Pocetna Društvo Prvi zeleni dan u Užicu

Prvi zeleni dan u Užicu

311
0
Podelite

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabricio pokrenuo je u Užicu kampanju “Pogledaj oko sebe”koja je usmerena na podizanju svesti gradjana o važnosti životne sredine i rešavanja problema koji postoje u ovoj oblasti. Ambasador Evropske unije u okviru posete Užica obišao je Regionalnu sanitarnu deponiju “Duboko” u koju je do sada uloženo 17 miliona evra i Ženski centar Užice čiji je projekat reciklaže tekstila u okviru prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore svojevremeno finansirala sa 175 hiljada evra.

-Odlučio sam se da kampanju započnemo u Užicu, jer su pitanja zaštite životne sredine veoma važna za gradjane ovog grada i zato što je 2011. godine počela sa radom prva regionalna  deponija čvrstog otpada u Srbiji koja pokriva devet opština I na koju se dopremi 80.000 tona smeća godišnje – rekao je Fabrici. On je dodao da je razgovarano kako da deponija ubuduće radi na bezbedan i održiv način i najavio da će uskoro početi realizacija projekta gradnje kišne kanalizacije u Krčagovu u čijoj industrijskoj zoni radi veliki broj Užičana. Reč je projektu koji je finansiran iz fondova EU Pro sa 151.000 evra lokalnim samoupravama koje žele da unaprede život svojih gradjana. U proteklih 19 godina EU je donirala u zaštitu životne sredine Srbije 400 miliona evra, rečeno je danas prilikom posete visoke delegacije Užicu.

– I danas ste videli na delu kako dobro izgleda saradnja na relaciji Beograd- Brisel- Užice  – naveo je Fabrici izražavajući očekivanja da će kampanja “Pogledaj oko sebe” pomoći lokalnim samoupravama u Srbiji i centralnim vlastima da brzo i odlucno rešavaju ekološka pitanja.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović  izjavila je da će projekat primarne selekcije otpada u Užicu biti podržan iz fondova Evropske unije sa 6 miliona evra. Prilikom obilaska deponije “Duboko” u okviru kampanje  “Pogledaj oko sebe” ona je navela da to znači da separacija otpada mora početi tamo gde nastaje, u domaćinstvima, fabrikama,  kako bi daljom selekcijom što manje otpada stizalo na deponiju i doprinelu produženju njenog veka trajanja. Ona je istakla da se moraju menjati rđave navike I da je deponija zahtevan projekat koji se mora nastaviti primarnom separacijom, nabavkom novih kontejnera, vozila za odvoženje smeća…

Državni sekretar za zaštitu životne sredine  Dragan Jeremić naveo je osnovne problema Užica aerozagađenje koje se rešava prelaskom kotlarnica na gas, problem otpadnih voda I planiranu gradnju Regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi i deponiju koja još uvek nije u potpunoj funkciji I na kojoj je registrovano klizište.

Direktor “Dubokog” Momir Milovanović upoznao je goste sa osnovnim podacima vezanim za sistem uz podatke da je povrsina koju deponija pokriva 5300 kvadratnih kilometara i 335 naseljenih mesta.

-Količina otpada koju primamo na dnevnom nivou je 250-350 tona ili na godišnjem nivou 86.000 tona  – rekao je izmedju ostalog Milovanović I dodao da je unapredjenje centra za selekciju prioritet.

Visoki predstavnik EU obišao je u Užicu  Ženski centar i detaljnije upoznao sa aktivnostima u vezi treće faze rada socijalnog preduzeća Reteks u kome radi dvanaest žena. Fabrici nije skrivao zadovoljstvo što je EU podržala jedan ovakav projekat koji je ekološki održiv jer smanjuje komunalni otpad i kao socijalno preduzeće  koje pomaže I ženama invalidima I žrtvama porodičnog nasilja I obećao pomoć kako bi nastavio da živi.

Predsednica Upravnog odbpra centra Rada Gujaničić I menadzerka projekta Marina Tucović upoznale su Fabricija sa kampanjom koju vode za pronalazak investitora koji će pomoći opremanje radionice za proizvodnju recikliranog vlakna za koju je potrebno 250.000 evra.   U RRA Zlatibor održana je tribina na kojoj je razgovoarano o realizovanim projektima koje je podržala EU na području Zlatiborskog okruga.

 

Ostavite odgovor