Pocetna Društvo Rekordan broj letova

Rekordan broj letova

478
0
Podelite

JP „Aerodrom Ponikve“ prošle nedelje je realizovao deset međunarodnih letova avionima generalne avijacije koji su odleteli za Bugarsku i Temišvar. To nije ništa neobično, jer je i proteklih godina bilo sličnih dana sa velikim brojem međunarodnih letova, a kako Slaviša Dimitrijević, direktor JP „Aerodrom Ponikve“ očekuje, tako će biti sve češće i u narednom periodu. Inače, od 1. januara do 31. marta ove godine na aerodromu na Ponikvama realizovano je 12 domaćih i 10 međunarodnih letova avionima generalne avijacije, a od 1. aprila do 10. juna bilo je još 28 međunarodnih i 135 domaćih letova.

Slaviša Dimitrijević, direktor JP „Aerodrom Ponikve“

-Ovo je rekord za ovaj period godine, a očekujemo veliki broj letova i u narednom periodu. Zapravo, ove godine otvoren je privremeni granični prelaz za međunarodni vazdušni saobraćaj u periodu od 3. juna do 3. septembra sa vremenom otvorenosti od 8 do 19 časova za međunarodne letove tako da se očekuje još veći broj letova s obzirom na turističku i ponudu kulturnih manifestacija Zlatiborskog okruga u ovom periodu. Za organizaciju međunarodnog leta je sada dovoljno da se let najavi dan ranije, a u saradnji sa predstavnicima carine, granične policije i aerodromske kontrole letenja Ponikve sve neophodne procedure se obavljaju veoma brzo. Privremeni granični prelaz možemo da koristimo maksimalno tri meseca tokom godine. Mi smo ga ove godine dobili u najpovoljnijem vremenskom periodu, a prošle, to su bili oktobr, novembar i decembar – pojašnjava Slaviša Dimitrijević.
Nekadašnji vojni aerodrom na Ponikvama je 1. oktobra 2013. godine zvanično upisan u registar aerodroma, a nekoliko dana kasnije i svečano otvoren za obavljanje domaćih i međunarodnih letova manjim avionima, ali je krajnji cilj bio i ostao da on bude osposobljen za civilni avio saobraćaj. Sve što se do sada radilo bilo je u skladu sa ovim ciljem. Tako je razminirano i očišćen prostor oko piste, rekonstruisan kaponir za pristanišnu zgradu, priključena je struja i tehnička voda. Od pre izvesnog vremena rešeno je i pitanje pijaće vode.

U dogovoru sa poznatim dobavljačem postavljeni su aparati za vodu, a od pre nekoliko dana, postignut je i dogovor sa MTS-om tako da je zgrada povezana optičkim kablom i korisnici aerodromskih usluga mogu besplatno da koriste internet. U martu ove godine, NIS je donirao autocisternu od osam tona za avio-gorivo, tako da kada budu ispunjeni svi zakonski uslovi, preduzeće će moći da prodaje gorivo. Uz pomoć sponzora direktor Slaviša Dimitrijević očekuje da će obezbediti i raznovrsniju ponudu osveženja na aerodromu.
-Polako kompletiramo uslove da korektno i pre svega, bezbedno možemo da odradimo sve letove– kaže Dimitrijević i ističe da je osnovni uslov za bezbedno odvijanje avio saobraćaja, ograđivanje aerodroma. Do sada je postavljena ograda u dužini od 3.700 metara, što je 40 posto od ukupne projektovane dužine – 8.700 metara. Među mnogim donacijama Aerodroma „Nikola Tesla“ bila je i donacija dela betonskih stubova potrebnih za ograđivanje aerodroma.

-Cilj nam je da ograđivanje bude u skladu sa sadašnjom dužinom funkcionalne piste, a za to nam je potrebno još oko 2,3 kilometara ograde. Od 3.087 metara ukupne dužine piste za sada je 2.200 metara u funkciji. U pregovorima smo sa Gradom povodom obezbeđivanja sredstava za nastavak radova. Osim toga težimo da do kraja godine pokrenemo proceduru za dobijanje i otvorimo sezonski graničnični prelaz, period april- oktobar, što bi povećalo u narednoj godini broj letova a samim tim i turista u regionu. U toku je izrada PBN procedura koje će omogućiti pilotima da lakše i preciznije dolete do našeg aerodroma – napominje Slaviša i ukazuje da se ove godine dosta radilo na povećanju stepena bezbednosti na aerodromu, postavljeni su i znaci zabrane saobraćaja na okolnim putevima koji vode prema pisti koje ljudi, nažalost, još uvek slabo poštuju. Da ne bi došlo do nemilih događaja, naročito u ovom periodu povećanog obima saobraćaja, preduzeće će u skladu sa važećim zakonima, početi da procesuira sve koji prekrše postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Za sada na aerodrom na Ponikvama sleću mahom poslovni ljudi, biznismeni, a turisti manje.

-Planiramo kontakte i dogovore sa hotelima da i njihovi poslovni partneri mogu koristiti aerodrom – kaže Dimitrijević. Ima pomaka i u poboljšanju putne infrastrukture prema aerodromu na Ponikvama. Po njegovim rečima u toku je priprema za izradu projektne dokumentacije za put Ponikve –Tara u dužini od oko 10 kilometara, kao i za put od Užica prema Bajinoj Bašti.
Podsećanja radi, u decembru 2010., ugovorom koji je potpisan između Vlade Republike Srbije i Grada Užica, aerodromski komleks na Ponikvama prenet je na korišćenje Gradu Užicu. U međuvremenu, sredinom aprila ove godine Gradska skupština donela je odluku da JP „Aerodrom Ponikve“ pokrene proceduru za ulazak u sastav DOO „Aerodromi Srbije“.

Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica kaže da skupštinska inicijativa predstavlja budući koncept razvoja avio saobraćaja u Srbiji.

Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica

-Ušli smo u ovaj proces, suočeni sa činjenicom da grad ove veličine i snage, ne može da iznese tako veliku investiciju i zahtevan projekat kao što je upravljanje aerodromom. S obzirom da aerodrom još uvek nije u potpunosti zaživeo za komercijalne letove i isključivo služi za generalnu avijaciju pa ima niske operativne troškove, grad to za sada može da iznese. Međutim, onog momenta kada se aerodrom prilagodi potrebama opšte avijacije i komercijalnih letova postaje ogromno opterećenje za naš budžet. Gledajući šta se deša i u drugim sredinama, kao što je Niš, vidimo da to nije lako izvodljiva priča – rekao je za „Vesti“ Nešić. Po njegovim rečima ni ideja o formiranju regionalnog preduzeća nije objektivna s obzirom na nedostatke u njegovom funkcionisanju u praksi.

-Za nas je najvažnije da kroz ceo ovaj proces dobijemo garancije da će država zaokružiti investicionu celinu na samom aerodromu, jer promena svojinsko pravnog statusa neće doneti i suštinske promene. Cilj je da dobijemo dozvolu za komercijalne letove – naglašava Nešić.

Ostavite odgovor