravaju na opasnosti ali i pravila koja se moraju poštovati. Svi ukazuju da nema deteta, a sada odraslog čoveka da se u detinjstvu nije povredio, međutim, ti procesi postaju ubrzaniji, češći i opasniji. Zato ističu presudnu ulogu roditelja koji u svakom trenutku treba da znaju gde im je dete i sa čime se bavi. O iskustvima u radu o ovoj temi sagovornici za “Vesti” su lekari užičke bolnice i Doma zdravlja.

-Nedavno za vreme vikenda imali oko 40-oro dece koja su napolju zadobila povrede. A dešava se i da lekarsku pomoć u bolnici zatraži oko 10-15 dece.Kao zaključak nameće se da nam možda deca i nisu fizički spremna jer puno vremena provode za računarima i tabletima i čak ne znaju ni da hodaju kako treba.Najčešće su povrede skočnih zglobova, ekstremiteta i to istegnuća, uganuća, iščašenja….A sve su to povrede nastale pri hodanju, trčanju, na trotinetima, padovi sa bicikli- istakao je dr Slobodan Jovićević, načelnik Urgentno-prijemne službe Opšte bolnice Užice.

Dr Jovićević preporučuje da deca ojačaju, da se bave sportom i da fizički budu spremna. Nameće se utisak da su fizički nespremna i da mnogo vremena provode u zatvorenom prostoru uz kompjutere, da su neaktivna i posle tako dužeg vremena, neka fizička aktivnost uzrokuje ovakve probleme sa povređivanjem.
-Mi ih naravno ovde zbrinjavamo bez obzira u kom broju, ali i roditelji to moraju da znaju jer je važno da deca budu aktivna, da se bave sportom tokom cele godine, a ne samo kad je lepo vreme.-

-U svakodnevnom radu susrećemo se sa pojavom povređivanja dece. U večernjim satima to je izraženije kada je i opreznost manja, a oni koriste bicikle, trotinete i rolere….Deca se prvo jave u Dečji dispanzer, jer se dešava da starija ne mogu ni da se popenju u Školski dispanzer, a u nekim slučajevima prvo se javljaju u Hitnu pomoć. Ako su teže povrede Hitna ih prevozi na Prijemno-urgentno odeljenje bolnice da se deca adekvatno zbrinu. Povređuju noge, ruke, glavu, ima i gubitaka svesti, česti su prelomi, u suštini širok je dijapazon tih povreda. Kod ovakvih slučajeva nema pravila, primera radi dešava se da pre podne nema nikoga, a onda u sat vremena pomoć zatraži dvoje-troje dece- objasnila je dr Novka Vukašinović Garabinović, načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece Doma zdravlja Užice.

Zato je preporuka da roditelji u svakom trenutku znaju gde je i sa čime im se bavi dete, da dok su nespretni imaju veću kontrolu nad njima. Najgore je kad roditelji ne znaju, a deca se povrede u društvu u slučaju starije dece uz upotrebu alkohola. Tada izgube kontrolu i precene svoje mogućnosti.

-Roditelji kada se dese te povrede budu uplašeni i ne znaju da mogu da se jave u Službu za zdravstvenu zaštitu dece, pa pravo dolaze u Hitnu pomoć. Najčešće nam se obraćaju zbog povreda ekstremiteta, posekotina na licu i rukama. Ako su povrede manje mi to saniramo i damo savete za dalje lečenje, ali ako je potrebno šivenje rane, ili je prelom u pitanju onda ih upućujemo na Prijemno -urgentnu službu Opšte bolnice Užice, zaključila je dr Danijela Marinković, iz Hitne pomoći i v.d direktora Doma zdravlja Užice.

Povređivanje dece je stalna pojava, zato preporučujemo da roditelji obrate pažnju i da deca nose zaštitnu opremu.

Ostavite odgovor