Pocetna Društvo Svetski dan dobrovoljnih davalaca

Svetski dan dobrovoljnih davalaca

139
0
Podelite

Povodom 14. juna, Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi, u Gradskoj kući priređen je prijem koji je, kako je istakao zamenik gradonačelnika Ivan Stanisavljević ujedno bio i dobra prilika da se oda priznanje anonimnim herojima koji nesebično i bez naknade dobrovoljno daju krv u cilju poboljšanja kvaliteta života ljudima kojima je to najpotrebnije:

-Neophodno je da u svakom trenutku postoje dovoljne količine svih vrsta krvnih grupa kako bi ljudima kojima je to najpotrebnije, pomogli na adekvatan način i time im poboljšali kvalitet života. Istakao bih ogromnu ulogu Crvenog krsta Užice u edukaciji dobrovoljnih davalaca krvi, posebno mladih. Time se svest o dobrovoljnom davalaštvu, naših sugrađana, podiže na viši nivo.

Načelnica transfuziološke službe Opšte bolnice u Užicu dr Marija Perišić Božić čestitala dobrovoljnim davaocima krvi, i zahvalila se Crvenom krstu Užice i svim udruženjima koja funkcionišu na teritoriji okruga:

Načelnica transfuziološke službe Opšte bolnice u Užicu dr Marija Perišić Božić

-Zahvalila bih se i lokalnoj samoupravi koja nas je prošle godine podržala u naporima da zadržimo rad sa dobrovoljnim davaocima krvi. Svojim radom smo pred Ministarstvom opravdali to poverenje koje su nam ukazali- rekla je dr Perišić Božić i dodala:

-Na spratu na kome se nalazi naša služba u toku je adaptacija prostora koji će omogućiti razdvajanje pacijenata od dobrovoljnih davalaca, tako de će oni sada imati svoj prostor. Naše odeljenje takođe od ove godine akcije dobrovoljnog davalaštva krvi sprovodi i u opštinama Priboj i Prijepolje, gde je planirano oko 50 akcija. U ovoj godini očekujemo znatno veći broj uzetih jedinica krvi i da ćemo uspeti da zadovoljimo potrebe naše bolnice i bolnica u Prijepolju i Priboju.

Načelnica je istakla da  je trenutna situacija zadovoljavajuća, ali da ponekad imaju problema sa zbrinjavanjem pacijenta koncentratima trombocita jer oni imaju kraći rok trajanja, pet dana kada se izdvoje iz cele jedince krvi. Takve situacije se prebrode jer u užičkoj bolnici postoji mogućnost uzimanja aktivnog koncentrata trombocita od jednog davaoca. Davaoci su već navikli na tu proceduru i uvek pristaju kada je pozovu.

Milan Ostojić rekorder

Sa 96 puta koliko je do sada dao krv Milan Ostojić spada u rekordere:

-Počeo sam da dajem krv 1974. godine kada sam bio na odsluženju vojnog roka. U maju ove godine napunio sam 65. godina život i više ne mogu da dajem krv iako bih voleo. Krv sam dao preko 100 puta ali mi je upisano 96. Apelovao bih na mlade da u što većem broju uzmu učešće u akcijama dobrovoljnog davalaštva. To nije teško, ne boli ništa, a nekom će spasiti život.

Ana Šimšić (19) najmlađi dobrovoljni davalac krvi

Najmlađi dobrovoljni davalac je učenica Ekonomske škole i volonterka Crvenog krsta je Ana Šimšić (19) :

-Za mene je dobrovoljno davalaštvo najbolji način da ispoljim svoju humanost. Srbija se bori sa nestašicom krvi i zato bi svi trebali da daju svoj doprinos kako bi se ta situacija promenila. Do sada sam dala tri puta krvi i apelovala bih na moje vršnjake da i oni postanu humani.

Ostavite odgovor