Pocetna Kultura Nagrada „Nadži Naman“ Despotoviću

Nagrada „Nadži Naman“ Despotoviću

283
0
Podelite

Požežanin, srpski književnik Milijan Despotović, dobitnik je „Počasne nagrade za ukupno stvaralaštvo ( Honour prizes (for complete works)“ koju dodeljuje fondacija „Nadži Naman“ u Libanskoj Republici.

Fondacija „Nadži Naman“ („Naji Naaman“), iz primorskog grada Jounieh (Žunje) u Libanskoj Republici (Žunje se nalazi 15 kilometara severno od Bejruta), saopštila je imena laureata za istoimenu književnu nagradu u sezoni 2018-2019. među kojima je i srpski književnik, Požežanin, Milijan Despotović. NJemu je dodeljena „Počasna nagrada za ukupno stvaralaštvo“ – („Honour prizes (for complete works)”. Despotović je i jedini dobitnik ove nagrade iz Srbije koji piše na srpskom jeziku.

Inače, u ovoj godini nagrađeno je 60 pisaca od 2386 učesnika konkursa koji pišu na 27. svetskih jezika. Nagrađeni radovi će u celosti ili delimično biti objavljeni u „Godišnjoj knjizi nagrada“, koju će u ediciji besplatnih izdanja objaviti „Naji Naaman’s Foundation for Gratis Culture“ (Fondacija za besplatnu kulturu „Nadži Naman“). Laureati će dobiti i sertifikate za promovisanje u počasne članove Kuće kulture „Nadži Naman “ – „Maison Naaman pour la Culture“.

Ova ugledna međunarodna fondacija osnovana je 1991. godine. Od 2002. dodeljuje svetske nagrade za književnost autorima najostvarenijih književnih dela u sadržaju i stilu, s ciljem oživljavanja i razvoja ljudskih vrednosti. Osnivač fondacije je libanski humanista, pisac, promoter kulture, urednik i izdavač Nadži Naman.

Milijan Despotović je rođen u Subjelu, kod Kosjerića, 1952 godine. Piše poeziju, prozu, aforizme, književnu, likovnu kritiku, bavi se beletristikom. Radovi su mu prevođeni na: italijanski, francuski, španski, engleski, nemački, mađarski, slovenački, rumunski, rusinski, poljski, bugarski, makedonski, turski, ruski, japanski, grčki i jermenski jezik. Zastupljen je u više antologija savremene i haiku poezije, kod nas i u svetu. Kanadski časopis „Levres urbaines“, je 1997. godine, posvetio svoj 29. broj poeziji Milijana Despotovića u prevodu Mirjane Mihajlović iz Niša i kanadskog pesnika Adre Rua. Despotović je do sada objavio 49 knjiga. Živi i stvara u Požegi i Subjelu.

Ostavite odgovor