Pocetna Društvo Otvoreni za nove programe i ideje

Otvoreni za nove programe i ideje

209
0
Podelite

Ova godina je po mnogo čemu važna za Fakultet. Posebno moramo izdvojiti značajan jubilej – jedan vek obrazovanja učitelja u Užicu. Cela ova godina u znaku je ovog jubileja koji je važan i za grad Užice i za zapadnu Srbiju. Tradicija školovanja učitelja, duga čitav vek, daje nam kontinuitet, povezuje ono što danas radimo sa onim što je bilo juče i sa onim novim, drugačijim, što će doći. Kada imate tako dugu tradiciju, onda osluškujete i glas predaka koji vam ponekad došapne važan savet šta treba  činiti i koji vam daje snagu da stvorite nešto dobro u vremenu u kome živite i koje dolazi. Ovu godinu je obeležila i reakreditacija studijskih programa osnovnih akademskih studija Učitelj i Vaspitač, master akademskih studija Master učitelj i Master vaspitač i doktorskih akademskih studija Doktor nauka – metodika nastave i akreditacija novog studijskog programa osnovnih strukovnih studija – Trener u sportu.

Fakultet je ove godine, na konkursu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, dobio projekat MODiKU – Metodički okvir razvoja digitalnih kompetencija učitelja, koji se finansira u okviru programske aktivnosti „Razvoj visokog obrazovanja“. Cilj ovog projekta jeste inoviranje studijskog programa za obrazovanje učitelja sa namerom razvijanja i unapređivanja digitalnih kompetencija studenata, budućih učitelja, u skladu sa Okvirom digitalnih kompetencija – Nastavnik za digitalno  doba.Uspešno su realizovane i aktivnosti u okviru projekta Nastava i učenje: problemi, ciljevi i perspektive (2011–2019), čiji je nosilac Pedagoški fakultet, a koji podržava Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije-rekla je za “Vesti” prof.dr Snežana Marinković, dekan  Pedagoškog fakulteta u Užicu Univerziteta u Kragujevcu.

Nedavno je akreditovan i novi studijski program, šta očekujete?

Akreditacijom novog studijskog programa osnovnih strukovnih studija Trener u sportu Pedagoški fakultet je značajno proširio polje svog obrazovnog delovanja. Novi studijski program, u prvom redu, pokazuje težnje i nastojanja Pedagoškog fakulteta da konstantno i kontinuirano unapređuje i inovira svoj rad, da je otvoren za nove programe i ideje. Akreditaciju novog studijskog programa treba posmatrati i u širem društvenom kontekstu. U okruženju ne postoji sličan studijski program, a Užice je grad koji je poznat po uspehu u sportu i po velikoj ponudi sportskih aktivnosti. Našem društvu su potrebni obrazovani mladi ljudi koji će promovisati zdrav način života i sportske vrednosti i ideje olimpizma od vrtića do sportskih klubova. To je nemoguće uraditi bez obrazovanih stručnjaka u polju sporta.

Gde sve mogu raditi treneri u sportu?

Ovaj program je strukovni i  usmeren je, pre svega, ka sticanju operativnih veština kao što su rukovođenje i upravljanje treningom u kolektivnim i individualnim sportovima. Navešću neke od mogućnosti za zapošljavanje nakon završetka ovog trogodišnjeg programa: sportski trener svih uzrasnih kategorija, trener ekipa koje nastupaju u prvoj i drugoj ligi, kondicioni trener svih uzrasnih kategorija, koordinator rada svih selekcija u klubovima, analitičar (skaut-menadžer) u sportskom klubu, instruktor u fitnes centru, trener personalnih i grupnih fitnes programa, animator u turističkim centrima i dečjim igraonicama, organizator sportskih takmičenja, organizator sportsko-rekreativnih aktivnosti u predškolskim i školskim ustanovama, rukovodilac omladinskih sportskih škola, centara, sekretar u sportskoj organizaciji…

S obzirom da se bliži upis nove generacije, koliko je odobreno mesta i šta biste poručili budućim studentima ovog fakulteta?

Pored novog programa – Trener u sportu – mi smo ove godine reakreditovali i inovirali postojeće studijske programe. Promene su u skladu sa promenama koje se dešavaju i koje će se dešavati u društvu, nauci, školi, kao i sa Strategijom obrazovanja. Posebno treba istaći promene u okviru studijskog programa osnovnih i master akademskih studija za obrazovanje učitelja. Sada ovaj program, osim primarnog cilja – obrazovanje učitelja, na inicijativu i predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, studentima nudi mogućnosti sticanja dodatnih kompetencija kroz izborne predmete, koje im daju osnovu da realizuju nastavu u starijim razredima osnovne škole iz predmeta Informatika i računarstvo. Pored ovog predmeta studenti na ovom studijskom programu imaju mogućnosti da jačaju svoje kompetencije iz oblasti matematike, srpskog jezika, fizičkog vaspitanja, muzičke i likovne kulture. Osnovna ideja uvođenja novih studijskih predmeta jeste sticanje širih znanja iz navedenih oblasti, ali i dodatno usavršavanje studenata koje ima daje mogućnosti da u slučaju nedostatka kadra budu u mogućnosti da odgovore na zahteve nastave iz ovih predmeta i uspešno realizuju nastavu i u drugom ciklusu obrazovanja.

