Pocetna Društvo Psi u Krčagovu napadaju ljude

Psi u Krčagovu napadaju ljude

1027
2
Podelite

Psi lutalice, kojih ima na ulicama Užica i pojedinim delovima grada, vrlo često prolaznicima i stanovnicima stvaraju brojne probleme. Proteklih dana nekoliko incidenata u kojima su psi napali prolaznike, dogodili su se u Krčagovu u ulici Norveških interniraca i Užičkih heroja.

Branka Brković, sa bebom starom 2.5 meseca, vraćala se ulicom Norveških interniraca iz kupovine. Kako kaže, u jednom trenutku iz žbunja u nekadašnjoj kasarni su iskočila tri psa, koji su počeli da laju na nju i kolica sa bebom.

“Oni nisu skakali i lajali na mene, već na kolica. Pokušavala sam da ih odgurnem, oteram, da se odbranim, jer sam se mnogo uplašila. Kada sam videla da ne postoji šansa da ih oteram, počela sam da vičem, jer nisam uopšte primetila da li nekoga od ljudi ima u blizini”, priča Branka.

Sve to što se dešavalo, sasvim slučajno, primetio je Igor Vukojević. On je parkirao auto u neposrednoj blizini, kada je čuo da žena doziva u pomoć.

“Video sam da žena pokušava da se odbrani od pasa. Pokušavala je da se povuče unazad, kako bi odbranila i sebe i bebu, iako nije primetila da je iza nje podzida. Ja sam potrčao ka njoj, zajedno sa dva momka, koja su se tu zatekla. Bilo je prilično dramatično, jer smo mi bili daleko, a psi samo što nisu uskočili u kolica. U tom trenutku dotrčali su i policajci iz Granične policije. Uspeli smo da ih nekako oteramo. Ti psi se inače, skupljaju u prostoru nekadašnje kasarne, u šiblju,” ispričao nam je Igor.

Ovaj slučaj nije usamljen. Psi su nedavno napali Danijelu Milčanović i njenu ćerku.

“Krenula sam sa 13-godišnjom ćerkom da je izvedem iz zgrade, jer su psi koji se okupljaju u ulici Užičkih heroja, u poslednje vreme postali agresivni. To jutro su ujeli jednu komšinicu i jednog komšiju, a nedavno i jednu ženu koja radi u školi. U tom trenutku bilo ih je troje, nakon čega se pojavilo još četvoro. Samo što smo izašle iz zgrade, oni su krenuli ka nama i počeli su da laju. Mi smo pobegle u ulaz I dete je tek posle dva sata otišlo u školu. Sve smo prijavili Komunalnoj policiji i rečeno nam je da to nije jedina prijava. Dobili smo obećanje da će to biti rešeno, ali ništa još uvek nije urađeno,” kaže Danijela Milčanović.

Ona podseća da je u neposrednoj blizini i škola i vrtić, gde cirkuliše veliki broj dece, a tih kučića je sve više.

Dragoljub Kostić, član Gradskog veća zadužen za oblast poslovanja javnih preduzeća, kaže za „Vesti“ da Grad Užice u poslednje tri do četiri godine intenzivno sprovodi  brojne aktivnosti  vezane za rešavanje problema pasa lutalica. Po njegovim rečima, pre više od dve godine urađen je projekat za izgradnju objekta u kojem bi zbrinjavani psi lutalice, odnosno, projekat za izgradnju azila za pse na Ponikvama. Izrada ove dokumentacije Grad je koštala oko pola miliona dinara.  Projekat je urađen u skladu sa svim zakonskim propisima i standardima koji za ovakve objekte važe u zemlji, ali i u Evropskoj uniji. To podrazumeva da azil mora imati standardizovane sanitarne uslove, mora posedovati određene laboratorije, najmanje 10 zaposlenih računajući i veterinare, i drugo.

-Predračunska vrednost za izgradnju tog objekta je preko 400.000 evra. To je za Grad velika investicija koju ne može da realizuje iz svojih, budžetskih sredstava tako da još uvek traži druge izvore finansiranja, bilo da se radi o donatorskim ili republičkim sredstvima. Međutim, to nimalo nije lako, a azil mora da bude izgrađen i da funkcioniše u skladu sa svim propisima – kaže Kostić i pojašnjava da i održavanje i funkcionisanje azila zahteva značajna finansijska sredstva.

Po rečima Kostića, bilo je razmišljanja i o tome, da li se postojeća projektna dokumentacija može primeniti na nekoj drugoj lokaciji koja je bliža gradu, na primer, na gornjem delu stare deponije na Sarića osoju.

-Od toga se odustalo, jer se pokazalo da je na toj lokaciji neizvodljivo izgraditi ovakav objekat, tako da je i dalje jedina varijanta izgradnje azila na Ponikvama – kaže Kostić. Po njegovim rečima, još uvek postoji saradnja grada Užica sa azilom za pse u Požegi, ali ona do sada nije dala zadovoljavajuće rezultate.

-Mi smo čak razgovarali o saradnji i sa predstavnicima grada Uba, Kragujevca i još nekim gradovima, ali mislim da bilo koja slična saradnja sa već postojećim azilima u Srbiji ne bi dala zadovoljavajući rezultat. Ostaje, ipak, da je jedino pravo rešenje izgradnja azila na Ponikvama koji bi prema projektovanom kapacitetu mogao da  pokrije ne samo grad Užice, već još nekoliko okolnih opština, možda i region – napominje Kostić.

Grad Užice godišnje za nadoknade od ujeda pasa lutalica građanima isplate velika sredstva, više 11 miliona dinara.

2 Komentari

  1. Nesposobni indijanci rade u opstini, pa ovo nema nigde. Ne daj im samo boze da neko strada od tih lutalica. Secam se kad me je 2008 god ujeo pas na glavnoj ulici, nije veliki ujed bio ali u tom momentu ne znas kako da se ponasas, pa sam potrcao za kerom i nalete kola na mene, malo je falilo da me udare. Posle na sudjenju, kaze meni opstinski advokat, nije to nista, ne damo ni dinara, to je samo ogrebotina… Rekoh mu, poturi ti nogu neka te „samo ogrebe“ besan pas da vidimo sta ce da bude..sreca pa je sudija bila na mojoj strani, dobio sam 20 000, ostalo je uzeo advokat kog sam angazovao.

Ostavite odgovor