Pocetna Zabava U duhu tradicije

U duhu tradicije

270
0
Podelite

U zlatiborskom selu Jablanica podno Tornika, nedelja, 23. jun, protekla je u znaku saborovanja i tradicije zlatiborskog kraja, sportskih nadmetanja i pozitivne atmosfere. Održan je 14. „Seoski višeboj“

Učesnike višeboja pozdravio je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović, a u  tradicionalnim sportskim disciplinama, bacanje kamena s ramena, skok u dalj, prevlačenje klička, prevlačenje rukom, puzanje uz banderu. učestvovali su spretni Zlatiborci, ali i gosti koji su to želeli. Kao i uvek bilo je organizovano takmičenje i u  nekoliko radnih disciplina, ručno prestrugavanje testerom, kladarom i ručno struganje dubećom testerom. Među najuzbudljivijim disciplinama bile su trka konja i takmičenje u trci na vlaci konjskom i volovskom zapregom.

S obzirom da je Jablanica od davnina poznata po proizvodnji katrana, „Seoskom višeboju“ prethodilo je paljenje katranice i demonstracija pečenja katrana onako kako su stari u ovim krajevima to radili vekovima unazad.

U kulturno-umetničkom programu nastupali su trubački orkestar Milovana Milaćevića, KUD-a „Zlatibor“, Vujica Dragović, orkestar „Čudo“ i pevačke grupe.

Sve je organizovalo Turističko udruženje „Jablanica“, uz podršku opštine Čajetina, TO „Zlatibor“ i Sportskog centra Čajetina.

Ostavite odgovor