Pocetna Kultura Grafički umetnici iz celog sveta

Grafički umetnici iz celog sveta

260
0
Podelite

Ovogodišnji, 14. Međunarodni grafički bijenale Suva igla biće otvoren večeras u Gradskoj galeriji kada će biti uručene i nagrade laureatima Bijenala. Međunarodna stručna selekciona komisija je od 238 prispelih radova u postavku ovogodišnjeg Bijenala uvrstila dela 65 umetnika i njihovih 75 radova

Međunarodni grafički bijenale Suva igla, Gradska galerija Užice osnovala je 1993. godine i od tada do danas je organizator i realizator ove manifestacije koja se održava  pod pokroviteljstvom grada Užica, a  podržana je od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije.

-Međunarodni grafički bijenale Suva igla od osnivanja okuplja grafičke umetnike iz celog sveta. Specifičan je po tome što je  najverovatnije jedini koji se fokusira na jednu specifičnu grafičku tehniku- tehniku suve igle – kaže Zoran Cvetić, direktor Gradske galerije Užice.

Do sada je u Gradskoj galeriji održano 13  međunarodnih izložbi u kojima je  učestvovalo  preko 550 umetnika iz 70 zemalja. Od poklonjenih radova u Gradskoj galeriji je formirana značajna grafička kolekcija, Kabinet Suve igle, koja sada broji preko 650 grafičkih dela.

-Mnogim autorima je  učešće na užičkom Bijenalu Suve igle  izazov da budu deo manifestacije, koja je svojevremeno u Krakovu- centru grafičke umetnosti proglašena među 20 najprestižnijih manifestacija u svetu grafike. Da je to zaista tako, potvrđuju grafike koje su stizale iz najudaljenijih delova sveta: Argentine, Australije, Rusije, Tajlanda i drugih – podseća Cvetić i napominje da je suva igla izrazito crtačka tehnika, mehaničko-manuelni metod direktnog urezivanja linija o metalnu ili bakarnu ploču. Od početnog koncepta – izrade crteža do završnog postupka – duboke štampe,  suva igla iziskuje od umetnika maksimum umne i tehničke posvećenosti. Sigurna i vešta ruka gravera, menja karakter i intezitet urezane linije a od ugla graviranja sa  različitim profilima čeličnih igli zavisi izražajnost umetničkog dela.

Ekskluzivnost ove grafičke discipline ogleda se kroz male tiraže prilikom štampe.                                                                                                                U istoriji  umetnosti tehniku suve igle u svom stvaralaštvu su koristili velikani poput: Direra, Rembranta, Goje, Pikasa, Dalija, a kod nas: Bogdan Kršić, Nevenka Stojsavljević, Ranka Lučić Petrović, Milan Blanuša i drugi.

Ostavite odgovor