Pedagoški fakultet od ove godine upisuje studente na ukupno šest studijskih programa na  osnovnim, master i doktorskim studijama. Na studijski program osnovnih akademskih studija Učitelj, upisuje 94 studenta, od kojih 70 studenata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije i 24 samofinansirajuća studenta. Studijski program osnovnih akademskih studija Vaspitač ove godine može upisati 66 studenata (50 budžet i 16 samofinansiranje), što je značajno proširenje broja u odnosu na ranije godine upisa. Novi studijski program osnovnih strukovnih studija Trener u sportu može upisati 27 studenta, od toga je 10 na budžetu. Studijske programe master akademskih studija može upisati ukupno 108 studenata, a doktorske akademske studije pet studenta.

Koliko je interesovanje za besplatne pripreme?

Interesovanje za besplatnu pripremnu nastavu na našem fakultetu ove godine je veće nego prethodnih godina. Pripremna nastava je počela 6. aprila i realizuje se svake subote u periodu od 10,00 do 14,00 časova. Pored pripremne nastave Fakultet za sve zainteresovane kandidate organizuje i probni prijemni ispit 8. juna 2019. godine. To je prilika da se učenici bolje pripreme za polaganje prijemnog ispita, provere svoje znanje, ali i dožive samu ispitnu situaciju. Polaganje probnog primenog ispita je, takođe, besplatno za sve buduće studente.

Kako se odvija saradnja sa stranim fakultetima i šta to znači za profesore i studente?

Intenzivno se radi na unapređivanju saradnje sa univerzitetima iz inostranstva, kako na povećanju broja fakulteta sa kojima se sarađuje. Nastavili smo saradnju sa univerzitetima iz Poljske, Slovačke i Slovenije, sa kojima već skoro deceniju zajednički organizujemo naučne skupove, učestvujemo na konkursima za međunarodne projekte, razmenjujemo iskustva. Takođe, sarađujemo sa visokoškolskim ustanovama iz Italije, Rumunije, Bugarske, Turske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije.

Ove školske godine, u okviru programa mobilnosti, kolege iz Slovenije, Poljske i Turske bili su gostujući predavači na našem Fakultetu, a naši profesori držali su predavanja na fakultetima u Slovačkoj. Konkurisali smo za još tri programa kreditne mobilnosti – sa univerzitetima iz Maribora, Sofije i Izmira ‒ u cilju uključivanja većeg broja studenata i profesora u ove oblike saradnje.

Naši profesori kreirali su dvadeset jedan program na engleskom jeziku na smeru za učitelja i vaspitača, na osnovnim i master studijama, i na taj način smo omogućili studentima iz inostranstva da pohađaju nastavu na našem Fakultetu. Jedna naša studentkinja trenutno je na razmeni na Pedagoškom fakultetu u Kopru, a tokom zimskog semestra sledeće školske godine više studenata pohađaće nastavu u Slovačkoj, na Pedagoškom fakultetu Univerziteta „Konstantin Filozof“ u Nitri.

Otvaranje prema svetu i razmena znanja i iskustava veoma je važna  za nastavni i naučni rad na našem Fakultetu. Internacionalizacija predstavlja imperativ savremenog visokog obrazovanja.

Kako ocenjujete aktivnosti studenata Vašeg fakulteta?

Moram prvo da kažem da smo mi, tu mislim i na nastavnike i na studente, ponosni što baštinimo tradiciju Učiteljske škole iz koje su izašle generacije čuvenih učitelja, umetnika, naučnika. NJeni učenici bili su Ljubomir Simović, Radmila Bakočević, Milenko Misailović, Stevan Ignjić, Rade Poznanović, Nedeljko Trnavac i mnogi drugi. U skladu sa tradicijom, svi mogu svoje talente razvijati kroz mnogobrojne vannastavne aktivnosti, među kojima je na prvom mestu, sigurno, naš hor. Duga tradicija horskog pevanja i učestvovanje na festivalima omladinskih horova, doprinosila je  ugledu nekada  Učiteljske škole, Pedagoške akademije, Učiteljskog fakulteta i sada Pedagoškog fakulteta. Nekada se pesma i muzika naših studenata čula u Puli, a sada se čuje u Beču, Banja Luci. Pored hora naši studenti se ostvaruju kroz  dramske, sportske, likovne sekcije. Na fakultetu studenti besplatno pohađaju   folklornu sekciju, časove zumbe, klasičnog i modernog plesa, španskog plesa i  flamenka. Fakultet svake godine studentima organizuje besplatan odlazak na Sajam knjiga u Beograd, na Kup rektora i sportsko  takmičenje   Učiteljijadu. Upravo je završena Učiteljijada 2019, koja je bila na Zlatiboru, gde su naši studenti u ukupnom plasmanu osvojili trećo mesto. Boravili su od 14. do 16. maja u Sloveniji i tom prilikom su bili gosti Pedagoškog fakulteta u Kopru i Pedagoškog fakulteta u LJubljani. Naš fakultet je i ove godine bio jedini predstavnik iz Srbije na PEFijadi, sportsko-kulturnom druženju i takmičenju,  koje je održano u Ljubljani.

