Pocetna Društvo Istorijski koraci

Istorijski koraci

322
0
Podelite

Do kraja godine biće završen projekat izgradnje 1.400 metara kanalizacione mreže i postrojenje za prečišćavanje vode kojim je obuhvaćena industrijska zona i deo stanovništva što je oko 25 posto ukupne površine Bele Zemlje. Ovo su istorijski koraci u sveobuhvatnom rešavanju velikog ekološkog problema na ovom području, slažu se u oceni i pomoćnik gradonačelnika Užica Nemanja Nešić i direktor  JP „Užice razvoj“ Nikola Maksimović.

Na Beloj Zemlji konačno su učinjeni prvi koraci na rešavanju jednog izuzetno važnog, istorijskog pitanja za ovaj prigradski deo grada Užica, možemo ga nazvati i industrijskog područja, a to je izgradnja kanalizacije i postrojenja za prečišćavanje vode. Zapravo, Ministarstvo privrede Republike Srbije, kako smo i objavili, raspisalo je tender za izgradnju kanalizacione mreže i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u poslovnoj zoni Bela Zemlja. Ukupna površina industrijske zone je oko 28 hektara, a procenjena vrednost radova je blizu 50 miliona dinara od čega polovinu obezbeđuje Ministarstvo privrede, a polovinu Grad Užice. Otvaranje tendera je 1. jula, a čekuje se da će radovi na izgradnji početi početkom avgusta. Ukupno će biti urađeno 1.400 metara kanalizacione mreže i mobilno postrojenje za prečišćavanje voda za 800 ekvivalentnih stanovnika, polovina se odnosi na industrijsku zonu, a polovina na stanovništvo, koje se kasnije može nadograđivati za ostale delove Bele Zemlje. Rok za završetak radova je 90 dana. Projekat je uradila firma „Final inženjering“ Užice.

-Ovim projektom, koji je još jedan u nizu koji radimo uz podršku Ministarstva privrede, osim industrijske zone, obuhvaćena su naselja Čair 1 i Čair 2 što je oko 25 posto površine Bele Zemlje. Za kompletan projekat dobili smo građevinsku dozvolu, za postrojenje za prečišćavanje voda i saglasnost od Direkcije za vode. Iz postrojenja će posle prerade izlaziti čista voda koja neće imati negativne uticaje na životnu sredinu. Uostalom, ceo projekat  se mora realizovati do kraja ove godine i da za kanalizacionu mrežu dobijemo upotrebnu dozvolu. Uporedo s tim, do kraja godine planiramo da završimo i projektnu dokumentaciju za ostatak Bele Zemlje da bismo naredne godine počeli njegovu realizaciju i na kanalizaciju priključili ostatak privrede i stanovništva. Planirano je da i ovim projektom za deo sredstava, takođe, konkurišemo kod Ministarstva privrede da bismo mogli da na celom području Bele Zemlje zaokružimo ovu priču i rešimo ekološko pitanje koje je, zbog nepostojanja kanalizacije, u proteklim godinama postajalo sve aktuelnije. Pokušaćemo da korak po korak dođemo do komletnog rešenja – ističe Maksimović.

Uz to, kako najavljuje pomoćnik gradonačelnika Užica, Nemanja Nešić, Grad sprovodi intenzivne aktivnosti vezane na formiranju industrijske zone. Do sada je za te potrebe izmenjen Plan generalne regulacije Bela Zemlja zbog čega je promenjena namena zemljišta sa šumskog, poljoprivrednog i ostalog neizgrađenog na građevinsko zemljište.

-To je bio preduslov za konverziju vlasništva sa Republike Srbije – JP „Srbija šume“ na grad Užice. Izmenu Plana generalne regulacije usvojili smo na Skupštini. Osim kanalizacije, počinjemo projektovanje glavne saobraćajne putne infrastrukture kako bismo konkurisali kod nadležnog ministarstava i dobili podršku. Računamo i na  saniranje postojeće saobraćajnice koja ide kroz naseljeno mesto Bela Zemlja i vodi ka poslovnoj zoni i buduće komunikacione veze unutar zone. Aktivno radimo i na tome da se u poslovnim planovima Elektrodistribucije Srbije pronađe mesto za izgradnju velike trafostanice 35/10 kv koja bi dugoročno rešila pitanje snabdevanja strujom ne samo stanovništva i budućih korisnika zone već i postojećih privrednih subjekata. Na ovaj način biće rešen i veliki problem sa kojim se već duži period suočavaju privredna društva i domaćinstva na Beloj Zemlji, a to je optimalno napajanje električnom energijom.

Ostavite odgovor