Pocetna Ekonomija Javni poziv za „Udružimo se“

Javni poziv za „Udružimo se“

302
0
Podelite

Grad Užice je 27. juna raspisao javni poziv za Užički program lokalnog partnerstva „Udružimo se“ koji se završava 31. jula. Pravo učešća na javnom pozivu imaju neformalne grupe građana, najmanje 20 potpisnika sa izmirenom poreskom obavezom, okupljene oko zajedničke inicijative kojom konkurišu

Užički program lokalnog partnerstva „Udružimo se“ predstavlja i novi pristup u trošenju budžetskih sredstava i za ovu godinu opredeljeno je ukupno pet miliona dinara. Grad Užice sufinansiraće projekte pojedinačne vrednosti do 500.000 dinara. Obaveza građana koji pokreću inicijativu je učešće od 10 posto kroz volonterski rad. Reč je o uređenju javnih površina, kao što su sportski tereni, dečija igrališta, staze, šetališta, izletišta, pristupi za osobe sa invaliditetom, prostor ispred stambenih zgrada i slične lokacije.

-Projekti mogu biti i veće vrednosti ukoliko građani obezbede sufinansiranje u većem iznosu kroz volonterski rad ili sponzorstva i donacije iz lokalne sredine – istakao je Miodrag Petković, član Gradskog veća zadužen za finansije, obrazlažući javni poziv. Po njegovim  rečima biće ocenjivan kvalitet projekta i njegov uticaj na lokalnu zajednicu.

Suština je, kako je istako Petković, da u trošenju budžetskih sredstava na ovaj način, prioritet imaju građani koji redovno izmiruju svoje poreske obaveze.

-Grad Užice prepoznat je u Srbiji kao primer dobre prakse kada je reč o upravljanju lokalnim finansijama zahvaljujući učešću u mnogim projektima, poput „Reforma poreza na imovinu“ ili projektu lokalnih finansija, a s obzirom da je gradski budžet dobar, da uz sredstva koja dobija od nadležnih ministarstava i evropskih fondova podržava strateške investicije, može i deo sredstava da bude odvojen za uređenje javnih površina na bazi zahteva građana – istakao je Miodrag Petković.

Po rečima Nemanje Nešića, pomoćnika gradonačelnika, Užice je prva lokalna samouprava u Srbiji koja primenjuje ovaj jedan pozitivan primer iz razvijenih evropskih zemalja i ovom prilikom pozvao je građane da se uključe u donošenje odluka koje su od vitalne važnosti za sredinu u kojoj žive, ali i za grad.

-Grad Užice je finansijski stabilna lokalna samouprava, proces punjenja budžeta obavlja se na zadovoljavajućem nivou, a novac koji prihodujemo po osnovu poreza na imovinu trebalo bi u određenom smislu i da se ponovo definiše na način koji je najpotrebniji građanima. Sa druge strane imamo svakodnevne inicijative građana za uređenje određenih javnih površina, pre svega, u njihovom neposrednom životnom okruženju. Mislim da smo kroz ovaj program ove dve velike inicijative integrisali u jednu čime će se dobiti mogućnost povećanja vlasništva nad investicijama koje se rade u okruženju. Samim povećanjem vlasništva povećava se i odgovornost prema onome što se uradi i građani će to više negovati i čuvati i u suštini dobiti nešto što je istinska potreba stanovništva u različitim delovima naše lokalne samouprave – rekao je Nešić.

Ostavite odgovor