Pocetna Kultura Tesla na Đetinji

Tesla na Đetinji

265
0
Podelite

Povodom 160.godišnjice rođenja velikog naučnika Nikole Tesle i Dana nauke u Srbiji, Grad Užice, Udruženje Užičana u Beogradu , Udruženje „Srpski Krivak“ i Udruženje „Tesla na Đetinji“, prvi put su organizovali 2016. program „Tesli u čast“, kod hidrocentrale „Pod gradom“, u Užicu, treće u svetu, izgrađene po Teslinim princima polifazne struje.

Ova manifestacija je, potom, postala tradicionalna, a užička hidrocentrala, tih julskih dana, mesto okupljanja naučnika, umetnika i mladih stvaralaca posvećenih nauci.
Hidrocentrala „Pod gradom“, izgrađena 1900.godina, jedinstven je i jedan od najvažnijih kulturno-istorijskih spomenika u gradu na Đetinji, simbol veze između Užica i velikog naučnika. Manifestacija „Tesla na Đetinji“, upravo doprinosi pozicioniranju našeg grada, kao mesta izuzetnog kulturno-istorijskog nasleđa, na kulturnoj i turističkoj mapi Srbije.

Među svim važnim i interesantnim detaljima te priče o staroj hidrocentrali, je i nabavka i dopremanje „Simensovih“ generatora i kompletne opreme za ovu centralu. Proizvođač, „Simens i Halske“, Užičanima je predao postrojenje čiju dugovečnost potvrđuje činjenica da centrala radi i danas: generatori su potpuno ispravni, pa čak i trake koje pokreću turbine – napravljene od kamilje kože, što se smatra jednom od tajni njihove izdržljivosti.
Naša manisfestacija „Tesla na Đetinji“ već je promovisana u okviru Klastera puteva kulture, kao deo potencijala koji se mogu iskoristiti za razvoj kulturnog turizma.

Hidrocentrala „Pod gradom“ tako postaje deo tematske kulturne rute, uz pomoć koje Užice i Srbija postaju prepoznatljivi na svetskom kulturnom tržištu.

Promovišući cenralu „Pod gradom“, promovišemo i sve one mudre i hrabre Užičane, koji su u osvit XX veka, smelo prihvatili i ostvarili jedan san , koji je do njih stigao kao nagoveštaj prosperiteta i boljeg života. Ni te vizionare Užičani ne smeju zaboraviti , poput Stevana Čađevića, Mališe Atanackovića…ali podsećamo i na ovovremene mlade naučnike – tokom Manifestacije 2019. predstavićemo ekipu Prve osnovne škole Kralja Petra II, koja će u decembru predstavljati Srbiju na prestižnom svetskom robotičkom takmičenju u Kini.
Kažu da je Tesla živeo, mislio i stvarao 100 godina ispred svog vremena. To znači da mi, sada, živimo Teslino vreme.

Tu istinu treba poštovati. Užice se, Tesli u čast, tom poštovanju pridružuje manifestacijom „Tesla na Đetinji“.

Ovogodišnja manifestacija uz finansijsku podršku Grada Užica i privrednika, na platou ispred stare hidrocentrale, počinje popodne, 10. jula, otvaranjem likovne kolonije, na kojoj će akademski slikari stvarati dela sa motivima Tesle, hidrocentrale, Đetinje…
U 17 časova biće otvorena izložba o nastanku hidrocentrale „Pod gradom“ i počinje Okrugli sto – kada će stručnjaci govoriti o Teslinom delu i biti predstavljen časopis „Nova galaksija“.

Tokom centralne svečanosti, koja počinje u 20 časova, biće, između ostalog, predstavljena i Fondacija „Dr Danica Grujičić“, a u kulturno-umetničkom programu nastupiti i ansambl „O Đila“.

Ostavite odgovor