Pocetna MOSI 2019 Zanimljivosti iz Sokolca

Zanimljivosti iz Sokolca

142
0
Podelite

Međuopštinske sportske igre u Sokolcu od 3. do 7. jula pratila su razna dešavanja, ali je u svemu prioritet bio druženje, sport i fer plej što i jeste suština ove smotre mladosti.

A kako je bilo svih ovih godina najbolje zna Siniša Nestorović iz Prijepolja (84. godine) koji je jedan od osnivača MOSI igara daleke 1954 godine u Prijepolju. Ideja je potekla 1953. godine u Beogradu na sastanku Skupštine studenata Prijepolja:

-Na ušću reke Mileševke, kod šest topola predstavnici tri grada, Prijepolja, Nove Varoši i Priboja dogovorili su se da narednog leta budemo mnogo aktivniji i da te prve MOSI igre,  odnosno studentske igre budu u Prijepolju. Tako je i bilo! U avgustu 1954. godine su  održane prve igre. Bila je to velika manifestacija, posle rata možda i najveća. Prve MOSI igre održane su u Prijepolju, druge u Priboju, treće u Novoj Varoši i naizmenično one su selile se jednog grada u drugi.

Nestorvić ističe da je te godine u Prijepolju bilo zastupljeno nekoliko sportova, atletika, odbojka, stoni tenis, šah i fudbal. Učestvovalo je ukupno 169 takmičara:

-Bilo je imponzantno! Ono naproda što je bilo u Prijepolju sve je došlo na igralište. Takmičili smo se, ali nije bila u pitanju pobeda već druženje, što je u tom momentu bilo najvažnije. Kasnije je prerastalo u otvoreni sportski sukob gradova učesnika.

Prema rečima našeg sagovornika 1957. godine kada su održane igre u Prijepolju došli su i predstavnici drugih opština i republika, iz Novog Pazara, Sjenice, Rudog, Višegrada, i tako su se ti susureti proširili:

Siniša Nestorović

-Prve tri godine to su bile studentske igre, pa onda od trećih do 12. igara to su bile Sandžačke igre, od 12. pa nadalje bile su Međurepubličke sportske igre. Iz godine u godinu povećavao se broj gradova i broj takmičara. Najveći uspeh za mene je to što mi na prvim igrama nismo imali ženske omladine, na drugim igrama pojavila se ženska odbojka, i jedna takmičarka Hašimbegović koja se prvi put skinula u šorc i trčala je 100 metara. To je bilo senzacionalno. Ove igre su doprinele popularizaciji ženskog sporta što je za mene najveći uspeh.

Nestorović je učesnik svih MOSI igara, najpre kao odbojkaš, potom kao rukovodilac i sada kao počasni gost. Kaže da se ne slaže sa ovim brojem igara, 56 i da su to za njega 66. igre. Razlog tome što se zbog rata na našim prostorima Igre nisu organizovale od 1900. do 2000. godine. Niko nije imao petlju da organizuje igre. Istoričali lepo kažu da se računa od rođenja, i ovaj sada jedini živi osnivač MOSI igara kaže da će uložiti žalbu jer nije ne bi trealo tako lako dopustiti da se izbriše deset godina.

Naš sagovornik kaže da je Sokolac mali grad i da im je zbog toga teže da organizuju igre:

– Najveći uspeh za Sokolac je to što su dobili nove sportske terene. Meštani su ovde gostoljubivi, sprotski deo se odvija zadovoljavajuće i zadovoljan sam.

Na pitanje da li Užice treba da bude domaćin MOSI igrama 2021. uprokos činjenici da je po redosledu domaćinstvo trebalo da pripadne Crnoj Gori jedan od osnivača MOSI igara je rekao da ne bi da se izjašnjava ali bi da se prirdžava zakona. Ali kaže da bi Užice bilo savršen domaćin:

-Užice je veliki grad, imaju dosta omladine, dosta poznatih sportista i siguran sam da bi oni odlično organizovali igre. Ipak neću da se mešam u te stvari i ne bih da se izjašnjavam.

Još jedna zanimljivost na ovim igrama je ženski fudbal. Dejan Vukotić trener ženske fudbalske ekipe iz Požege ističe da su oni već peti put na igrama i da su večiti drugoplasirani:

Dejan Vukotić

-Imamo taj hendikep da večito igramo finale sa Pljeviljiva finale. One su ovde, od svih ekipa na igrama, najjači učesnik jer su jedine učesnik LIGE ŠAMPIONA. Uvek dovode kompletan tim i stvarno su izuzetne. Našim devojkama je ogromno iskustvo igrati protiv takvih devojaka koje igraju na evropskim takmičenjima. Ovo je i velika popularizacija žensko fudbala koji na žalost kod nas još uvek nije razvijen kao u svetu. Sve u svemu zadovoljni smo, i organizacijom i domaćinima.

Među najbrojnijim nastupima za svoj grada na MOSI igrama je Nada Marković poznata stonoteniserka fočanske Perućice i selektor ženske stonoteniske reprezentacije BiH. Ona je za Foču nastupala više od tri decenije:

Nada Marković

-Vrlo rado pričam o MOSI igrama jer su one interesantne i za sportiste ali i za trenere. Učesvovala sam i kao igrač a i sada kao trener i kao igrač. Generalno svi volimo da idemo na MOSI igre jer svaki put upoznamo nekog novog sportistu, nekog novog trenera ili se srećemo sa starim kolegama, tako da to uvek bude jedno prelepo sportsko druženje.

Ostavite odgovor