Pocetna Ekonomija Spremni za nove investicije

Spremni za nove investicije

586
1
Podelite

Valjaonica bakra Sevojno obeležava 69 godina poslovanja i tim povodom, menadžment i rukvodstvo fabrike položili su cveće na biste Slobodana Penezića Krcuna kao i bivših direktora preduzeća, Dušana Zarića i Vlajka Brkovića, a priređen je i svečani ručak za poslovne partnere i nagrađene radnike.

-Ono što je važno za nas, obeležavamo petu uzastopnu godinu od kojih je svaka bila bolja od prethodne. Danas Valjaonica bakra posluje, rekao bih, najbolje u svojoj istoriji s obzirom da imamo rekordnu proizvodnju i da je izvoz prošle godine bio rekordan u poslednjih 20 godina. Sada smo spremni da uđemo u novi investicioni ciklus u sledećih nekoliko godina. Investiraćemo značajna sredstva u opremu i očekujemo da će ova fabrika biti još uspešnija nego što je bila u prethodnih pet godina. Nadam se da ćemo iduće godine kada obeležavamo sedamdesetogodišnjicu, proslavu dočekati sa veoma dobrim rezultatima koji će biti značajni, kako za firmu tako i za užički region – izjavio je ovom prilikom Desko Nikitović, vlasnik Valjaonice bakra i najavio da će u fabrici biti realizovan novi investicioni ciklus u narednih nekoliko godina, vredan oko 15 miliona evra. To će biti ulaganje u modernizaciju opreme od livnice do presonice i valjaonice što će uticati na povećanje obima proizvodnje, a naročito na poboljšanje kvaliteta proizvoda.

Milija Božović, generalni direktor Valjaonice bakra, podsetio je da je fabrika prošle godine ostvarila operativni profit od oko osam miliona evra. Novim investicionim ciklusom, ulaganjima u modernizaciju opreme koji se planira u narednim godinama, Valjaonica bakra će biti sposobna da  za svoje industrijske potrošače proizvodi gotove proizvode sa najvišim standardima i zahtevima.

-Investicioni program i elaborat je sačinjen i ovih dana radimo na obezbeđenju finansijskih sredstava. Deo ćemo sami obezbediti, a deo iz investicionih kredita. Na ovaj način zaokružićemo našu poslovnu politiku u smislu da se proizvodni program preorjentiše i ide ka najprofitabilnijim  proizvodima i zadovolji sve potrebe naših industrijskih potrošača. Ova politika se pokazala ispravnom i zahvaljujući njoj i ostvarujemo ove rezultate. U ovom pravcu ćemo se kretati i u budućnosti računajući da ćemo biti još uspešniji i poznatiji na tom polju proizvodnje – rekao je Božović.

Valjaonica bakra najveći deo svoje proizvodnje izvozi, a značajan je i obim saradnje sa namenskom industrijom. Fabrika nalazi nove partnere, sa starim ima ozbiljne ugovore i to je po rečima Božovića, dugoročni odnos i interes i jednih i drugih. Poslovanje u ovoj godini odvija se u okviru planiranog budžeta uprkos nestabilnost na svetskoj berzi metala, pre svega bakra. Božović ističe da se Valjaonica bakra štiti i da neće trpeti posledice ove nestabilnosti. Dodata vrednost je povećana po toni u preradi metala, ali i promenom asortimana, tako da je učešće cene prerade u ukupnoj ceni oko 25 posto.

U Valjaonici bakra trenutno radi oko 1.100 radnika, što je za trenutnu vrstu proizvodnje uključujući Bezbednost i Društvenu ishranu, optimalno. Prosečna plata je oko 50.000 dinara sa svim primanjima. Proces zanavljanja kadra je nastavljen i u ovoj godini, tako da će Valjaonica bakra u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, računajući i saradnju sa Gradom Užicom u ovoj oblasti, zaposliti oko dvadesetak novih radnika.

-Stalno je otvoren konkurs za inženjere metalurge, nažalost, nema ih na tržištu. Nadam se da će se omladina opredeljivati ka zanimanjima koja nedostaju. Zanavljamo i radnički, majstorski kadar koji će, naročito, u budućem periodu, biti sve teže obezbediti, a bez njih nema proizvodnje – rekao je Božović.

Ovom prilikom uručene su jubilarne nagrade za 47 radnika sa 35 godina staža i nagrade za 26 najboljih radnika u fabrici, a najbolji među najboljima u prošloj godini bio je radnik u livnici Boriša Matović kojem je za izuzetan doprinos u radu dodeljena Plaketa „Vlajko Brković“.

Valjaonica bakra je povodom Dana društva dodelila i donaciju vrednu 570.000 dinara za nabavku kolica za trku – bolid- za Atletski klub „Pora“  u kojem trenira poznati užički paraolimpijac Miloš Zarić.

-Zahvaljujući ovoj donaciji prvi put u Srbiji imaćemo i trkače u kolicima koji će se takmičiti na evropskim i svetskim prvenstvima i olimpijadi. Bolid ću koristiti i ja i drugi paraatletičari u Srbiji za trke kolicima na 100 i 200 metara. Lično, za svetsko prvenstvo koje se održava ove godine u Dubaiu, kratak je period da se pripremim, ali ću ovaj bolid koristiti na evropskom prvenstvu naredne godine. Verovatno ću se pripremati sa Slavkom Kuzmanovićem  – rekao je Miloš Zarić i zajedno sa predsednikom Paraolimpijskog komiteta Srbije Zoranom Mićovićem zahvalio se Valjaonici bakra za donaciju.

1 komentar

  1. Najglavnije merilo uspeha je PLATA,jadna je ta prosečna plata od 50 hiljada,znači da ih je pola sa 25000,neka Aluminijum vrati bakru koji ga je izgradio,pa su i meni za vreme Vlajka umanjivali platu radi izgradnje aluminijuma.Sad Kosovari(iz budžeta) imaju 83ooo(za nerad)!

Ostavite odgovor