Pocetna Društvo Pohvale za održivost projekta

Pohvale za održivost projekta

139
0
Podelite

Na Forumu gradova i regija, održanog u Poljskoj u junu ove godine Ženski centar Užice  je na predlog Ministarstva za evropske integracije  Vlade Republike Srbije  predstavio projekat „Reciklažom tekstila do održivih rešenja“ . Forum je organizovan u okviru Berlinskog procesa koji predstavlja inicijativu međuvladine saradnje u cilju revitalizacije multilateralnih veza između Zapadnog Balkana i odabranih država članica EU. Projekat je predstavljen na sesiji koja je bila posvećena teritorijalnoj saradnji. Sama sesija se sastojala iz dva dela, u prvom delu su predstavljeni primeri uspešne implementacije projekata u okviru Interreg, EGI (instrument EU koji podržava prekograničnu saradnju kroz finansiranje projekata) i IPA programa.  Pored  projekta „Reciklažom tekstila do održivih rešenja“ predstavljena su  još tri projekta  Poljska–Saksonija, Poljska–Belorusija–Ukrajina i jedan projekat transnacionalnog programa Centrale Evrope. Drugi deo  sesije je bio posvećen budućim Programa prekogranične sradnje Srbija-Crna Gora i  izazovima teritorijalne saradnje.

– Za mene  je bila velika čast i zadovoljstvo što sam  imala  priliku da sa kolegom Milošem Radojevićem iz  RRA Zlatibor  predstavim projekat  na ovako bitnom inostranom Forumu.  Projekat „ Reciklažom tekstila do održivih rešenja“   je realizovan u okviru IPA programa prekoranične saradnje između Republike Srbije i Crne Gore koji je finansiran od strane Evropske unije, a kroz  partnersku saradnju sa RRA Zlatibor, NSZ filijala Užice,  Udruženje SOS telefon – telefon za žene i decu žrtve nasilja Nikšić i Zavodom za zapošljavanje Nikšić u periodu 2014-2015. godine. O tome da smo uradili dobar posao kao i da je ovakvih projekata potrebno više  kada je reč o prekograničnoj saradnji, a tako i za stanovništvo ovih teritorija govori činjenica da smo i nakon završetka projekta dobili poziv za učešće na Forumu kao i pohvalne komentare zvaničnika – kaže Marina Tucović menadžerka projekta „Reciklažom tekstila do održivih rešenja.

Projekat Prikupljanje i reciklaža tekstila je osmišljen 2010. godine kao deo programa za ekonomsko osnaživanje žena, u cilju  zapošljavanja  žena iz ranjivih grupa kroz razvijanje inovativnog modela zbrinjavanje otpadnog tekstila. Sama ideja je koncipirana u tri faze u skladu sa tehnološkim karakteristikama otpadnog tekstila. Prva faza obuhvata servis za prikupljanje,doniranje  i distribuciju  tekstila, od 2010. godine  uz podršku privatne kompanije MMP „Jedinstvo“ koja je ustupila prostor za potrebe reciklaže. Usluge servisa  koristi oko 280 socijalno ugroženih porodica i do sada je donirano 88.500 komada tekstila i sortirano 70 tona tekstila za reciklažu. Druga faza projekta ogleda se kroz radionice za redizajn polovnog tekstila koja funkcioniše od marta 2015. godine uz podršku Delegacije EU kroz IPA Program prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora. Svrha ove faze je proizvodnja korporativnih poklona i suvenira od recikliranog tekstila (cegeri, torbe, kecelje, neseseri , dečije igračke, jastučići) za  institucije, kompanije  i pojedince. Akcenat u proizvodnji navedenih proizvoda jeste da su  ekološki,   unikatni  i  napravljeni  od recikliranog tekstila. U radionici je radno angažovano od pet do 15 žena  iz najranjivijih grupa. Trećom fazom je obuhvaćena proizvodnja recikliranog tekstilnog vlakna kroz radionice. Treća celina  predstavlja razvojni deo  “Reteksa”  i omogućila bi finansijsku i proizvodnu održivost celog koncepta reciklaže tekstila . Opremanje ove radionice u najoptimalnijoj varijanti bi koštalo do 200.000 evra. Menadžerka projekta Marina Tucović i ovom prilikom upućuje reči zahvalnostti NSZ , kompaniji MPP “Jedinstvo”, RRA “Zlatibor” i lokalnoj samoupravi, a u zadnje dve godine i kompaniji C&A kao i građanima i njihovoj spremnosti da tekstil koji ne koriste doniraju Ženskom centru Užice i bez kojih održavanje i razvoj ovog programa bi bio nemoguć.

-Iskreno se nadam da će posle svih ovih godina i ogromnog napora projekat ući u završnu fazu i da ćemo uspeti da nađemo donatore ili investitore koji će uložiti sredstva  za nabavku opreme za treću fazu  imajući u vidu da time rešavamo veliki ekološki problem- zbrinjavanje tekstilnog otpada, koji je značajan za čitavu regiju. Poseban značaj ovog projekta je i mogućnosti njegove primene u bilo kojoj lokalnoj samoupravi čime bi se i u velikoj meri povećalo zapošljavanje žena iz najranjivijih grupa – navodi Radmila Gujaničić, predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice.

Ostavite odgovor