Pocetna Kultura Teslin svet kod hidrocentrale “Pod gradom”

Teslin svet kod hidrocentrale “Pod gradom”

327
0
Podelite

Manifestacija “Tesla na Đetinji” održana je u Užicu  povodom 163. godine od rođenja velikog naučnika Nikole Tesle kod hidrocentale “Pod gradom”. Pre tri godine prvi put je održana manifestacija “Tesli u čast” i od tada svake godine kod hidrocentale okupljaju se  naučnici i građani tokom leta na Đetinji.

Hidrocentala “Pod gradom” iz 1900.godine jedan je od najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika u Užicu, a ovogodišnja manifestacija je u znaku jubileja 120 godina od početka izgradnje prve hidrocentrale u Srbiji.

Udruženje “Tesla na Đetinji”zahvaljujući angažovanju i afirmaciji lika i dela Nikole Tesle postalo je član Klastera putevi kulture. Predsednica Udruženja Jelena Božović objasnila je vezu Tesle i Užica navodeći da su Užičani prvi u Evropi prihvatili i primenili rešenje prenosa i korišćenja energije vodene snage.

-Tragom te činjenice ovaj grad i hidrocentrala postali su deo tematske rute “Putevima Tesle” koja je u fazi sertifikacije kao prva zvanična ruta Saveta Evrope posvećena jednom naučniku i istraživaču- istakla je Božović.

Deo programa bio je posvećen detaljima nabavke i dopremanja “Simensovih” generatora i opreme, kao i Užičanima vizionarima iz tog vremena Stevanu Čađeviću, Mališi Atanackoviću….

Predstavljeni su i najznačajniji izumi ovog velikog naučnika, njegov životni put i doprinos svetskoj civilizaciji. Na okruglom stolu “Tesla, večna inspiracija” govorili su prof.dr Dobroslav Ružić i dipl.inž. Elektrotehnike Goran Marjanović.

O uspešnim učenicima Prve osnovne škole kralja Petra Drugog koji su pobednici na takmičenju iz robotike govorio je nastavnik Goran Bojović, koji je i osnovao sekciju za robotiku. Oni su se plasirali na Svetsko takmičenje koje će u decembru biti održano u Šangaju u Kini, a sredstva za njihov odlazak obezbediće  Fondacija” Zajedno za mlade-Prof.dr Danica Grujičić”. O podršci koju mladim i talentovanim pruža Fondacija govorio je direktor Radovan Novaković.

U okviru manifestacije održana je i likovna kolonija na kojoj su užički umetnici Marijana Ćurčić, Slavko Lukić, Vesna Aćimović Panić, Jelena Guskić Petrović i Jelena Luković slikali inspirisane hidrocentralom.

U zabavnom delu programa održan je koncert grupe “O Đila”.

Ostavite odgovor