Pocetna Društvo Dva miliona evra za zamenu cevovoda Visinske zone i Sevojna

Dva miliona evra za zamenu cevovoda Visinske zone i Sevojna

252
0
Podelite

Projekti rekonstrukcije dotrajalog magistralnog cevovoda Visinske zone i Sevojna i dodatne automatizacije centralnog sistema vodosnabdevanja grada Užica podržani su od strane republičke Kancelarije za javna ulaganja sa dva miliona evra.

To je danas rekao gradonačelnik Užica Tihomir Petković uz napomenu da je JKP “Vodovod” blagovremeno izradio projekte i obezbedio gradjevinske dozvole. Pucanje dotrajalnog cevovoda stvaralo je velike probleme   u snabdevanju  Užičana  vodom za piće tokom proteklih godina, rečeno je u Gradskoj kući uz očekivanje gradonačelnika da će radovi naq ovim projektima krenuti ove godine.

Vrednost zamene cevovoda u Sevojnu je milion evra, ukupan iznos zamene cevi Visinske zone oko dva miliona evra, dok će se ove godine raditi prva faza i 300.000 evra projekat upravljanja sistemom.

Petković je pre toga saopštio da će se shodno pozitivnim ocenama studije izvodljivosti,  Ministarstvu za evropske integracije i Ministarstvu poljoprivrede kao  i evropskim institucijama biti predložena gradnja  regionalnog Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Požegi.

On je podsetio na propuštenu šansu Užica i 15 miliona evra za gradnju postrojenja u Gorjanima. -Postrojenje će prečišćavati otpadne vode Užica, Požege i Arilja dok projekat predviđa da će Ivanjica i Kosjerić graditi svoja postrojenja – navodi Petković uz podatak da je predračun investicije 70 miliona evra.

Gradonačelnik je dodao da je realno da EU projekat finansira sa 50 odsto, Vlada Srbije sa 40,  pet odsto kreditnim zaduženjem i pet odsto potrebnih sredstava lokalne samouprave.

Govoreći o problemu kanalizacione mreže on je rekao da je pronađeno rešenje za Belu Zemlju gde će se graditi postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u sklopu industrijske zone najpre za 800 domaćinstava.

-Proteklih dana dosta ima dezinformacija o tome koliko bi koštalo rešenje problema kanalizacije u Turici pa je na društvenim mrežama pojavila priča kako se za 200.000 evra problem može rešiti ovaj problem u Turici što je daleko od istine – naveo je  Petković uz ocenu da je u pitanju politička priča i da rešenje problema kanalizacije u Turici iziskuje oko 5 milion a evra.

-Moraju se najpre razdvojiti kišna i fekalna kanalizacija – dodao je gradonačelnik i naveo da je Bolujački potok objektivno najveći zagadjivač Plaže.

On je rekao da će se ovog leta u ulicama u Turici  raditi na razdvajanju kišne i fekalne kanalizacije i da idućže godine preko Kancelarije za javna ulaganja biti opredeljena sredstva za projekte koji se odnose na rešenje problema kanalizacije tako da obezbedjenje sredstava vidi na ovaj način.

Užička odbrambena liga najavila je okupljanje gradjana u Turici povodom zagadjenja Đetinje sutra u 19,30 ispred mesne zajednice kako bi gradjane upoznala sa mogućnostima da ovaj problem bude rešen.

Ostavite odgovor