Ponosni smo i na humanitarni rad naših studenata. Poslednja akcija u kojoj su učestvovali jeste humanitarna akcija „Užice za Kosmet“, koju su pre dve godine  pokrenuli Unija studenata Užica, Unija užičkih srednjoškolaca, studenti Pedagoškog fakulteta i Visoke škole strukovnih studija u Užicu. Tokom ovogodišnje akcije, u martu i aprilu, organizovali su humanitarne sportske turnire, kulturne i umetničke programe i druge sadržaje.

Kakvi su planovi vezano za buduće izložbe, književne večeri, akcije?

Od prvih dana postojanja Učiteljske škole organizovani su susreti  sa mladim ili   već afirmisanim piscima – dolazili su Isidora Sekulić, Miloš Crnjanski, Todor Manojlović, Desanka Maksimović. U njoj je 1926. godine pokrenut časopis Učiteljski podmladak, list učenika učiteljskih škola, u kome je prve literarne korake napravio i Branko Ćopić. Takva prošlost obavezuje i mi sa zahvalnošću i radošću činimo sve što je u našojh moći  da naš Fakultet bude centar, ne samo naučnih, već i umetničkih  i kulturnih zbivanja.  U proteklom periodu na izložbama i književnim večerima, upriličeni su susreti sa značajnim umetničkim stvaraocima Matijom Bećkovićem, LJubivojem Ršumovićem, Milosavom Tešićem, Milisavom Savićem, Milanom Tucovićem, sa humanitarcem Arnoom Gujonom, sa dr Danicom Grujičić, glumcima, muzičarima, sportistima…Mi ćemo i u narednom periodu nastojati da budemo dobri domaćini svim stvaraocima, naročito iz Užica i okoline, koji su zainteresovani da budu gosti na našem Fakultetu.  Pravićemo   promocije naših studenata koji su uspešni pesnici, kompozitori, muzičari. Prikazaćemo sve ono što u okviru vannastavnih aktivnost naši studenti rade.

Kada analizirate rezultate, na šta ste ponosni, a šta biste promenili?

Ponosni smo, istovremeno, na naše trajanje i kontinuitet, i na način na koji smo se menjali i razvijali.  Nasmejani smo kada pogledamo u ono što smo uradili, a puni nade kada pogledamo u budućnost jer su nam još dva programa u procesu akreditacije. Pomalo smo i nestrpljivi jer čekamo otvaranje novog studentskog doma koji bi znatno unapredio kvalitet života studenata. A to nam je na prvom mestu.

UPIS

Pedagoški fakultet od ove godine upisuje studente na ukupno šest studijskih programa na  osnovnim, master i doktorskim studijama. Na studijski program osnovnih akademskih studija Učitelj, upisuje 94 studenta, od kojih 70 studenata koji se finansiraju iz budžeta Republike Srbije i 24 samofinansirajuća studenta. Studijski program osnovnih akademskih studija Vaspitač ove godine može upisati 66 studenata (50 budžet i 16 samofinansiranje), što je značajno proširenje broja u odnosu na ranije godine upisa.

Novi studijski program osnovnih strukovnih studija Trener u sportu može upisati 27 studenta, od toga je 10 na budžetu.

Studijske programe master akademskih studija može upisati ukupno 108 studenata, a doktorske akademske studije pet studenta.

NOVI STUDIJSKI PROGRAM-SPORTSKI TRENER

Akreditaciju novog studijskog programa treba posmatrati i u širem društvenom kontekstu. U okruženju ne postoji sličan studijski program, a Užice je grad koji je poznat po uspehu u sportu i po velikoj ponudi sportskih aktivnosti. Našem društvu su potrebni obrazovani mladi ljudi koji će promovisati zdrav način života i sportske vrednosti i ideje olimpizma od vrtića do sportskih klubova. To je nemoguće uraditi bez obrazovanih stručnjaka u polju sporta.

STUDENTSKE AKTIVNOSTI

Nedavno je završena Učiteljijada 2019, koja je bila na Zlatiboru, gde su naši studenti u ukupnom plasmanu osvojili trećo mesto. Boravili su od 14. do 16. maja u Sloveniji i tom prilikom su bili gosti Pedagoškog fakulteta u Kopru i Pedagoškog fakulteta u LJubljani.

Ponosni smo i na humanitarni rad naših studenata. Poslednja akcija u kojoj su učestvovali jeste humanitarna akcija „Užice za Kosmet“, koju su pre dve godine  pokrenuli Unija studenata Užica, Unija užičkih srednjoškolaca, studenti Pedagoškog fakulteta i Visoke škole strukovnih studija u Užicu.

Ostavite odgovor