Pocetna Društvo Vitalni interesi nisu prioritet?

Vitalni interesi nisu prioritet?

282
0
Podelite

UOL će zatražiti prijem kod gradonačelnika Užica Tihomira Petkovića i upoznati ga sa peticijom i postaviti pitanje zašto su projekti u funkciji kapitala prioritet poput gradnje kišne kanalizacije  u Krčagovu i  potrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Beloj Zemlji, Banjičke ulice, a ne projekat koji zahtevaju građani Turice.

Užička odbrambena liga prikupila je preko hiljadu potpisa građana Turice koji zahtevaju gradnju fekalnog kolektora za koji ovo udruženje građana ima spremljen projekat.  O koracima koje je do sada preduzelo udruženje  na pres konferenciji govorila je profesor LJiljana Trumbulović koja je podsetila da Projekat za izgradnju fekalnog kolektora u Turici podrazumeva postavljanje glavnog kraka promera 250 milimetara neposredno uz reku u dužini od 1,3 kilometra.

-Krak počinje u podnožju Sinjevca a završava ispod železničkog mosta pre tunela,kod EPS-ove centrale i da je glavni krak fekalnog kolektora postavljen  tako da prikupi otpadne vode iz naniže zone naselja i kanališe ih do pumpne stanice preko koje se povezuje u sistem gradske fekalne kanalizacije. Procenjena vrednost investicije iznosi oko 200.000 evra. Nakon izgradnje primarnog kolektora stiču se uslovi za izradu sekundarne kanalizacione mreže koja bi došla do svake kuće i zamenila dotrajale septičke jame – rekla je u ima udruženja Trumulović. Ona je dodala da “ukoliko gradska vlast ne bude uvažila argumente UOL, da su spremni i da se na druge načine izbore za vitalne interese građana. -Takođe smo spremni i ubuduće da pomognemo gradskoj upravi u odabiru i postavljanju prioriteta te da na vreme upozorimo odgovorne gde je to preko potrebno usmeriti investicije da ne bi došli do situacije kao što je danas a to je: izbegava se izgradnja fekalne kanalizacije u Turici pod izgovorom da je to preskupa investicija  izgradnja samog kraka je oko 16 miliona, a pumpe oko 8, a pokreće se izgradnju fekalne kanalizacije na Beloj Zemlji uz izgradnju lokalne industrijske zone, usmereno su 23 miliona dinara direktno iz gradskog budžeta i rebalansira se budžet tako da se usmeri 13 miliona na izgradnju kišne kanalizacije u Turici.  Izgradnju kružnog toka sa spomenikom ovog puta ne pominjemo, jer cenimo da su građani dobro upoznati sa time – rekla je LJiljana Trumbulović iz napomenu da projekat izgradnje fekalne kanalizacije u Turici postoji u gradu Užicu od 2013. godine. Član UOL dr Aleksandar Ostojić navodi da građani Turice samo traže svoje elementarno ljudsko pravo – kanalizaciju dok se odvijaju “estetski zahvati” oko Gradske kuće, a centrom grada i njegovom rekom teku fekalije.

-Naša je želja da kvalitet vode Đetinje na Plaži bude jednak kvalitetu vode na Rajskim otocima i u Staparskoj banji jer nam je cilj da se kupamo na plaži u čistoj Đetinji – nav eo je dr Ostojić.  Na pres konferenciji je predočen podatak da od oko sedam hiljada građana Turice polovina nema kanalizaciju  i da nažalost govorimo o ovom višedecenijskom  problemu u 21. veku. Arhitekta Ivan Petronijević dodaje da UOL smatra da je odabir prioriteta gradske vlasti problematičan, jer preskočiti naselje Turica sa takvim problemom u najmanju ruku nije korektno.

-Smatramo da je dužnost nas kao građana da se u to umešamo i zato smo prvo postavili pitanje da li je ovo opravdano što tražimo kroz peticiju i građani su rekli da je ovaj projekat više nego potreban – kaže Petronijević uz napomenu da UOL insistira da se kolektor uradi u roku od šest meseci.  Advokat Mihailo Krstić kaže  da će UOL  ubuduće ne samo pokretati inicijative već i određivati prioritete kao način kako bi se novac poreskih obveznika   usmeravao na rešavanje gorućih problema građana.

Ostavite odgovor