Pocetna Društvo Usvojen rebalans, demokrate napustile sednicu

Usvojen rebalans, demokrate napustile sednicu

196
0
Podelite

Odbornici Gradske skupštine Užica usvojili su na 33. sednici prvi rebalans budžeta koji je uvećan za 63, 8 miliona dinara. Rebalans je obrazložio Miodrag Petković, član Gradskog veća za budžet i finansije koji je rekao da  će sredstva biti utrošena u infrastrukturu, puteve i ulice  i školske objekte. Gradski budžet sada iznosi 3 milijarde i 3 miliona dinara.

Usvajanju ove odluke prethodilo je utvrđivanje dnevnog reda i napuštanje zasedanja od strane odbornika Demokratske stranke. Slavica Dimitrijević (DS) tražila je skidanje sa dnevnog reda Odluke o osnivanju Gradskog centra za pružanje socijalnih usluga što vladajuća većina nije izglasala posle čega su demokrate napustile zasedanje.

-Smatramo da je odluka na štetu zaposlenih Doma “Petar Radovanović” i građana Užica, Mislim da dovoljno nije objašnjena odbornicima i na štetu je građana Užica i čitavog Zlatiborskog okruga. Domu se oduzima kapacitet od 500 kvadratnih metara  i mislim da odbornicima nedstaju detaljna znanja o ovoj odluci – rekla je odbornica  Dimitrijević.

Povodom odluke koja je na današnjem zasedaljnju član Gradskog veća za brigu o porodici i socijalna pitanja Vidoje Drndarević ranije je izjavio da u slučaju ove ustanove dolazi do “preraspodele” poslova između dva ministarstva – prosvete i socijalne zaštite. Podseća da je Dom bio socijalna ustanova,  ali da je vremenom došlo do smanjenja potrebe za ovom uslugom, zato što je sve veći broj dece odlazio u hraniteljske porodice, a istovremeno povećavao broj učenika na domskom smeštaju i proporcija se menjala u “korist” Ministarstva prosvete.

-Od 270 mesta sa kojima Dom raspolaže, svega desetoro dece je smešteno kroz uslugu socijalne zaštite, a svi ostali su u đačkom internatu. Zbog toga je Ministarstvo prosvete predložilo reorganizaciju sličnih domova u Srbiji tako što ih neće više finanisirati i jedno i drugo ministarstvo. Konkretno u Domu “Petar Radovanović” ima 47 zaposlenih od kojih zarade za 25 finansira Ministarstvo prosvete, a za 22 Ministarstvo za socijalnu zaštitu. U pitanju je broj od 22 zaposlena, a potreba za socijalno uslugom odnosi se na desetoro dece što sve govori da nešto nije u redu  –  navodi Drndarević. Zbog reorganizacije rada Doma za decu i omladinu “Petar Radovanović“, koji je do sada bio pružalac usluge “Dnevni boravak za decu i mlade sa smetnjama u razvoju“, nastao je problem daljeg pružanja ove usluge koja je uspostavljena 2010. godine i ima kapacitet za dvadeset  korisnika – kaže Drndarević koji će na današnjoj sednici obrazlagati odluku o osnivanju Centra u kome će raditi sedam zaposlenih od kojih četvoro iz Centra za socijalni rad i dvoje iz Doma.

Umesto Petra Vujadinovića koji je podneo ostavku na mesto sekretara iz kako je naveo profesionalnih razloga izabrana je Slađana Mitrović, master prava koja je zaposlena u Gradskoj upravi i radila na pripremama sednica i normativno-pravnim poslovima.

Na 33. sednici pred odbornicima će se  naći i više izveštaja o poslovanju javnih preduzeća za prošlu godinu i to “Vodovoda”,“Bioktoša”, “Užice razvoja”, “Gradske toplane, “Niskogradnje”, “Stana”, “Deponije Duboko”, “Velikog parka”…Tačka o davanju saglasnosti za upotrebu imena grada osnosi se na FK “Sloboda” koja će ubuduće nositi naziv  “Sloboda Užice”.

Ostavite odgovor