Pocetna Čajetina Čajetina obeležila Dan opštine

Čajetina obeležila Dan opštine

328
0
Podelite

Na svečanoj sednici Skupštine opštine Čajetina, kojom je obeležen 30. jun – Dan opštine ,kada je ona pre 91 godinu proglašena varošicom, najzaslužnijim pojedincima i kolektivima uručene su plakete, priznanja i novčane nagrade za izuzetan doprinos razvoju opštine u proteklom periodu .

Od prošlog do ovog Dana opštine radilo se vredno, te su samim tim ostvareni značajni rezultati, rekao je predsednik Skupštine opštine Čajetina Miloje Rajović.

„Prvenstveno mislim na uvećanje budžeta, investicije, infrastrukturne poduhvate, nabavku nove mehanizacije u javnim preduzećima, vredna poljoprivredna i socijalna davanja. Sa ponosom konstatujem da ove godine završavamo naše velike investicije: Zlatiborsku gondolu, Sistem za prečišćavanje otpadnih voda, sportske hale u Čajetini i na Zlatiboru, a uspeli smo da završimo i Kulturni centar na Zlatiboru,“rekao je Rajović.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je istakao da je opština Čajetina danas jedna od najrazvijenijih lokalnih samouprava i da je budžet opštine jedan od najvećih po glavi stanovnika u Srbiji.

„Ova mala lokalna samouprava je dosta toga uradila za kratak period i ako nismo baš uvek bili omiljeni i nisu nas baš uvek svi razumeli, od strane republičkog rukovodstva, a često puta i ovde na lokalnom nivou. Ali, mi smo znali da sve ovo što radimo, radimo u interesu naših građana i zbog toga nismo odustajali. Ti rezultati su veoma vidljivi. Ono što je za nas veoma bitno je da se povećava broj gostiju, da se uvećava budžet i da svi osnovni parametri koji se uzimaju za vrednovanje lokalne samouprave idu nama u korist“, rekao je Stamatović.

U nastavku svečane sednice, dodeljene su plakete, priznanja i novčane nagrade najzaslužnijim pojedincima i kolektivima za izuzetan doprinos razvoju opštine u proteklom periodu.

Plakete „Dimitrije Tucović“ dobili su Mlekara „Lazar Blace“ iz Blaca ,Bogdan Planić, fudbaler sa Zlatibora,Dragan Rosić, fudbaler iz Čajetine,doktorka Jela Trnavčević iz Čajetine,doktor Dragan Terzić iz Kruševca,Radomir Raković-Rakac sa Zlatibora i Radovan Tanasijević-Čava iz Tripkove.

Uručena su priznanja i novčane nagrade pojedincima koji su se istakli svojim radom u protekloj godini i postignutim uspehom. Nagrađeni su:Milan Radivojčević Kićan iz Čajetine,Milorad Smiljanić iz Čajetine,Radosav Jelisijević sa Zlatibora,Dejan Cerović iz Krive Reke,Jovana Mihajlović iz Čajetine i Krsta Stanić iz Branežaca.

Dodeljena je i zahvalnica koja nosi ime „Zoran Tmušić“. Novinar i humanista koji je za života mnogima neumorno pomagao, na ovaj način biće otrgnut od zaborava. Za humanost i ljudskost u teškim vremenima, dobitnik zahvalnice „Zoran Tmušić“ je novinarka RTS-a Jelena Božović iz Užica.

Pohvalnice opštine Čajetina dodeljuju se svim svršenim učenicima osnovnih i srednje škole na teritoriji Opštine Čajetina, kao i svršenim učenicima srednjih škola na teritoriji Republike, koji imaju prebivalište na teritoriji Opštine Čajetina, kao i dobitnicima diplome “Vuk Karadžić“.

Dobitnik ovogodišnje ,,Zlatiborske povelje’’ je prof.dr Petar Grbović iz Čajetine.
Petar Grbović je rođen 10. februara 1971. godine u Čajetini, u kojoj je završio osnovnu i dve godine srednje usmerene škole. Srednju elektrotehničku školu završava u Užicu, a diplomirao je na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu na katedri za energetske pretvarače i pogone. U martu 2003. godine odlazi na Novi Zeland gde je radio u razvojno-istraživačkom odeljenju kompanije PDL Elektroniks, koja je u to vreme bila deo kompanije Šnajder Elektrik. U maju 2005. godine prelazi u centralno istraživačko-razvojno odeljenje ove kompanije, u blizini Pariza. Doktorsku disertaciju odbranio je u julu 2010. godine, na velikoj školi u francuskom Lilu, nakon čega prelazi da radi u istraživačkom odeljenju američke kompanije Dženeral Elektrik u Minhenu. Od 2011. do 2018. godine radio je u istraživačkom odeljenju kompanije Huavei Tehnolodžiz u Minhenu kao viši ekspert u oblasti energetskih pretvarača. U junu 2018. godine izabran je za redovnog profesora na Univerzitetu u Inzbruku, u Austriji.

Ostavite odgovor