Pocetna Kosjerić Čuvaju kulturnu baštinu 39 godina

Čuvaju kulturnu baštinu 39 godina

1861
0
Podelite

Nastali pre 39 godina na Brdu Grad kao uspomena na druženje čobana iz užičkog bajnobaštanskog i kosjerićkog kraja “Čobanski dani” još uvek su najveći sabor seoskog sstvaralaštva i običaja u Zlatiborskom okrugu i sve ove godine sa istim ciljem – da ovom kulturnom manifestacijom sačuvaju tradiciju i običaje u bogatoj kulturnoj baštini Srbije.

Iako se već nekoliko godina zbog ekonomskih prilika umesto u prirodi sve događa u varoši i na 39. ”Čobanijadi” mogu se videti sva obeležja prošlog vremena. Na izložbi domaće radinosti biće tkani, pleteni, heklani i vezeni predmeti koji su bili obavezna sprema nekadašnjih udavača. Na obali Skrapeža spremaće se stara jela srpske nacionalne kuhinje, a za nagradu se bira najlepši kolač od maline.

Pored reke biće “Čobanske sportske igre”. Tad se jaki i hrabri momci nadmetaću u bacanju kamena s ramena, skokovima u vis i dalj, nadvlačenju klipka i konopca. A kad se okonča posao u malinjacima i sa svih strana pristignu brojna kulturno umetnička društva i ženske i muške pevačke grupe, održaće se takmičenje “Staro pevanje u Srba za Zlatiborski okrug”, koje se završava izborom najlepše čobanice i najlepšeg čobanskog para.

U okviru 39. ”Čobanijade” su i stalne izložbe pčelarskih proizvoda, mehanizacije i suvenira iz ovog kraja.

Ostavite odgovor