Pocetna Kultura Gran pri Vladimiru Zuevu

Gran pri Vladimiru Zuevu

231
0
Podelite

Gran pri ovogodišnjeg 14. Međunarodnog bijenala Suva igla u Užicu prema oceni međunarodnog stručnog žirija pripala je Vladimiru Zuevu, autoru iz Rusije za rad „Kraljica noći“ i „Papagenova pesma“, Zlatna igla Kristoferu Dentonu (Christopher
Denton) iz Australije, Srbrna igla Branku Rakoviću, slikaru i grafičaru iz Beograda, a Bronzana igla Nenadu Zeljiću iz Beograda, profesoru grafike u Banjaluci. Nagradu Pedagoškog fakulteta Užice dele mladi umetnik iz Beograda David Mlađović i
Užičanka Kristina Božović, koja je tek završila treću godinu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Pohvale su dobili Artur Masternak iz Poljske, Kraisak Chirachaisakul sa Tajlanda i Tatjana Marticki iz Srbije.

Deo nagrada uručen je umetnicima na izložbi 14. Međunarodnog grafičkog bijenala Suva igla koja je otvorena u Gradskoj galeriji u Užicu, a koja je i organizator i realizator Bijenala uz podršku Grada Užica i Ministarstva kulture i informisanja Republike
Srbije.

Dobitnik Gran pria, Vladimir Zuev prvi put učestvuje na Bijenalu u Užicu i po mišljenju istoračarke umetnosti LJubice Jelisavac, članice međunarodnog stručnog žirija Bijenala, rad ovog ruskog umetnika predstavlja grafičku inscenaciju sa „reminiscencijom postera, „Papagenove pesme“ i „Kraljice noći“ iz Mocartove
„Čarobne frule“. Povod, ljupkost i izražajnost, duhovitost i rafinman likovnih sredstava i simbola, čine ove otiske komunikativnim. Centralne forme, u jakom kontrastu, indikuju osnovnu autorovu ideju. Razigrano i teško, svetlo i tamno u
ravnoteži su i karakteru ovih otisaka, svojevrsnih pandana muzičkim obrascima“.

-Svi koji su dobili nagrade veoma su posvećeni tehnici suve igle – rekla je između ostalog na otvaranju izložbe LJubica Jelisavac. Ona je istakla da su se članovi žirija dobro slagali i sarađivali i da nije bilo nikakvih sporova i preglasavanja, nagrađeni radovi su kvalitetni, ali su pri dodeli nagrada, odlučile nijanse.

-Izlagao sam na prvom Bijenalu u Užicu još kao student pre 28 godina. To je bio jedan od mojih prvih pokušaja afirmacije i eto, ko bi rekao da će to da mi bude jednog dana veoma značajno. Drago mi je što je ova izložba postala veoma značajna i što se mnogo umetnika u svetu interesuje za nju – rekao je Nenad Zeljić dobitnik Bronzane igle.

Za Kristinu Božović nagrada na Bijenalu je veliki podsticaj za dalji rad.

-Ovo mi je prva nagrada i veoma mi je značajno da dolazi iz grada u kojem sam se rodila i baš na ovom Bijenalu – ističe Kristina.

David Mlađović iz Beograda je diplomirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, gde je završio i master grafiku i koji je trenutno na razmeni studenata u Zagrebu na Akademiji likovnih umetnosti. Nagrada Pedagoškog, do nedavno Učiteljskog fakulteta u Užicu, mnogo mu znači jer će mu pomoći u afirmaciji. Kaže da je do sada u svom radu kombinovao tehnike, uvek je bila u pitanju duboka štampa, ali rad kojim je konkurisao za užičko Bijenale nastao je spontano.

-Sve tehnike se zasnivaju na nekim hemijskim procesima, a suva igla je dosta ekspresivna u crtačkom senzibilitetu – ističe Mlađović.

Za ovogodišnju izložbu Međunarodna selekciona komisija odabrala je 75 radova od 65 stvaralaca, a za Bijenale je bilo prijavljeno 164 umetnika iz tridesetak zemalja sa 238 radova. Nagrađeni i donirani radovi postaće deo zbirke Međunarodnog grafičkog bijenala Suva igla u Gradskoj galeriji koja danas broji više od 650 grafičkih listova uglednih predstavnika grafičkog stvaralaštva u svetu.

Na izložbi 14. Međunarodnog grafičkog bijenala u Užicu nastupili su učenici Muzičke škole „Vojislav Lale Stefanović“ u klasi prof. Nede Arsenijević. Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije ovom prilikom zahvalio se svima koji su pomogli ovogodišnje Bijenale, ali je podsetio i na aktivnosti Gradske galerije, značajne za razvoj kulturnog života u gradu. Izložbu je otvorio Ivan Stanisavljević, zamenik gradonačelnika Užica.

Ostavite odgovor